Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2012-48

RK-20-2012-48.doc  RK-20-2012-48pr01.pdf  RK-20-2012-48pr02.pdf  RK-20-2012-48pr03.pdf
Číslo materiálu48
Číslo jednacíRK-20-2012-48
NázevInformace o územních a správních vztazích k základní územní jednotce Loudilka
Zpracoval D. Marek
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuKrajský úřad Kraje Vysočina v návaznosti na ústní podnět, jehož předmětem jsou územní a správní vztahy k základní územní jednotce Loudilka, která leží na území tří různých obcí (Velký Beranov, Luka nad Jihlavou a Kozlov) oslovil se žádostí o spolupráci Ministerstvo vnitra ČR, do jehož gesce samostatná působnost obcí náleží (materiál RK-20-2012-48, př. 1).
Současný stav je takový, že obec Velký Beranov, byť jí územně náleží pouze malá část základní sídelní jednotky Loudilka, vykonává jak samostatnou tak přenesenou působnost ve vztahu k celému území i všem občanům dané lokality, všichni zdejší obyvatelé, ač jsou formálně občany tří různých obcí, volí (event. jsou voleni) do Zastupitelstva obce Velký Beranov.
Z odpovědi Ministerstva vnitra ČR (materiál RK-20-2012-48, př. 2) v zásadě vyplývá, že jediným možným řešením je dohoda obcí o změně jejich hranic.
Krajský úřad v návaznosti na právě uvedené vyzval starosty všech dotčených obcí ke vzájemnému jednání (materiál RK-20-2012-48, př. 3), které by mělo vést k narovnání současného neprávního stavu, a nabídl účast svého zástupce na tomto jednání s tím, že pokud nedojde k dohodě o příslušné změně hranic, nezbude než, aby krajský úřad z titulu nadřízeného orgánu přistoupil v těch agendách, kde má zákonem svěřeny kompetence, k důslednému dodržování právního řádu, které by ve svém důsledku vedlo k rozdělení správy nad danou lokalitou mezi všechny tři dotčené obce podle jejich skutečných hranic.
Návrh řešení Předkladatel navrhuje Radě Kraje Vysočina vzít na vědomí popsanou situaci s tím, že následně bude poskytnuta další informace o výsledku jednání, ke kterému byly dotčené obce vyzvány, a o dalších úkonech, které krajský úřad s ohledem na výsledek tohoto jednání podnikne.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
současné územní a správní vztahy k základní územní jednotce Loudilka a dosavadní kroky učiněné krajským úřadem k nápravě tohoto neprávního stavu dle materiálu RK-20-2012-48;
ukládá
řediteli krajského úřadu poskytnout informaci o výsledku jednání dotčených obcí a následných úkonech krajského úřadu, které budou provedeny s ohledem na výsledek tohoto jednání.
Odpovědnost ředitel krajského úřadu
Termín 15. 9. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz