Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2012-32

RK-22-2012-32.doc  RK-22-2012-32pr01.doc  RK-22-2012-32pr02.pdf
Číslo materiálu32
Číslo jednacíRK-22-2012-32
NázevZměna Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Zpracoval J. Mikyna, I. Olšanová
Předkládá P. Bureš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o projednání 5 žádostí obcí a dobrovolného svazku obcí o změnu Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina (dále jen PRVKUK ) z celkem 7-mi podaných žádostí. Žádosti lze rozdělit na dvě oblasti. Jedna oblast se týká změny navržených opatření v oblasti zásobování pitnou vodou, zejména zajištění kvality a množství dodávané pitné vody pro obyvatele a tím zvýšené potřeby realizovat jednotlivá požadovaná opatření, se kterými PRVKUK nepočítal. Druhá oblast se týká změny navržených opatření v oblasti odvádění a čištění odpadních vod, neboť při zpracování projektových dokumentací bylo navrženo výhodnější řešení, než je uvedeno v PRVKUKu. Žádosti jsou podány v různém stupni rozpracování a to od záměrů pro územní plány obcí až po zpracování projektové dokumentace pro stavební povolení.
Podle ustanovení § 4 zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích), ve znění pozdějších předpisů, kraj v samostatné působnosti zajišťuje zpracování plánu rozvoje vodovodů a kanalizací pro své území a schválí ho nejdéle na dobu 10 let. PRVKUK byl schválen zastupitelstvem kraje dne 29. 9. 2004 usnesením číslo 330/05/2004/ZK.
Odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství (dále jen OLVHZ ) eviduje 7 podaných žádostí o změnu PRVKUKu. O stanovisko bylo požádáno Ministerstvo zemědělství, které bylo spoluobjednatelem PRVKUKu a je ústředním orgánem na úseku vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu. Ministerstvo zemědělství k navrhovaným změnám PRVKUK vydalo stanovisko (viz materiál RK-22-2012-32, př. 2).
Návrh řešení Žádosti o změnu schváleného PRVKUKu předložily obec Kamenná, obec Čáslavsko a obec Rynárec (změna technického řešení v oblasti zásobování pitnou vodou), VODOVODY A KANALIZACE, dobrovolný svazek obcí Třebíč, obec Olešenka, obec Vojslavice a obec Chlumětín (změna technického řešení v oblasti odvádění a čištění odpadních vod).
Předložené žádosti byly posouzeny krajským úřadem, OLVHZ a s přihlédnutím ke stanovisku Ministerstva zemědělství a k ostatním skutečnostem byly doporučeny ke schválení 4 kompletní žádosti a 1 žádost částečně (viz materiál RK-22-2012-32, př. 1). Odůvodnění k doporučeným žádostem je uvedeno v materiálu RK-22-2012-32, př. 1.
V souladu se stanoviskem Ministerstva zemědělství nebyly předloženy ke schválení dvě žádosti (obce Olešenka a obce Čáslavsko), protože nejsou dostatečně podloženy či odůvodněny, jak vyplývá i ze stanoviska Ministerstva zemědělství. Dále nebyla předložena ke schválení část žádosti obce Vojslavice, která se týká dostavby kanalizace v obci, v souladu se stanoviskem Ministerstva zemědělství. Uvedené tři žadatele, jejichž žádosti nejsou předkládány ke schválení, vyzve OLVHZ k doplnění a upřesnění podaných žádostí. Po doplnění můžou být předloženy na některé další jednání rady a následně zastupitelstva kraje.
StanoviskaMateriál byl projednán s příslušným složkovým radním Ing. Josefem Matějkem.

Odbor regionálního rozvoje:
Nemá připomínek k uvedenému materiálu.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit změnu Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina dle materiálu RK-22-2012-32, př. 1.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 26. 6. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz