Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2012-43

RK-14-2012-43.doc  RK-14-2012-43pr01.doc  RK-14-2012-43pr02.doc  RK-14-2012-43pr02upr1.doc  RK-14-2012-43pr03.pdf
Číslo materiálu43
Číslo jednacíRK-14-2012-43
NázevNávrh dotace na projekt SENIOR - zábavně-vzdělávací program pro seniory - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Sociální věci
Zpracoval J. Bína, O.Tvarůžková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuOSV předkládá žádost občanského sdružení SLEPÍŠI - sdružení, které provozuje Mezinárodní centrum Axmanovy techniky modelování pro zdravotně postižené o poskytnutí dotace na sociální a vzdělávací projekt SENIOR - zábavně-vzdělávací program pro seniory .

Kraj Vysočina v minulosti s občanským sdružením SLEPÍŠI - sdružení, které provozuje Mezinárodní centrum Axmanovy techniky modelování pro zdravotně postižené spolupracoval na několika projektech na úseku sociálních věcí a kultury. Jedním z nich byl projekt Hele hlína, který byl zaměřen na rozšíření uvedené metody pro zájemce s mentálním nebo kombinovaným postižením v šesti pobytových zařízeních zřizovaných krajem. V tomto projektu byli vyškoleni pracovníci z těchto zařízení tak, aby byli schopni v uvedené technice modelování vyučovat a vést uživatele. Zároveň zaučením v této technice procházeli uživatelé z pobytových zařízení a v průběhu dvouletého kurzu si tuto techniku osvojili. Uvedeným způsobem došlo k rozšíření uvedené techniky pro novou cílovou skupinu. Dalším z projektů, který se uskutečnil v průběhu loňského roku, byl projekt Představení ATM nevidícím a zrakově postiženým lidem , který představil novou techniku rukodělného řemesla ATM a možnosti jejího využití pro lidi nevidomé a zrakově postižené. Projekt se setkal s velkým zájmem nejen lidí s handicapem, ale také sociálních pracovníků a zaměstnanců státní správy, kteří se s problematikou zdravotně postižených ve své práci setkávají. Cílem vzdělávacího projektu SENIOR je propojit zdánlivě odlišné skupiny našich spoluobčanů - seniory a handicapované - alternativní aktivní formou. Program bude realizován v domovech pro seniory v Kraji Vysočina (příloha č. 1). Cílem programu je zapojení seniorů do výtvarné práce nad rámec nabídky aktivit, kterou mají k dispozici v domovech pro seniory.
Návrh řešení Navrhujeme poskytnout občanskému sdružení SLEPÍŠI - sdružení, které provozuje Mezinárodní centrum Axmanovy techniky modelování pro zdravotně postižené dotaci ve výši 198 000 Kč na realizaci projektu SENIOR - zábavně-vzdělávací program pro seniory . Projekt poskytuje práci členům sdružení se zdravotním postižením a aktivní formou motivuje seniory a handicapované k realizacím výtvarných aktivit, které budou mít smysluplné uplatnění - budou součástí výstav, které veřejnosti nabídnou seznámení s aktivním životem našich seniorů a handicapovaných. O poskytnutí této dotace navrhujeme uzavřít smlouvu podle materiálu RK-14-2012-43, př. 2.
K poskytnutí dotace nemáme na tento výdaj finanční prostředky a proto navrhujeme schválit rozpočtové opatření na kapitole Sociální věci.
StanoviskaEkonomický odbor: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 28. 3. 2012 je 37 622 tis. Kč.

Odbor informatiky: Dotace byla zaevidována v systému eDotace - ID O00343 (příloha č. 3).
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Sociální věci, § 4399 Ostatní záležitosti sociálních věcí a politiky zaměstnanosti o částku 198 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti j. n., položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 198 000 Kč;
rozhoduje
poskytnout dotaci z kapitoly Sociální věci občanskému sdružení SLEPÍŠI - sdružení, které provozuje Mezinárodní centrum Axmanovy techniky modelování pro zdravotně postižené, IČ: 64327892 ve výši 198 000 Kč na realizaci projektu SENIOR - zábavně-vzdělávací program pro seniory v Kraji Vysočina dle materiálu RK-14-2012-43, př. 2.
Odpovědnost OSV, OE
Termín 31. 5. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz