Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2012-46

RK-15-2012-46.doc  RK-15-2012-46pr01.doc
Číslo materiálu46
Číslo jednacíRK-15-2012-46
NázevNařízení Kraje Vysočina o zřízení přírodní památky Sochorov
Zpracoval J. Janová
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení stávajícího zvláště chráněného území přírodní památky Sochorov ve smyslu § 36 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o ochraně přírody ).
Přírodní památka Sochorov byla poprvé vyhlášena v roce 2000 (nařízením Okresního úřadu Havlíčkův Brod č. 2/2000 ze dne 21. 3. 2000). Problémem je, že stávající zřizovací předpis formálně i obsahově neodpovídá současnému právnímu stavu (např. předmět ochrany je nedostatečně specifikován, základní ochranná podmínka daná § 36 odst. 2 zákona o ochraně přírody je v rozporu s některými bližšími ochrannými podmínkami - podzákonný právní předpis nemůže tuto podmínku upravovat) a území není zcela přesně vymezeno tak, aby byla zajištěna ochrana přírodních fenoménů, jež jsou předmětem ochrany tohoto zvláště chráněného území. Stávající vymezení přírodní památky výčtem parcelních čísel pozemků není zcela vhodné, protože toto vymezení není jednoznačné a zahrnuje i plochy, které mají z hlediska zájmů ochrany přírody nízkou hodnotu. Proto je nutné na základě přesných geodetických podkladů jednoznačně vymezit hranice přírodní památky.
Návrh řešení Z důvodu uvedeného v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí vydat nové nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní památka (ve smyslu § 36 zákona o ochraně přírody), jež ponese název Sochorov podle materiálu RK-15-2012-46, př. 1.
Navrhovaná přírodní památka Sochorov se rozkládá v Kraji Vysočina, v okrese Havlíčkův Brod, v katastrálním území Koječín. Celková výměra navrhované přírodní památky je 1,80 ha. Předmětem ochrany navrhované přírodní památky budou přírodní společenstva makrofytní vegetace přirozených eutrofních a mezotrofních stojatých vod, rákosin eutrofních stojatých vod, vegetací vysokých ostřic a vlhkých pcháčových luk a vzácné a ohrožené druhy živočichů zejména populace silně ohrožených druhů čolka (Triturus cristatus, Triturus alpestris, Triturus vulgaris), včetně jejich biotopů.
Dlouhodobým cílem ochrany je zachování výskytu ohrožených druhů obojživelníků, zejména čolka velkého (Triturus cristatus).
Ochranné pásmo přírodní památky Sochorov nebude vyhlašováno, a proto v souladu s § 37 odst. 1 jím bude území do vzdálenosti 50m od hranic přírodní památky. Ochranné pásmo je tvořeno především lesními porosty hospodářského charakteru s výraznou převahou smrku.
Odbor životního prostředí na základě odborných podkladů (plán péče) navrhl vymezení přírodní památky a nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ), včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů hranice přírodní památky v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení je zcela jednoznačné a nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částech parcel do operátů na katastrálním úřadě.
Návrh na vyhlášení přírodní památky byl v souladu § 40 zákona č. 114/1992 Sb. řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků. Proti tomuto návrhu byla vznesena jedna námitka, která byla řádně vypořádána. Současně byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému návrhu nevznesly připomínky.
Centrální část přírodní památky tvoří lesní rybník s bohatě vyvinutým litorálním pásmem s rákosinami a porosty vysokých ostřic, na tyto biotopy pak navazují vlhké pcháčové louky. Tyto nelesní biotopy jsou však v současné době ohroženy zarůstáním dřevinami. Pro zachování předmětů ochrany je plánem péče navrženo několik managementových opatření: kosení travnatých ploch, probírka dřevin, zbudování tůněk apod. Péči o tuto přírodní památku bude zajišťovat Kraj Vysočina společně s vlastníkem rybníka, tj. Kinského rybářství, a. s. V souvislosti s novým vyhlášením přírodní památky Sochorov nedojde k navyšování výdajů z rozpočtu Kraje Vysočina, péče bude financována z obvyklé výše rozpočtu na paragrafu 3742 - chráněné části přírody.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení Kraje Vysočina č. 2/2012, o vyhlášení přírodní památky Sochorov, dle materiálu RK-15-2012-46, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín 10. 4. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz