Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2012-50

RK-15-2012-50.doc  RK-15-2012-50pr01.doc
Číslo materiálu50
Číslo jednacíRK-15-2012-50
NázevNařízení Kraje Vysočina o zřízení přírodní rezervace Šimanovské rašeliniště
Zpracoval J. Janová
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení stávajícího zvláště chráněného území přírodní rezervace Šimanovské rašeliniště ve smyslu § 33 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o ochraně přírody ).
Přírodní rezervace Šimanovské rašeliniště byla poprvé vyhlášena v roce 1999 (nařízením Okresního úřadu Jihlava č. 3/99 ze dne 7. 5. 1999). Problémem je, že území není zcela přesně vymezeno tak, aby byla zajištěna ochrana přírodních fenoménů, jež jsou předmětem ochrany tohoto zvláště chráněného území. Stávající vymezení přírodní rezervace citací parcelních čísel je nepřesné a může podléhat změnám v evidenci katastru nemovitostí, proto je nutné na základě přesných geodetických podkladů jednoznačně vymezit hranice přírodní rezervace.
Předmětné území je navíc evropsky významnou lokalitou s názvem Šimanovské rašeliniště (kód CZ0615018). Z ustanovení § 45c odst. 5 zákona o ochraně přírody, vyplývá pro kraje povinnost vyhlášení evropsky významné lokality za zvláště chráněné území nejpozději do 6 let od přijetí lokality do evropského seznamu. V kraji Vysočina byla evropsky významná lokalita Šimanovské rašeliniště zařazena do evropského seznamu Rozhodnutím Komise ze dne 13. listopadu 2007; zařazení bylo publikováno formou sdělení Ministerstva životního prostředí č. 81/2008 Sb., o evropsky významných lokalitách, které byly zařazeny do evropského seznamu, účinnost od 5. března 2008.
Návrh řešení Z důvodů uvedených v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí vydat nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní rezervace, jež ponese název Šimanovské rašeliniště podle materiálu RK-15-2012-50, př. 1.
Navrhovaná přírodní rezervace Šimanovské rašeliniště se rozkládá v Kraji Vysočina, v okrese Jihlava, v katastrálním území Šimanov na Moravě (viz příloha č. 1 materiálu
RK-15-2012-50). Celková výměra navrhované rezervace je 4,74 ha. Předmětem ochrany navrhované přírodní rezervace je komplex přírodě blízkých ostřicových společenstev rašelinných luk, ostřicovo-rašeliníková společenstva přechodových rašelinišť, podhorské smilkové trávníky a makrofytní vegetace oligotrofních tůní a jezírek s výskytem významných druhů rostlin a živočichů. Předmětem ochrany jsou zároveň typy přírodních stanovišť a druhy, pro které byla jiným právním předpisem1 vyhlášena evropsky významná lokalita Šimanovské rašeliniště a které se nacházejí na území přírodní rezervace - v tomto případě se jedná o mechorost srpnatku fermežovou.
Dlouhodobým cílem ochrany území je omezení či pozastavení vývojových procesů v ekosystémech tak, aby bylo zachováno vývojové stádium ekosystému potřebné pro udržení dobrého stavu přírodních stanovišť a na ně vázaných chráněných a významných druhů rostlin a živočichů.
Ochranné pásmo přírodní rezervace Šimanovské rašeliniště nebude vyhlašováno, bude jím v souladu s § 37 odst. 1 území do vzdálenosti 50m od hranic přírodní rezervace. Ochranné pásmo je tvořeno především lesními porosty hospodářského charakteru s výraznou převahou smrku a trvalé travní porosty.
Odbor životního prostředí na základě odborných podkladů (biologické průzkumy, plán péče) vymezil hranice rezervace a následně nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ), včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní rezervace na geodeticky vymezených částech parcel do operátů na katastrálním úřadě. Podklady nutné k vyhlášení přírodní rezervace Šimanovské rašeliniště (včetně geodetických prací) byly pořízeny z finančních prostředků Operačního programu Životní prostředí (plná úhrada nákladů), v rámci projektu Implementace a péče o území soustavy NATURA 2000 v Kraji Vysočina.
Návrh na vyhlášení přírodní rezervace byl dle § 40 zákona č. 114/1992 Sb. řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků. Námitky k vyhlášení předmětné rezervace nebyly vzneseny. Současně byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru rovněž připomínky nevznesly.
Zřízením přírodní rezervace vznikne možnost Kraje Vysočina zajišťovat péči o dané území. Území přírodní rezervace není možné ponechat zcela bez lidských zásahů samovolnému vývoji, protože by hrozilo postupné zarůstání biotopů, které jsou zde předmětem ochrany, a následný ústup významných druhů rostlin a živočichů, které jsou na tyto biotopy vázány. Hospodaření na území přírodní rezervace v současné době zajišťuje Kraj Vysočina. Potřebná péče bude i nadále financována z rozpočtu Kraje Vysočina. Tato skutečnost nepovede k navyšování výdajů z rozpočtu Kraje Vysočina a bude řešena z obvyklé výše rozpočtu na paragrafu 3741 - ochrana druhů a stanovišť. Protože se jedná o evropsky významnou lokalitu, předpokládáme, že bude možné čerpat finanční prostředky na péči i z jiných zdrojů (Operační program Životní prostředí, dotace Ministerstva životního prostředí apod.).
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení Kraje Vysočina č. 6/2012, o vyhlášení přírodní rezervace Šimanovské rašeliniště, dle materiálu RK-15-2012-50, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín 10. 4. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz