Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2012-34

RK-21-2012-34.doc  RK-21-2012-34pr01.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-21-2012-34
NázevZápis Legislativního výboru Zastupitelstva Kraje Vysočina o přezkumu komplexu zásad zastupitelstva kraje
Zpracoval D. Oulehla
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuNa základě schváleného Plánu činnosti Legislativního výboru Zastupitelstva Kraje Vysočina na rok 2012 provedli členové legislativního výboru přezkum komplexu zásad zastupitelstva kraje přijatých v oblastech působnosti: oblast informatiky a strategických rezerv, oblast regionálního rozvoje I. - investiční pobídky, místní akční skupiny a oblast regionálního rozvoje II. - dofinancování projektů nestátních neziskových organizací.
Přezkum byl zaměřen na to, zda jsou předložené zásady srozumitelné a jednoznačné, na právní připomínky (derogace, legisvakance, intertemporalita), na připomínky k praktickému užití zásad.
Návrh řešení Formálně-právně neshledává LV pochyb o srozumitelnosti a jednoznačnosti přezkoumávaných zásad. LV diskutoval v zásadách ZK o obecně chybějící stanovení legisvakanční lhůty (tj. zjednodušeně řečeno časový prostor mezi platností a účinností, který slouží k aplikační přípravě - zpravidla se předpisem řídíme až po jejím uplynutí). Tak vzniká potřebný prostor pro seznámení se s předpisem a přípravu na jeho naplňování. Zejména v případech, kdy je k aplikaci nového předpisu nezbytná organizační a materiální příprava, je taková lhůta potřebná. Derogace (zrušení) dříve přijatých a později novelizovaných zásad je důsledná a správná. LV dospěl k závěru, že v zásadách ZK není vždy a dostatečně zřetelně uplatňována intertemporalita (tj. zjednodušeně dáno jako spolupůsobení dřívějších a pozdějších norem), což do budoucna může vyvolat problémy a porušení principů právní jistoty vůči účastníkům vztahu. Zásady ZK, co byly přezkoumány, regulují natolik odlišné oblasti, že není vhodná jejich racionalizace mechanickým spojováním.
V závěru zápisu o přezkumu jsou formulovány návrhy na opatření a doporučení.
StanoviskaLegislativní výbor Zastupitelstva Kraje Vysočina na svém zasedání č. 5/2012 dne 14. 5. 2012 projednal a schválil Závěr přezkumu vybraných zásad zastupitelstva kraje provedeného na základě plánu činnosti legislativního výboru na rok 2012 (usnesení 11/05/2012/LV).
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
zápis Legislativního výboru Zastupitelstva Kraje Vysočina o přezkumu komplexu zásad zastupitelstva kraje přijatých v oblastech působnosti: oblast informatiky a strategických rezerv, oblast regionálního rozvoje I. - investiční pobídky, místní akční skupiny a oblast regionálního rozvoje II. - dofinancování projektů nestátních neziskových organizací, dle materiálu RK-21-2012-34, př. 1.
Odpovědnost předseda legislativního výboru
Termín 29. 05. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz