Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2012-02

RK-12-2012-02.doc  RK-12-2012-02pr01.doc  RK-12-2012-02pr02.xls  RK-12-2012-02pr03.xls  RK-12-2012-02pr04.doc
Číslo materiálu02
Číslo jednacíRK-12-2012-02
NázevPravidla Rady Kraje Vysočina, kterými se konkretizují vybrané vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi, zejména vybrané povinnosti ředitelů příspěvkových organizací, a stanoví se podmínky k jejich plnění
Zpracoval K. Kotrba, Z. Kadlec
Předkládá K. Kotrba, Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuDne 13. 9. 2011 RK schválila usnesením č. 1495/30/2011/RK mj. harmonogram postupné implementace výstupů projektu Řízení příspěvkových organizací. Jedním z úkolů uvedených ve schváleném harmonogramu bylo připravit pravidla rady kraje pro úpravu vztahu s příspěvkovými organizacemi, a to do 1. 1. 2012.
V návaznosti na shora uvedené usnesení a za účelem zkvalitnění řízení příspěvkových organizací vytvořilo oddělení právní a krajského živnostenského úřadu ve spolupráci s ředitelem Krajského úřadu Kraje Vysočina a zřizovatelskými odbory návrh Pravidel Rady Kraje Vysočina, kterými se konkretizují vybrané vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi, zejména vybrané povinnosti ředitelů příspěvkových organizací, a stanoví se podmínky k jejich plnění.
Termín pro předložení nebyl plně dodržen, a to proto, že při tvorbě prošel návrh Pravidel Rady Kraje Vysočina, kterými se konkretizují vybrané vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi, zejména vybrané povinnosti ředitelů příspěvkových organizací, a stanoví se podmínky k jejich plnění dvojím rozsáhlým připomínkovým řízením. Jednotlivé připomínky včetně jejich vypořádání jsou uvedeny v materiálu RK-12-2012-02, př. 2 a př. 3.
Návrh řešení Ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina a Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu navrhují Radě Kraje Vysočina:
1) schválit Pravidla Rady Kraje Vysočina, kterými se konkretizují vybrané vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi, zejména vybrané povinnosti ředitelů příspěvkových organizací, a stanoví se podmínky k jejich plnění dle materiálu
RK-12-2012-02, př. 1,
2) uložit řediteli Krajského úřadu Kraje Vysočina informovat ředitele příspěvkových organizací o schválení Pravidel Rady Kraje Vysočina, kterými se konkretizují vybrané vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi, zejména vybrané povinnosti ředitelů příspěvkových organizací, a stanoví se podmínky k jejich plnění dle materiálu RK-12-2012-02, př. 1.
Dle § 59 odst. 1 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů vykonává zřizovatelské funkce rada kraje.
StanoviskaZástupce ředitele - ředitel Sekce ekonomiky a podpory - Doporučuji přijmout navrhované usnesení. Zřizovatel potřebuje k výkonu svých zřizovatelských funkcí disponovat určitými nástroji, a to i pro oblast řízení. Předmětná Pravidla Rady Kraje Vysočina, kterými se konkretizují vybrané vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi, zejména vybrané povinnosti ředitelů příspěvkových organizací, a stanoví se podmínky k jejich plnění považuji za nezbytný nástroj k uplatňování všech řídících funkcí (plánování, organizováni, vedení a komunikování, rozhodování a kontrola).

Zástupce ředitele - ředitel Sekce pro rozvoj regionu - Návrh Pravidel vítám a podporuji. Zejména oceňuji zavedení koncepčního plánování výdajů do majetku kraje.

Zástupce ředitele - ředitel Sekce pro službu veřejnosti - Doporučuji přijmutí předpisu. Umožní lépe definovat představu zřizovatele v uplatňování poslání organizace, upřesňuje pravidla spolupráce a očekávání jak zřizovatele, tak ředitele PO. Na základě uplatňované praxe doporučuji revizi dokumentu po 24 měsících.

Odbor zdravotnictví nemá připomínky k návrhu usnesení. Zároveň však odbor zdravotnictví doporučuje, aby po uplynutí doby 24 měsíců od nabytí účinnosti těchto Pravidel, bylo provedeno komplexní vyhodnocení těchto Pravidel z hlediska účelnosti a efektivnosti, a to jak z pohledu zřizovatele, tak z pohledu jednotlivých příspěvkových organizací.

Odbor sociálních věcí nemá k navrženým Pravidlům připomínky. Vítá ustanovení o vyhodnocení účelnosti a přínosu Pravidel z hlediska věcného i formálního.

Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu doporučuje Pravidla v předkládaném znění k přijetí. Pravidla vůbec poprvé kodifikují vztahy mezi zřizovatelem a zřizovanými organizacemi, které byly doposud realizována nejednotně, s různou praxí a převážně na základě neformálních zvyklostí.

Odbor školství mládeže a sportu s návrhem Pravidel souhlasí. Pravidla považuje za přínosná, a to zejména s ohledem na skutečnost, že sjednocují obecné postupy univerzálně, čímž odbourávají neodůvodněné resortní odlišnosti plynoucí z dosavadního neformalizovaného a rozdílného přístupu na jednotlivých úsecích.

Odbor dopravy a silničního hospodářství podporuje návrh Pravidel Rady Kraje Vysočina, kterými se konkretizují vybrané vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi a souhlasí s návrhem usnesení.

Odbor analýz a podpory řízení doporučuje přijmout Pravidla v předkládaném znění. Úprava vztahů mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi prostřednictvím interního právního předpisu je startem směrem k optimálnějšímu využívání personálních, materiálních a finančních zdrojů a taktéž napomůže v pokračování procesu získávání a analyzování dat, nutných pro rozhodování zřizovatele.

Odbor informatiky souhlasí a považuje předložená Pravidla za nezbytná.

Odbor kontroly doporučuje Pravidla ke schválení s tím, že ve smyslu jejich závěrečného ustanovení uvedeného v Čl. 27 odst. 1 bude po dvou letech vyhodnocena jejich účelnost a efektivnost nejen ze strany zřizovatele, ale i z pohledu zřizovaných příspěvkových organizací.

Ekonomický odbor nemá připomínky k předloženému materiálu. Ekonomický odbor navrhuje, aby po určité konkrétně stanovené době bylo provedeno vyhodnocení fungování těchto pravidel, a to zejména s ohledem na eliminaci jejich případné zbytečné administrativní zátěže a formálního naplňování bez věcného obsahu.

Oddělení řízení lidských zdrojů podporuje zavedení uvedených pravidel. S návrhem usnesení souhlasí.

Oddělení interního auditu doporučuje přijetí Pravidel Rady Kraje Vysočina, kterými se konkretizují vybrané vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi, zejména vybrané povinnosti ředitelů příspěvkových organizací.

Legislativní výbor Zastupitelstva Kraje Vysočina projednal a doporučil usnesením č. 03/02/2012/LV schválit Pravidla Rady Kraje Vysočina, kterými se konkretizují vybrané vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi, zejména vybrané povinnosti ředitelů příspěvkových organizací, a stanoví se podmínky k jejich plnění.

DYNATECH s.r.o. viz materiál RK-12-2012-02, př. 4
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Pravidla Rady Kraje Vysočina, kterými se konkretizují vybrané vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi, zejména vybrané povinnosti ředitelů příspěvkových organizací, a stanoví se podmínky k jejich plnění dle materiálu RK-12-2012-02, př. 1;
ukládá
řediteli Krajského úřadu Kraje Vysočina informovat ředitele příspěvkových organizací o schválení Pravidel Rady Kraje Vysočina, kterými se konkretizují vybrané vztahy mezi zřizovatelem a příspěvkovými organizacemi, zejména vybrané povinnosti ředitelů příspěvkových organizací, a stanoví se podmínky k jejich plnění dle materiálu
RK-12-2012-02, př. 1.
Odpovědnost krajský úřad, ředitelé příspěvkových organizací
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz