Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2012-35

RK-16-2012-35.doc  RK-16-2012-35pr01.doc
Číslo materiálu35
Číslo jednacíRK-16-2012-35
NázevPartnerství Kraje Vysočina v projektu Z teorie do praxe: rovné příležitosti Kraje Vysočina
Zpracoval I. Hanáková Kosourová
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuNa Krajský úřad Kraje Vysočina se obrátila obecně prospěšná společnost Gender Studies se žádostí o partnerství v jejich připravovaném projektu Z teorie do praxe: rovné příležitosti Kraje Vysočina .
Projekt předkládá Gender Studies, o.p.s. v rámci operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, prioritní osy 3 Sociální integrace a rovné příležitosti, oblast podpory 3.4 Rovné příležitosti žen a můžu na trhu práce a slaďování pracovního a rodinného života.
Jedná se o prostředky Evropského sociálního fondu, které jsou určeny na prosazování cílených opatření pro plnění principu rovných příležitostí žen a můžu na trhu práce a vytváření podmínek pro soulad rodinného a pracovního života.
Kraj má působit jako klíčový partner s finančním příspěvkem, tj. z dotace přijaté žadatelem, přijme část finanční podpory na realizaci věcných projektových aktivit. Vlastní finanční podíl partnera na realizaci projektu se nepředpokládá.
Před/financování aktivit projektu mezi řídícím orgánem a žadatelem (Gender Studies, o.p.s.) probíhá následujícím způsobem: 1. zálohová platba je žadateli poskytnuta do 30 dnů od podpisu rozhodnutí o přidělení dotace (20% celkových způsobilých výdajů), další po schválení zprávy o zahájení realizace projektu (podává se do 15. dne 3. měsíce realizace, schválení trvá cca 40 dní) a dále se po každé monitorovací zprávě v 6-ti měsíčním intervalu proplácí žádost o platbu na základě skutečných prokázaných výdajů. Řídící orgán nefinancuje přímo partnera, veškeré finanční toky jdou přes žadatele, který je jako příjemce dotace dále distribuuje partnerovi, dle jeho rozpočtu a dle stejného principu před/financování, který je mezi řídícím orgánem a žadatelem. V počáteční fázi projektu tedy žadatel po obdržení 1. zálohy zašle adekvátní část partnerovi, totéž po schválení zprávy o zahájení realizace projektu a obdržení další části dotace. I další financování je analogické, žadatel podává průběžné monitorovací zprávy (zpracované na základě podkladů zaslaných partnerem) a žádá řídící orgán o platbu prokázaných způsobilých nákladů. Ihned po schválení monitorovací zprávy a obdržení platby z řídícího organu vyzve žadatel partnery k zaslání žádosti o platbu, na základě které převádí další peníze na průběžné financování. Financování partnera dle tohoto postupu je zakotveno ve Smlouvě o partnerství, kterou žadatel s partnerem uzavírá před zahájením realizace projektu v případě, že je projektová žádost doporučena k finanční podpoře.
Uznatelné náklady nebudou vznikat dříve, než bude uzavřena smlouva o partnerství. Smlouva o partnerství bude předložena ke schválení v případě, že bude projekt schválen.

Kraj svojí účastí na projektu získá následující:
- možnost spolupráce s vysoce specializovanou a zkušenou institucí na problematiku rovných příležitostí,
- reflexi k dosavadní uplatňované politice,
- zpracování strategického materiálu pro podporu oblasti rovných příležitostí,
- rozvoj vlastní politiky, zavedení nových principů (odpovídající trendům) do praxe,
- know-how v celé řadě aktivit v oblasti rovných příležitostí ve veřejné správě, získání dalších zkušeností,
- veškeré zpracované výstupy z projektu,
- možnost působit jako nositel nejlepších praxí získaných v rámci ověřených výstupů projektu.

Projektová fiše (popis projektového záměru) je přílohou č. 1.
Návrh řešení Ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje Radě Kraje Vysočina:
- schválit záměr Kraje Vysočina účastnit se jako partner při realizaci projektu obecně prospěšné společnosti Gender Studies s názvem Z teorie do praxe: rovné příležitosti Kraje Vysočina ,
- uložit oddělení řízení lidských zdrojů spolupracovat na přípravě projektové žádosti a v případě, že projekt získá podporu, předložit Radě Kraje Vysočina dokumenty vztahující se k partnerství.

Schvalování účasti Kraje Vysočina jako partnera při realizaci jednotlivých projektů je podle § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) v pravomoci rady kraje. Tato pravomoc nebyla radou kraje podle § 59 odst. 4 zákona svěřena hejtmanovi kraje ani krajskému úřadu.
StanoviskaGrémium ředitele (projektová kancelář): souhlasí s projektovým záměrem.
Odbor regionálního rozvoje: nemá připomínky k návrhu usnesení.
Odbor ekonomický: nemá připomínky k předloženému materiálu. Finanční prostředky z rozpočtu kraje nejsou požadovány.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
záměr Kraje Vysočina účastnit se jako partner při realizaci projektu obecně prospěšné společnosti Gender Studies s názvem Z teorie do praxe: rovné příležitosti Kraje Vysočina ;
ukládá
oddělení řízení lidských zdrojů spolupracovat na přípravě projektové žádosti a v případě, že projekt získá podporu, předložit Radě Kraje Vysočina dokumenty vztahující se k partnerství.
Odpovědnost oddělení řízení lidských zdrojů
Termín 30. 4. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz