Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2012-41upr1

RK-12-2012-41upr1.doc
Číslo materiálu41upr1
Číslo jednacíRK-12-2012-41upr1
NázevŽádost o poskytnutí půjčky na provoz Domova pro seniory Telč - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Sociální věci
Zpracoval O. Tvarůžková, J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNa Kraj Vysočina se obrátilo Město Telč s žádostí o poskytnutí půjčky na provoz sociálního zařízení Domova pro seniory (příloha č. 1).
Domov pro seniory je příspěvkovou organizací města. Kapacita ubytovacích míst je pro 60 obyvatel (19 pro muže a 41 pro ženy). Je zde 10 třílůžkových, 2 čtyřlůžkové
a 4 vícelůžkové pokoje. Součástí poskytovaných služeb je rehabilitace v oborech muzikoterapie, magnetoterapie a léčebný tělocvik.
Organizace je stejně, jako ostatní poskytovatelé sociálních služeb v kraji, závislá na získávání finančních prostředků zejména z dotačního řízení MPSV a dále z prostředků kraje a rozpočtu měst. Každoročně v druhé polovině roku MPSV vyhlašuje dotační řízení na podporu poskytování sociálních služeb. Žádost o poskytnutí dotace se podává prostřednictvím elektronického systému OKslužby - poskytovatel. Výše uvedenému poskytovateli se nepodařilo žádost v řádném termínu do OKsystému posunout.
V měsíci květnu letošního roku bude MPSV vyhlášeno druhé kolo dotačního řízení na dofinancování sociálních služeb. Domov pro seniory Telč v tomto druhého termínu podá žádost o dotaci na poskytování sociálních služeb. Vzhledem k tomu, že finanční prostředky z druhého kola dotačního řízení bývají poskytnuty až ve 3. čtvrtletí roku, musí Město Telč, jako zřizovatel organizace zajistit finanční prostředky do doby poskytnutí dotace. Jelikož nemá na tento neplánovaný výdaj dostatečnou rezervu, muselo by provoz Domova řešit překlenovacím úvěrem, což by ohrozilo kofinancování dalších připravovaných projektů. Z toho důvodu se město obrátilo na kraj s žádostí o pomoc při řešení této svízelné situace a o možnost poskytnutí půjčky ve výši 3 mil. na provoz Domova pro seniory Telč v období březen až říjen 2012. Půjčka by byla uhrazena z poskytnuté státní dotace.
Jedná se o zařízení, jehož poskytovaná služba je v Kraji Vysočina potřebná a je dlouhodobě finančně podporována i z rozpočtu kraje.
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že se jedná o lůžkovou kapacitu, která je v současné době plně obsazena seniory v závažném zdravotním stavu a není k dispozici náhradní řešení pro zajištění jejich základních životních potřeb, navrhujeme poskytnout Domovu pro seniory Telč půjčku ve výši 3 000 000 Kč s povinností vrátit tuto částku do konce října roku 2012. Návrh smlouvy o poskytnutí půjčky je uveden v materiálu RK-12-2012-41, př. 2. Ve smlouvě bude uvedeno, že Domov pro seniory Telč je povinen dotaci v plné výši vrátit do konce října roku 2012.
StanoviskaEkonomický odbor: Stanovisko bude předloženo na jednání rady
Odbor Informatiky: Stanovisko bude předloženo na jednání rady
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Sociální věci, § 4357 Domovy o částku 3 000 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti j. n., položky Nespecifikovaná rezerva o částku 3 000 000 Kč;
* rozhodnout uzavřít smlouvu o půjčce dle materiálu RK-12-2012-41, př. 2.
Odpovědnost OSV,OE
Termín 30. 4. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz