Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2012-10

RK-23-2012-10.doc  RK-23-2012-10pr01.pdf  RK-23-2012-10pr02.pdf  RK-23-2012-10pr03.pdf
Číslo materiálu10
Číslo jednacíRK-23-2012-10
NázevProdej a koupě nemovitostí v k. ú. a obci Světlá nad Sázavou
Zpracoval P. Dvořák
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o vzájemný prodej a koupi nemovitostí mezi Krajem Vysočina a městem Světlá nad Sázavou v k. ú. a obci Světlá nad Sázavou.
Kraj Vysočina je mimo jiné vlastníkem budovy č.p. 1 (objekt zámku) postavené na pozemku st. par. č. 10, pozemku st. par. č. 10 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 5055 m2, pozemku par. č. 1099 ostatní plocha o výměře 249 m2, vše v obci a k. ú. Světlá nad Sázavou. Uvedené nemovitosti užívala ke své činnosti Česká zemědělská akademie v Humpolci, střední škola, a protože organizačními změnami a současnými investičními a neinvestičními opatřeními byly vytvořeny předpoklady pro zajištění výuky v jiných prostorách, byl zámek uvolněn. Zámek byl předán zřizovací listinou do hospodaření Akademie - Vyšší odborné školy, Gymnázia a Střední odborné školy uměleckoprůmyslové Světlá nad Sázavou, k zajištění správy nemovitostí před dalším rozhodnutím zřizovatele o organizaci středního školství ve Světlé nad Sázavou a samosprávných orgánů kraje o naložení s tímto majetkem.
Zámek se nachází na levém břehu řeky Sázavy za komunikací Světlá nad Sázavou - Havlíčkův Brod na okraji zámeckého parku. Od roku 1960 je zámek užíván pro školské účely tj. umístnění učeben, kabinetů, truhlářské dílny apod., včetně 2 bytů pro zaměstnance školy. Jedná se o částečně podsklepený objekt, v části dvoupatrový s různou výškou provedení střech. V roce 1998 byla provedena rekonstrukce plynového vytápění ÚT, v roce 2000 plynové vytápění zimní zahrady, dále provedena výměna oken v 1. patře budovy s hlavním vstupem do nádvoří. Budovu č.p. 1 z části užívá město Světlá nad Sázavou k zajištění provozu městského muzea a umístnění technického zázemí pro zahradníka k zajištění údržby a úklidu zámeckého parku ve vlastnictví města. Prostory zámku tzv. Rytířský sál včetně zázemí, jsou užívány k pořádání přednášek, koncertů a svatebních obřadů. Dle zpracovaného znaleckého posudku na ocenění nemovitostí tj. budovy zámku včetně pozemků, byla cena zjištěná (úřední) oceňovaných nemovitostí stanovena ve výši 21 562 220 Kč a cena obvyklá (tržní) stanovena ve výši 35 000 000 Kč. Nemovitosti jsou zapsány na listu vlastnictví 1586 pro k. ú. a obec Světlá nad Sázavou, vedeným Katastrálním úřadem pro Vysočinu, Katastrální pracoviště Havlíčkův Brod. Graficky znázorněno v materiálu RK-23-2012-10, př. 1.
Kraj Vysočina je dále vlastníkem budovy č.p. 992 (bývalá kuchyně a jídelna) postavené na pozemcích par. č. 1533/4 a 1533/3, částí pozemků pod stavbou a dalších souvisejících pozemků. Uvedené nemovitosti užívala ke své činnosti Česká zemědělská akademie v Humpolci, střední škola, v současné době nejsou využívané. Majetkoprávní narovnání pozemků pod stavbou a v jejím okolí je v současné době řešeno s jejich vlastníkem - městem Světlá nad Sázavou formou vzájemných darovacích smluv. Tato budova se nachází na levém břehu řeky Sázavy za komunikací Světlá nad Sázavou - Havlíčkův Brod na vnějším okraji zámeckého parku. Budova byla postavena v roce 1987, v přízemí je zázemí pro kuchyň, kotelna, výcviková školní kuchyně, sociální zařízení, kancelář, v patře je kuchyň s jídelnou a zázemí kuchyně. Kotelna je z roku 2000, v roce 2004 byly rekonstruovány rozvody vody. Graficky znázorněno v materiálu RK-23-2012-10, př. 2.
Město Světlá nad Sázavou je mimo jiné vlastníkem objektu ubytovny č.p. 545 na ul. Sázavská v areálu Akademie - Vyšší odborné školy, Gymnázia a Střední odborné školy uměleckoprůmyslové Světlá nad Sázavou, postavené na pozemku st. par. č. 1016/1 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 584 m2, pozemku par. č. 47/17 ostatní plocha, zeleň o výměře 40 m2. Objekt ubytovny byl postaven v roce 1968. Jedná se o objekt ze železobetonového skeletu o pěti nadzemních podlažích. V přízemí se nachází vstupní hala, technické zázemí (výtah, sušárny, prádelna, sklady prádla, isolační místnost, umývárny a WC ženy a muži), byt 3+1 a 1+1 s příslušenstvím. V každém nadzemním podlaží je umístněno 17 pokojů plus pokoj vychovatele, umývárny, čajová kuchyň, WC, úklidová komora. Objekt je napojen na veřejný rozvod vody, elektro, kanalizaci, vytápění dálkové přes výměník umístněný v budově. Objekt vzhledem ke stavebně-technologickému provedení, stavu prováděné údržby, vyžaduje rozsáhlejší stavební úpravy. Dle zpracovaného znaleckého posudku na ocenění nemovitostí tj. budovy ubytovny včetně pozemků, byla cena zjištěná (úřední) oceňovaných nemovitostí stanovena ve výši 9 060 000 Kč a cena obvyklá (tržní) stanovena ve výši 9 050 000 Kč. Nemovitosti jsou zapsány na listu vlastnictví 10001 pro k. ú. a obec Světlá nad Sázavou, vedeným Katastrálním úřadem pro Vysočinu, Katastrální pracoviště Havlíčkův Brod. Graficky znázorněno v materiálu RK-23-2012-10, př. 3.
Akademie - Vyšší odborná škola, Gymnázum a Střední odborná škola uměleckoprůmyslová Světlá nad Sázavou se v souvislosti s dalším nakládáním se zámkem (s ohledem na provozní náklady, dispozice a celkově problematické využití pro potřeby školství), s převzetím 6-ti tříd z ČZA Humpolec, a v souvislosti se změnou skladby oborů (část oborů učebních a uměleckořemeslných byla nahrazena obory výtvarnými atd.) obrátila na zřizovatele s návrhy na vytvoření a zajištění odpovídajících prostor. Celkem byly zpracovány 4 varianty, které byly dále s vedením školy a se zástupci města Světlá nad Sázavou diskutovány a posuzovány. Varianty obsahovaly:
- využití ubytovny města v areálu školy
- vestavby a nástavby nových atelierů v areálu školy
- nástavbu atelierů nad stravovacím blokem v areálu školy
- využití bývalé kuchyně a jídelnou v sousedství zámku
Návrh řešení Na základě řady jednání zástupců samosprávy města Světlá nad Sázavou a Kraje Vysočina byla předjednána možnost vzájemného prodeje nemovitostí. Kraj Vysočina prodá zámek a související pozemky městu Světlá nad Sázavou za cenu zjištěnou (úřední) ve výši 21 562 220 Kč. Město Světlá nad Sázavou prodá ubytovnu a související pozemky Kraji Vysočina za cenu zjištěnou (úřední) ve výši 9 060 000 Kč. Toto řešení má následující výstupy:
- Kraj Vysočina zpeněží nepotřebný nemovitý majetek (zámek)
- Kraj Vysočina vytvoří nabytím nemovitosti (ubytovny) prostorové podmínky pro zajištění potřeb Akademie - Vyšší odborné školy, Gymnázia a Střední odborné školy uměleckoprůmyslové Světlá nad Sázavou (sklady a dílny, učebny, ateliery a galerii). Současně dojde k vlastnickému i uživatelskému sjednocení areálu školy a až na praktickou výuku oborů umělecký kovář a výtvarné zpracování kovů a oborů kamenických, které nelze z jejich povahy umístit v areálu školy, bude veškerá výuka a provozy školy soustředěny do jednoho areálu. Eliminuje se tak i riziko hypotetického budoucího využití ubytovny pro účely, které by nebyly vhodné s ohledem na sousedství školy a které by mohly negativně ovlivnit zájem o školu.
- Kraj Vysočina může zahájit proces výběru zájemce o koupi bývalé kuchyně a jídelny v sousedství zámku, protože tento majetek se tímto rozhodnutím stává nepotřebným. Znalecký posudek této nemovitosti určuje cenu zjištěnou (úřední) ve výši 5 455 940 Kč a cenu obvyklou (tržní) ve výši 5 300 000 Kč.
- Rozdíl z výnosů prodejů a koupě nemovitostí umožní kraji zajistit finanční krytí potřebných stavebních úprav nabyté nemovitosti. Vnitřní dispoziční úpravy zajistí škola v rámci svého rozpočtu.
- Město Světlá nad Sázavou získá pod kontrolu dominantní budovu ve městě a bude moci reálně ovlivnit její budoucí využití včetně zajištění provozu městského muzea a prostor pro společenské události.
Zákon č. 129/2000 Sb. o krajích ve znění pozdějších předpisů v § 18, odst. 2 uvádí, že při úplatném převodu majetku se cena sjednává zpravidla ve výši, která je v daném místě a čase obvyklá. Odchylka od ceny obvyklé musí být zdůvodněna. Znalecký posudek určuje zjištěnou cenu nemovitostí (zámek a pozemky) ve výši 21 562 220 Kč a cenu obvyklou ve výši 35 000 000 Kč. Tento velký rozdíl cen není v posudku zdůvodněn. Pro cenu obvyklou znalec použil pouze stanovisko realitní kanceláře bez srovnání. Srovnání je v případě obdobných nemovitosti velmi problematické s ohledem na mizivou četnost prodejů. Odbor majetkový se zabýval stanovenou obvyklou cenou. Objekt se ve slušném stavebně technickém stavu, zdaleka však není bez závad a pro jakékoliv budoucí využití vyžaduje podstatné investice. Navíc okolní pozemky, které historicky k zámku patřily, jsou v současné době v držení jiného vlastníka, zámek je bez pozemků, což dle názoru OM cenu obvyklou výrazně snižuje pro jakéhokoliv jiného majitele než je vlastník okolních pozemků. Kraj Vysočina vlastní pouze budovu zámku, pozemek budovou zastavěný a přístupovou komunikaci. I inženýrské sítě a přípojky se nacházejí na pozemcích jiného vlastníka, rovněž zásobovací komunikace je na těchto pozemcích. Průzkumem realitních serverů bylo ověřeno, že obdobné nemovitosti se poměrně obtížně prodávají. Příklady nabídek:
- Zámek v Březovicích u Hrochova Týnce u Pardubic je nabízen za 16 mil. Kč při odhadní ceně 33 mil. Kč (zastavěná plocha 4 000 m2, rozsáhlé pozemky)
- Zámek Borotín okres Blansko je nabízen za 12,5 mil. Kč
- Zámek Hluboš u Příbrami je nabízen za 25 mil. Kč (zastavěná plocha 4 000 m2, pozemek 4,5 ha, 2. patro před rekonstrukcí)
- Zámek Koryčany, okres Kroměříž je nabízen za 12,9 mil. Kč, (zastavená plocha 2 500 m2, pozemky 8,5 ha, do současné doby využíván pro školské účely)
- Zámek Zdislavice okres Kroměříž je nabízen za 23 mil. Kč (zastavěná plocha 1 530 m2, pozemek 4300 m2, v dobrém stavu)
- Zámek Bravantice okres Nový Jičín je nabízen za 20 mil. Kč (obytná plocha 4 000 m2, pozemek 7 000 m2)
V nabídkách realitních kanceláří jsou i další objekty, někdy i za vyšší ceny, avšak pohyb na trhu - realizace prodejů - nejsou četné. Kraj Vysočina dosud realizoval prodej dvou obdobných nemovitostí. Jednalo se o zámek v Herálci a zámek V Jinošově. V obou případech cena mírně přesáhla 20 mil. Kč.
Oba tyto zámky byly prodávány s poměrně rozsáhlými pozemky (ucelené areály), zámek v Jinošově vykazoval statické poruchy v části budovy, zámek v Herálci byl v dobrém stavebně technickém stavu.
Odbor majetkový na základě výše uvedených důvodů se domnívá, že cena 35 mil. Kč je značně nadsazená a 21,5 mil. Kč spíše odpovídá tržní ceně.
Záměr prodeje nemovitostí ve vlastnictví Kraje Vysočina do vlastnictví města Světlá nad Sázavou, tj. budovy č.p. 1, stavby obč. vyb. v části obce Světlá nad Sázavou, postavené na pozemku st. par. č. 10, pozemku st. par. č. 10 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 5055 m2, pozemku par. č. 1099 ostatní plocha o výměře 249 m2, vše v obci a k. ú. Světlá nad Sázavou, byl dle rozhodnutí náměstka hejtmana kraje pro oblast dopravy a majetku Ing. Libora Joukla, zveřejněn na úřední desce Krajského úřadu Kraje Vysočina v období od 24. 5. 2012 do 25. 6. 2012.
Záměr prodeje nemovitostí ve vlastnictví města Světlá nad Sázavou do vlastnictví Kraje Vysočina, tj. budovy č.p. 545, stavby ubytovacího zařízení v části obce Světlá nad Sázavou, postavené na pozemku st. par. č. 1016/1, pozemku st. par. č. 1016/1 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 584 m2, pozemku par. č. 47/17 ostatní plocha, zeleň o výměře 40 m2, vše v obci a k. ú. Světlá nad Sázavou, byl schválen Zastupitelstvem města Světlá nad Sázavou. Vlastní prodej a koupi předmětných nemovitostí bude Zastupitelstvo města Světlá nad Sázavou projednávat dne 4. 7. 2012.
Návrh usnesení předpokládá doporučit Zastupitelstvu Kraje Vysočina rozhodnout:
* úplatně převést nemovitý majetek (zámek a související pozemky) včetně součástí a příslušenství, vše v k. ú. a obci Světlá nad Sázavou, z vlastnictví Kraje Vysočina do vlastnictví města Světlá nad Sázavou za kupní cenu 21 560 000 Kč
* nabýt koupí nemovitý majetek (ubytovnu a související pozemky) včetně součástí a příslušenství, vše v k. ú. a obci Světlá nad Sázavou, z vlastnictví města Světlá nad Sázavou do vlastnictví Kraje Vysočina za kupní cenu 9 060 000 Kč,
Kupní smlouvy nejsou předkládány, jedná se o standardní smluvní vztahy. Kupní smlouvy budou uzavřeny současně a rovněž návrhy na vklady vlastnických práva z těchto smluv budou podány katastrálnímu úřadu současně. Při úhradách kupních cen bude proveden zápočet.
StanoviskaOŠMS souhlasí s navrženým řešením. Převedením bývalé ubytovny do správy jedné organizace (školy) dojde ke stavebnímu uzavření areálu. Zároveň škola získá nezbytné prostory a zvýší se její možnosti flexibilně reagovat na změny v poptávce po různě zaměřených uměleckořemeslných nebo řemeslných oborech.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* úplatně převést budovu č. p. 1, stavba občanského vybavení, postavenou na pozemku st. par. č. 10, pozemek st. par. č. 10 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 5055 m2, pozemek par. č. 1099 ostatní plocha o výměře 249 m2 včetně součástí a příslušenství, vše v obci a k. ú. Světlá nad Sázavou z vlastnictví Kraje Vysočina do vlastnictví města Světlá nad Sázavou za kupní cenu 21 560 000 Kč;
* nabýt koupí budovu č. p. 545, stavba ubytovacího zařízení, postavenou na pozemku st. par. č. 1016/1, pozemek st. par. č. 1016/1 zastavěná plocha a nádvoří o výměře 584 m2, pozemek par. č. 47/17 ostatní plocha, zeleň o výměře 40 m2.včetně součástí a příslušenství, vše v k. ú. a obci Světlá nad Sázavou, z vlastnictví města Světlá nad Sázavou do vlastnictví Kraje Vysočina za kupní cenu 9 060 000 Kč
za podmínky, že návrhy na vklad vlastnických práv z těchto smluv budou podány katastrálnímu úřadu současně po úplné úhradě kupních cen z těchto smluv
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 26. 6. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz