Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2012-58

RK-22-2012-58.doc  RK-22-2012-58pr01.doc
Číslo materiálu58
Číslo jednacíRK-22-2012-58
NázevPrůzkum pro vyhodnocení možných úspor v oblasti pořizování software ve školách
Zpracoval K. Ubr, J. Krotký
Předkládá M. Pech, P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuMateriál předkládá informaci o provedení průzkumu používání ICT ve školách zřizovaných krajem za účelem předběžného vyčíslení možných úspor při koordinovaném pořizování software.
Kraj Vysočina obdržel nabídku firmy Microsoft na zapojení do programu Enrollment for Education Solutions (EES), který umožňuje při hromadném zapojení škol pořizovat software a aktualizovat jej za podstatně nižší ceny (cena licencí se počítá podle počtu úvazků na školách, nikoliv podle počtu počítačů, díky tomu může být úspora velmi výrazná, v průměru od 20-50%). Firma současně nabízí školám používat bezplatně další software a služby jak z oblasti podpory vzdělávání, tak v oblasti správy školní sítě. Program je však dlouhodobější (roční paušální platby zapojených škol s možností budoucího odkupu licencí) a předpokládá vzájemnou spoluodpovědnost mezi školami (výše úspor je také závislá na množství zapojených škol). V případě zapojení kraje do programu se otevírá možnost připojení i městům, resp. jimi zřizovaným základním školám. Program již využívají Královéhradecký kraj a Zlínský kraj (ve Zlínském kraji je navíc koordinován společný nákup hardware a pořizování nového software do něj, včetně využití prostředků z tzv. šablon pro střední školy ).
Návrh řešení Aby bylo možné ověřit potenciál krajských škol a odhadnout možné úspory, je potřebné získat ze škol potřebné informace. Na základě zkušeností z obou jmenovaných krajů připravil OŠMS a OI dotazník. Základem byl dotazník z jednoho z výše uvedených krajů aktualizovaný na současné podmínky. On-line dotazník obsahuje 198 otázek s vyčíslením či volbou odpovědi a zahrnuje jak charakteristiku hardware a software, tak průzkum dalších služeb a software bezplatně nabízených firmou školám v rámci programu (dotazník je v materiálu RK-22-2012-58, př. 1). Přes jeho rozsah navrhují OŠMS a OI dotazník realizovat, protože významná část údajů poslouží i pro další plánování OŠMS a OI v oblasti ICT ve školách. Vzhledem k časové vytíženosti OI, nabídla firma Microsoft bezplatné provedení a vyhodnocení elektronického průzkumu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o realizaci průzkumu pro vyhodnocení možných úspor v oblasti pořizování software ve školách zřizovaných krajem;
ukládá
odboru informatiky a odboru školství, mládeže a sportu předložit radě kraje informaci o účasti škol, výsledcích a odhad úspor při zapojení do nabízeného programu.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, odbor majetkový
Termín 31. srpna 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz