Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2012-64

RK-14-2012-64.doc  RK-14-2012-64pr01.pdf  RK-14-2012-64pr02.doc  RK-14-2012-64pr03.doc
Číslo materiálu64
Číslo jednacíRK-14-2012-64
NázevZáměr Kraje Vysočina podat přihlášku do výběrového řízení na pořádání Her VI. zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2014
Zpracoval P. Panovec
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuČeský olympijský výbor realizuje od roku 2002, ve spolupráci s kraji, projekt Olympiády dětí a mládeže (dále jen ODM), který je zaměřen zejména na žáky základních škol. V rámci tohoto projektu se konají každoročně střídavě v jednotlivých letech letní a zimní Hry olympiády dětí a mládeže. Organizace se průběžně ujalo již deset krajů.
Český olympijský výbor vypisuje, vždy na začátku kalendářního roku, výběrové řízení na pořádání ODM (viz materiál RK-14-2012-64, př. 1). V Kraji Vysočina nejsou podmínky pro pořádání ODM v letním období. Po dobudování sportovního lyžařského areálu v Novém Městě na Moravě, na kterém se Kraj Vysočina výrazně finančně podílí, se nabízí možnost zde uspořádat zimní ODM v roce 2014.
Návrh řešení OŠMS, po prostudování podmínek a po předchozích zkušenostech, které členové našich sportovních výprav získali účastí na minulých olympiádách, navrhuje podat přihlášku do výběrového řízení na pořádání Her VI. Zimní olympiády dětí a mládeže ČR, kterého se zúčastní přibližně 1500 účastníků ze všech krajů České republiky.
Pro zdárný průběh příprav na podání přihlášky a případné vlastní realizace ODM navrhujeme jmenovat přípravný výbor, který bude řešit problémy z několika oblastí:

1. Jednání se sportovními svazy o zařazení vhodných sportů a volbě vhodných sportovišť.
2. Jednání se zástupci měst, ve kterých budou jednotlivé sporty probíhat (řešení pronájmů sportovišť, kulturních zařízení, propagace, městská doprava...).
3. IT technologie (zajištění webových stránek ODM, tiskových center na zpracovávání přihlášek a výsledků, on-line přenosů...).
4. Propagace (maskot her, propagační předměty, bannery, informační brožury, rozhlas, televize...).
5. Ubytování.
6. Stravování.
7. Doprava.
8. Zajištění akcí (zahajovací, zakončovací a medailové ceremoniály, kulturní doprovodný program, VIP akce....).
9. Ekonomická stránka.
10. Právní problematika (výběrová řízení, smlouvy...).

Po zkušenostech z minulých olympiád doporučujeme vybrat vhodný externí subjekt (agenturu), který se pořádáním podobných akcí zabývá a zadat jí realizaci oblastí, které nebudeme schopni zajistit vlastními silami.
Rozpočet na zimní olympiády se v minulých letech pohyboval kolem 10 mil. Kč. Příspěvek kraje činil průměrně 4,5 mil. Kč, České olympijské a.s. 2 mil. Kč, Českého olympijského výboru 1 mil. Kč. Příspěvky od jednotlivých krajů činily cca 2 mil. Kč ( 400,-Kč/osoba a den), 0,5 mil. Kč byl příspěvek partnerů a sponzorů.
Pro získání většího přehledu o rozsahu činností na ODM přikládáme závěrečnou zprávu z poslední olympiády v Moravskoslezském kraji (viz materiál RK-14-2012-64, př.2).
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se záměrem podat přihlášku do výběrového řízení na pořádání Her VI. zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2014;
jmenuje
přípravný výbor ve složení dle materiálu RK-14-2012-64, př. 3;
pověřuje
tento výbor jednáním s potencionálními partnery a přípravou přihlášky do výběrového řízení.
Odpovědnost přípravný výbor
Termín květen 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz