Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2012-32

RK-23-2012-32.doc  RK-23-2012-32pr01.doc
Číslo materiálu32
Číslo jednacíRK-23-2012-32
NázevKoncepce bezpečnosti silničního provozu v Kraji Vysočina
Zpracoval M. Petr
Předkládá H. Strnadová
Počet příloh
Popis problémuVláda České republiky schválila Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 , která si klade za cíl do roku 2020 snížit počet usmrcených v silničním provozu na úroveň průměru evropských zemí a dále pak o 40 % snížit počet těžce zraněných. Jedná se o cíl ambiciózní, jehož dosažení výrazně sníží následky dopravních nehod, fyzické a duševních útrapy přímých účastníků jejich blízkých. Dopravní nehody ovšem mají kromě ryze lidského rozměru i dimenzi ekonomickou, a tak s sebou citelné snížení nehod v silničním provozu nese i nemalé celospolečenské úspory. Provádět prevenci v oblasti bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích ukládá zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, i krajským úřadům.
Návrh řešení V návaznosti na Národní strategii bezpečnosti silničního provozu na období 2011-2020 vymezil odbor dopravy a silničního hospodářství základní okruhy problémů, vytyčil možná opatření a stanovil krátkodobé i dlouhodobé cíle vedoucí ke zlepšení bezpečnosti provozu vozidel na pozemních komunikacích Kraje Vysočina, které zpracoval v předkládané krajské koncepci bezpečnosti silničního provozu dle materiálu RK-23-2012-32, př.1. Vzhledem k tomu, že se Kraj Vysočina nemůže s takto závažným problémem potýkat sám, bude tato koncepce sloužit i dalších subjektům k zapojení se do zvyšování bezpečnosti silničního provozu na území kraje (města a obce Kraje Vysočina, Ministerstvo dopravy ČR, rozhlas, tisk, Policie ČR, městské police, Integrovaný záchranný systém, školy, automotokluby, pojišťovny, autoškoly, a další). Cílem této koncepce je maximálně podpořit zvyšování bezpečnosti v silničním provozu v Kraji Vysočina.
Odbor dopravy a silničního hospodářství navrhuje Radě Kraje Vysočina schválit Koncepci bezpečnosti silničního provozu v Kraji Vysočina dle materiálu RK-23-2012-32, př.1.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Koncepci bezpečnosti silničního provozu v Kraji Vysočina dle materiálu RK-23-2012-32,př. 1.
Odpovědnost Odbor dopravy a silničního hospodářství
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz