Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2012-65

RK-20-2012-65.doc  RK-20-2012-65pr01.doc  RK-20-2012-65pr02.doc
Číslo materiálu65
Číslo jednacíRK-20-2012-65
NázevNařízení Kraje Vysočina o zřízení přírodní památky Borecká skalka
Zpracoval J. Janová
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení stávajícího zvláště chráněného území přírodní památky Borecká skalka ve smyslu § 36 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o ochraně přírody ).
Přírodní památka Borecká skalka byla poprvé vyhlášena v roce 1956 (výnosem Ministerstva školství a kultury ze dne 4. 7. 1956). Problémem je, že území není zcela přesně vymezeno tak, aby byla zajištěna územní ochrana přírodních fenoménů, jež jsou předmětem ochrany tohoto zvláště chráněného území. Stávající vymezení přírodní památky citací parcelního čísla je nepřesné a může podléhat změnám v evidenci katastru nemovitostí, proto je nutné na základě přesných geodetických podkladů jednoznačně vymezit hranice přírodní památky. Navíc se dle stávajícího vymezení nachází sleziník hadcový, jež je součástí předmětu ochrany tohoto území, mimo území přírodní památky. Rovněž stávající zřizovací předpis, především podmínky ochrany v něm stanovené, formálně i obsahově neodpovídá současnému právnímu stavu.
Návrh řešení Z důvodů uvedených v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí vydat nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní památka, jež ponese název Borecká skalka podle materiálu RK-20-2012-65, př. 1.
Porovnání stávajícího vymezení a nově navrhovaného vymezení je znázorněno v materiálu RK-20-2012-65, př. 2.
Navrhovaná přírodní památka Borecká skalka se rozkládá v Kraji Vysočina, v okrese Havlíčkův Brod, v katastrálním území Borek u Chotěboře (viz příloha č. 1 materiálu RK-20-2012-65). Celková výměra navrhované památky je 0,38 ha. Předmětem ochrany navrhované přírodní památky je mozaika společenstev skalních štěrbin hadců (svazu Asplenion serpentini) a společenstev mělkých chudých půd na silikátových podkladech (svazu Hyperico perforati - Scleranthion perennis) s výskytem silně ohroženého sleziníku hadcového (Asplenium cuneifolium).
Dlouhodobým cílem ochrany území je udržení otevřených společenstev krátkostébelných suchých trávníků a štěrbinové vegetace hadcových skalek s fytogeograficky významným výskytem sleziníku hadcového eliminací vlivů sukcesních změn a šíření expanzivních druhů.
Ochranné pásmo přírodní památky Borecká skalka nebude vyhlašováno, bude jím v souladu s § 37 odst. 1 území do vzdálenosti 50m od hranic přírodní památky. Ochranné pásmo je tvořeno lesními porosty i zemědělsky využívanými plochami, v jižní části jej tvoří strmé lomové stěny, sutě a osypy skal nad jezírkem na dně lomu.
Odbor životního prostředí na základě odborných podkladů (biologické průzkumy, plán péče) vymezil hranice památky a následně nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ), včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částech parcel do operátů na katastrálním úřadě.
Návrh na vyhlášení přírodní památky byl dle § 40 zákona č. 114/1992 Sb. řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků. Námitky k vyhlášení předmětné památky nebyly vzneseny. Současně byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru rovněž připomínky nevznesly.
Na území přírodní památky je možnost Kraje Vysočina zajišťovat péči o dané území. Území přírodní památky není možné ponechat zcela bez lidských zásahů samovolnému vývoji, protože by hrozilo postupné zarůstání biotopu a následný ústup významných druhů rostlin a živočichů, které jsou na tyto biotopy vázány. Potřebné zásahy na území přírodní památky (především kosení, vyhrabávání stařiny) v současné době zajišťuje Kraj Vysočina. Potřebná péče bude i nadále financována z rozpočtu Kraje Vysočina. Tato skutečnost nepovede k navyšování výdajů z rozpočtu Kraje Vysočina a bude řešena z obvyklé výše rozpočtu na paragrafu 3742 - chráněné části přírody.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení Kraje Vysočina č. 11/2012, o vyhlášení přírodní památky Borecká skalka, dle materiálu RK-20-2012-65, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín 22. 5. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz