Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2012-13

RK-12-2012-13.doc  RK-12-2012-13pr01.doc  RK-12-2012-13pr02.doc
Číslo materiálu13
Číslo jednacíRK-12-2012-13
NázevAktualizace Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina
Zpracoval J. Tvrzová
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuDne 31. 1. 2012 byl přijat zákon č. 55/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb. O veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů. Účinnost této novely byla stanovena od 1. 4. 2012. Aplikaci zákona do podmínek zadávání veřejných zakázek kraje a jím zřizovaných příspěvkových organizací upravují aktuálně Pravidla Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina č. 16/10 (dále jen Pravidla), schválená usnesením rady kraje č. 1977/40/2010/RK. Za aktualizaci Pravidel odpovídá odbor majetkový.
Zmíněná novela zákona o veřejných zakázkách přináší podstatné změny, které mají logický dopad na obsah Pravidel. Na základě těchto změn zahájil odbor majetkový přípravu aktualizace Pravidel tak, aby se účinnost aktualizovaného znění shodovala s účinností novely zákona, tj. 1. 4. 2012.
Aktualizace Pravidel reaguje zejména na tyto zákonné změny:
- změna (snížení) limitů veřejných zakázek malého rozsahu (z toho vyplývá zrušení veřejných zakázek 3. kategorie)
- rozšíření povinného uveřejňování informací o veřejných zakázkách
- povinnost zahájit otevírání obálek ihned po uplynutí lhůty pro podání nabídek
- povinnost uveřejnit předběžné oznámení před zahájením zadávacího řízení na podlimitní a nadlimitní veřejnou zakázku
- zákaz podstatné změny práv a povinností vyplývajících ze smlouvy
- zákaz hodnocení zajišťovacích institutů (smluvní pokuta, záruka)
Další provedené změny ujasňují některé procesy v průběhu zadávání, a to zejména zakázek malého rozsahu, dále upřesňují kompetence (metodika) a sjednocují, zobecňují nebo zjednodušují užívanou terminologii.
V souvislosti s přípravou aktualizace Pravidel proběhlo připomínkové řízení na úrovni vedení krajského úřadu, vedoucích odborů a samostatných oddělení a pracovního týmu pro řešení úkolu Analýza ekonomických a administrativních dopadů novely zákona o zadávání veřejných zakázek . Výsledky připomínkového řízení jsou zaznamenány v materiálu
RK-12-2012-13, př. 1. Na základě výsledků tohoto přípravného řízení je radě kraje předkládán návrh aktualizace stávajících Pravidel.
Návrh řešení OM zpracoval návrh aktualizace Pravidel, který reaguje na platné změny zákona o veřejných zakázkách, a navrhuje schválit Pravidla Rady Kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách Kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina dle materiálu RK-12-2012-13, př. 2.
StanoviskaOdbory a samostatná oddělení krajského úřadu byly vyzvány k připomínkování návrhu. Připomínky byly zaslány z několika útvarů a z velké části byly zapracovány, nebo byly vysvětleny nejasnosti ve fázi pracovních verzí aktualizace.
Návrh byl rovněž zaslán na všechny příspěvkové organizace s možností připomínkování. Několik připomínek bylo podáno a vypořádáno.
Stanovisko koordinátora pracovního týmu pro řešení úkolu Analýza ekonomických a administrativních dopadů novely zákona o zadávání veřejných zakázek : Aktualizovaná Pravidla Rady Kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách Kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina byla projednána na jednání pracovního týmu, který nemá připomínky k navrženému usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Pravidla Rady Kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách Kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina dle materiálu RK-12-2012-13, př. 2;
ukládá
Krajskému úřadu Kraje Vysočina zveřejnit znění Pravidel Rady Kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách Kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina na webových stránkách kraje Vysočina a informovat všechny příspěvkové organizace zřizované Krajem Vysočina o jejich schválení.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 1. 4. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz