Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2012-78

RK-14-2012-78.doc  RK-14-2012-78pr01.doc  RK-14-2012-78pr02.doc
Číslo materiálu78
Číslo jednacíRK-14-2012-78
NázevPilotní projekt komunikační technologie pro zvýšení bezpečí a kvality života pacientů v domácí péči
Zpracoval E. Tomášová
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuSpolečnost Simac Technik ČR, a.s. oslovila Kraj Vysočina s nabídkou realizace pilotního projektu Komunikační technologie pro zvýšení bezpečí a kvality života pacientů v domácí péči . Důvodem je, že se jedná se o kraj, který je velmi členitý, je zde složitější dopravní dostupnost, v kraji je velké množství územně samosprávných celků a z hlediska sociální struktury obyvatelstva a se jedná o region průměrný.
Tento projekt společnost Simac Technik ČR, a.s. plánuje realizovat v letech 2012 - 2014. Jeho hlavním cílem je zajištění více bezpečí pro seniory, konzumenty domácí zdravotní péče prostřednictvím moderních komunikačních technologií. Projekt po vzoru zahraničních modelů zásadně zlepší kvalitu života těchto občanů. Na zajištění prostředků pro realizaci projektu zpracovala společnost Simac Technik ČR, a.s. žádost o dotaci ze státního rozpočtu na MZČR a to z dotačního programu Národní akční plány a koncepce. Žádost má být odevzdána do 15. dubna tohoto roku a prostředky žádané pro rok 2012 jsou 3,5 milionu Kč.

Potřeba realizace projektu je podložena řadou vládních usnesení a koncepcí, které byly v posledních letech přijaty, a to především usnesením vlády ČR ze dne 9. 1. 2008 č. 8 - Národní program přípravy na stárnutí na období let 2008 až 2012 a dále pak Koncepcí rozvoje technologií a služeb asistovaného života pro seniory, která byla schválena vládou ČR usnesením ze dne 19. 10. 2011.
Projekt přichází ve chvíli, kdy jinde ve světě již asistivní technologie ve zdravotnictví hrají významnou roli při poskytování zdravotních i sociálních služeb a přinášejí významné úspory.
V České Republice zatím tyto technologie a služby s nimi spojené implementovány nejsou. Důvodem je nedořešené financování této služby v ČR a chybějící technické a organizační zázemí.
Návrh řešení Odbor zdravotnictví doporučuje radě kraje souhlasit se záštitou nad projektem Komunikační technologie pro zvýšení bezpečí a kvality života pacientů v domácí péči , s realizací pilotního projektu na území Kraje Vysočina a se zapojením do projektu formou spolupráce realizovaného společností Simac Technik ČR, a.s. dle materiálu RK-14-2012-78, př. 1.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
* se záštitou nad projektem Komunikační technologie pro zvýšení bezpečí a kvality života pacientů v domácí péči ;
* s realizací pilotního projektu na území Kraje Vysočina;
* se zapojením do projektu formou spolupráce realizovaného společností Simac Technik ČR, a.s.;
rozhoduje
uzavřít smlouvu dle materiálu RK-14-2012-78, př. 1.
Odpovědnost odbor zdravotnictví
Termín 30. 6. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz