Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2012-39

RK-09-2012-39.doc  RK-09-2012-39pr01.doc
Číslo materiálu39
Číslo jednacíRK-09-2012-39
NázevInformace o změnách některých skutečností v rámci projektu Comparison of methods and standards for applied biodiversity assessment
Zpracoval J. Joneš, M. Brom
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuV tomto materiálu se jedná o změny některých skutečností v rámci projektu původně plánovaného k předložení do Operačního programu Cíl 3 Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013 (dále jen OP AT-CZ).
Projekt byl projednán v radě kraje RK-19-2010-42, rada vzala informace o přípravě projektu na vědomí a uložila odboru životního prostředí připravit žádost.
Na podzim roku 2010 odstoupili rakouští partneři z účasti na projektu Comparison of methods and standards for applied biodiversity assessment , proto odbor životního prostředí následně připravoval úpravu projektu (rámcově zpracoval) do programu Evropské komise LIVE +, ale na základě upřesňujících jednání české strany v Bruselu vyplynul fakt o některých méně výhodných faktorech a skutečnostech v rámci programu LIVE+, které vedly k zastavení úprav projektu do programu LIFE+. Nyní je tento projekt, ovšem už s názvem Biomonitoring území Kraje Vysočina , na základě konzultací s Ministerstvem životního prostředí, možné předložit do programu Finanční mechanismy EHP/Norska 2009 - 2014. Protože tento dotační titul má tříleté zpoždění, bude první a poslední výzva vypsána až na podzim 2012.
Projekt ve svém obsahu a struktuře zůstává stejný, k realizaci ale není potřeba partner ze zahraničí, čímž se výrazně zjednoduší administrativní náročnost.
Projekt se skládá ze dvou na sebe navazujících oblastí:
a) Mapování vybraných skupin rostlin a živočichů - výsledkem budou materiály s množstvím sebraných dat, zhodnocení stavu, včetně doporučení a návrhů opatření na udržení, případně zlepšení současného stavu. Projekt tedy neřeší vlastní zásahy a opatření na dotčených lokalitách. To ani nemůže, vzhledem k omezenému časovému rozpětí projektu (max. tři roky).
b) Následná mediální a informační část - cílem je zvýšit povědomí širší veřejnosti o ochraně přírody, biodiverzitě v zájmovém území. Bylo by dobré v rámci činnosti úřadu a charakter projektu to přímo nabízí, dále vyvíjet snahu k zvýšení povědomí o této problematice, bude to však hlavně odvislé od personálních a finančních možností, nikoliv jako závazek udržitelnosti.
Projekt nebude mít za přímý následek, že by některá zjištění eventuelně vedla k následným aktivním krokům na zajištění existence předmětu ochrany. Zde bude záležet na možnostech orgánů ochrany přírody, vůli vlastníků (nájemců) pozemků popřípadě na zájmu investorů, zda do něčeho takového půjdou - dle možností - nejsme k tomu vázáni udržitelností. Pro kraj je důležité, že výsledky projektu budou k dispozici všem orgánům a institucím v oblasti životního prostředí v Kraji Vysočina a nikoliv jenom úředníkům na kraji . Výsledky projektu budou mít přímou pozitivní návaznost na rozvoj kraje - ulehčí rozhodování investorům (budeme předem prezentovat zájmy ochrany přírody a vyhneme se komplikování rozpracovaných projektů) a práci projektantům (předáme jim předem podklady, které je jinak třeba získávat delšími průzkumy v rámci projekce, což je značně zdržuje).
Významným přínosem, na který je nutné upozornit, je vzbuzení zájmu vědeckých center v Praze a Brně o Kraj Vysočina. Zatím je tento zájem mizivý, což významně ovlivňuje práci ochrany přírody.
Celkový objem finančních prostředků se rovná 16 500 000 Kč s tím, že částka uvažovaná na spolufinancování akce ze strany Kraje Vysočina činí 2.475.000,- Kč tj. 15 % z celkových způsobilých výdajů na projekt. Aby se projekt příliš nedotkl finančních toků kraje, v projektu budeme uplatňovat možné pololetní proplácení faktur dodavatelů ze strany platební jednotky (Ministerstvo životního prostředí).
Realizaci vlastního mapování, zpracování výsledků a části propagační předpokládáme postupně v letech 2013 až 2015, přičemž čerpání finančních prostředků na tuto akci bude rovnoměrně rozloženo na celé tříleté, plánované, realizační období projektu.
Návrh řešení Odbor životního prostředí navrhuje řešit projekt dle materiálu RK-09-2012-39, př. 1 financováním z Finančních mechanismů EHP/Norska 2009 - 2014. Finanční prostředky na předfinancování projektu není nutné vyhradit v celé výši rozpočtu projektu, ale ve výši roční části výdajů na projekt tj. cca 5.500 000,- Kč. Na konci každého pololetí realizace projektu bude vystavena žádost o platbu.
Výše popsaný projekt předchází nezbytným výdajům z krajského rozpočtu, nebude mít další náklady spojené s udržitelností, tj. negeneruje další povinné výdaje, ale v konečném výsledku naopak ušetří finanční prostředky Kraje Vysočina.
Veškeré práce jsou uzpůsobeny faktu, že zpracovaná a kompletní žádost se bude předkládat v nejbližším možném termínu (předpokládáme na podzim roku 2012).
StanoviskaEkonomický odbor: s uvedeným projektovým záměrem je počítáno v rozpočtovém výhledu na roky 2012 až 2014. Podíl kraje by neměl překročit 2.475.000 Kč.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o zabezpečení přípravy projektu Biomonitoring území Kraje Vysočina dle materiálu RK-09-2012-39, př. 1 v oblasti mapování krajiny, v rámci programu Finanční mechanismy EHP/Norska 2009 - 2014;
ukládá
Odboru životního prostředí Krajského úřadu Kraje Vysočina připravit žádost o spolufinancování projektu Biomonitoring území Kraje Vysočina z programu Finanční mechanismy EHP/Norska 2009 - 2014.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín 28. 02. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz