Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2012-45

RK-15-2012-45.doc  RK-15-2012-45pr01.doc
Číslo materiálu45
Číslo jednacíRK-15-2012-45
NázevNařízení Kraje Vysočina o zřízení přírodní rezervace Vírská skalka
Zpracoval J. Janová
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení stávajícího zvláště chráněného území přírodní rezervace Vírská skalka a jejího ochranného pásma ve smyslu § 33 a § 37 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o ochraně přírody ).
Přírodní rezervace Vírská skalka byla poprvé vyhlášena v roce 1996 (nařízením Okresního úřadu Žďár nad Sázavou č. 7/96 ze dne 8. 11. 1996. Problémem je, že stávající zřizovací předpis formálně i obsahově neodpovídá současnému právnímu stavu (např. definuje základní ochranné podmínky, ty jsou však dnes dány zákonem a podzákonný právní předpis nemůže podmínky upravovat, dále např. stanoví povinnosti, což je v rozporu se zákonem o ochraně přírody) a území není zcela přesně vymezeno tak, aby byla zajištěna ochrana přírodních fenoménů, jež jsou předmětem ochrany tohoto zvláště chráněného území. Stávající vymezení přírodní rezervace citací lesního oddělení je velmi nepřehledné až zmatečné, proto je nutné na základě přesných geodetických podkladů jednoznačně vymezit hranice přírodní rezervace.
Návrh řešení Z důvodu uvedeného v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí vydat nové nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní rezervace (ve smyslu § 33 zákona o ochraně přírody) a jeho ochranného pásma, jež ponese název Vírská skalka podle materiálu RK-15-2012-45, př. 1.
Navrhovaná přírodní rezervace Vírská skalka se rozkládá v Kraji Vysočina, v okrese Žďár nad Sázavou, v katastrálním území Vír. Celková výměra navrhované rezervace je 4,31 ha. Předmětem ochrany navrhované přírodní rezervace zůstávají skalní srázy s přirozenými lesními porosty a společenstva skal s fytogeograficky významnými druhy rostlin v bylinném podrostu. Jedná se především o porosty acidofilních bučin asociace Luzulo-fagetum, v menší míře pak pohyblivé sutě a skalní vegetace s kostřavou sivou.
Dlouhodobým cílem ochrany území je udržení přírodě blízkých lesních a bylinných společenstev na srázech a skalních výchozech.
Pro přírodní rezervaci Vírská skalka navrhujeme v souladu s § 37 odst. 1 zákona o ochraně přírody vyhlášení ochranného pásma z důvodu zabezpečení přírodní rezervace před rušivými vlivy z okolí (navrhované ochranné pásmo je přibližně o deset procent menší než stávající ochranné pásmo). Lesní ekosystémy v ochranném pásmu přírodní rezervace jsou zastoupeny jednak přírodními biotopy (především bučinami asociace Luzulo-fagetum), jednak lesními kulturami s nepůvodními jehličnatými dřevinami, především smrkem.
Odbor životního prostředí na základě odborných podkladů (plán péče) nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ), včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů hranice přírodní rezervace v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení je zcela jednoznačné a nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní rezervace na geodeticky vymezených částech parcel do operátů na katastrálním úřadě.
Návrh na vyhlášení přírodní rezervace byl v souladu § 40 zákona č. 114/1992 Sb. řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků. Námitky proti tomuto návrhu nebyly vzneseny. Současně byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému návrhu rovněž nevznesly připomínky.
Porosty na prudkých svazích nacházejících se v přírodní rezervaci nejsou hospodářsky využívány vzhledem k jejich nepřístupnosti. V minulosti zde pravděpodobně probíhaly jen nahodilé zásahy a území bylo přepásáno, o čemž svědčí charakter bylinné vegetace a solitérní jalovce. Pro zachování předmětů ochrany je vhodné provádět pouze pomístní zásahy za účelem odstranění náletových dřevin. Péči o tuto přírodní rezervaci bude zajišťovat vlastník pozemků na základě lesního hospodářského plánu. Pokud bude třeba některá opatření případně financovat z rozpočtu Kraje Vysočina, nedojde k navyšování výdajů z rozpočtu Kraje Vysočina a budou řešena z obvyklé výše rozpočtu na paragrafu 3742 - chráněné části přírody.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení Kraje Vysočina č. 1/2012, o vyhlášení přírodní rezervace Vírská skalka a jejího ochranného pásma, dle materiálu RK-15-2012-45, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín 10. 4. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz