Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2012-60

RK-08-2012-60.doc  RK-08-2012-60pr01.xls
Číslo materiálu60
Číslo jednacíRK-08-2012-60
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Školství, mládeže a sportu - změna závazných ukazatelů
Zpracoval P. Čermák, Z. Nevrkla
Předkládá P. Kolář, M. Pech
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh řešení zjištěného havarijního stavu vnitřního vodovodu v budově Gymnázia Třebíč.
Gymnázium Třebíč (dále jen škola) řeší ve spolupráci s odborem majetkovým havarijní stav vodovodního potrubí v suterénu školy. Odbor majetkový zadal projekční kanceláři zpracování dokumentace řešící opravu havarijní části vodovodu. řešení havarijního stavu vodovodu ve staré budově gymnázia, přičemž lze konstatovat, že stav je opravdu velmi vážný. Vzhledem ke kolísání tlaku, které je způsobeno situováním objektu, ke stáří a míře opotřebení rozvodů, hrozí vznik vážné havárie na vodovodu ve sklepních prostorách. V tuto chvíli je k dispozici dokumentace na výměnu havarijních rozvodů, soutěžní výkaz výměr s oceněným rozpočtem a je možno opravu okamžitě realizovat, nejlépe o jarních prázdninách. Při výměně částí vodovodního potrubí bude třeba postupovat po částech, s omezením provozu
Stávající vodovodní přípojka z litinových hrdlových trub JS 60 je přivedena do suterénu (krytu CO) staré budovy. Zásobuje pitnou vodou starou budovu, přístavbu a hydrantové skříně v obou objektech. Rozvody vody ve staré budově jsou provedeny z pozinkovaného potrubí po roce 1969. Ležaté rozvody jsou vedeny v suterénu (krytu CO) k jednotlivým stoupačkám v objektu. Z důvodu vysoké vlhkosti v krytu CO, zhoršené kvality výroby pozinkovaných trub, která byla od 60. let 20. století nedostatečná, což má za následek krátkou životnost způsobenou důlkovou korozí a inkrustací, je toto potrubí v havarijním stavu.
Rozvody studené vody budou provedeny plastovým potrubím typu PPR - polypropylen (hostalen) PN16. Tento materiál disponuje omezenou dilatací a větší průtočností. Trasy hlavních páteřních rozvodů vody budou zachovány. Pro vlastní vedení potrubí bude využito nových prostupů svislými a vodorovnými stavebními konstrukcemi. Potrubí bude na patě opatřeno kulovými uzávěry s vypouštěním pro účely údržby a oprav vodovodního systému. Za vodoměr se osadí filtr se zpětným proplachem a redukční ventil. Filtr se zpětným proplachem zajistí nepřetržitou dodávku filtrované vody. Jemné filtrační sítko redukuje množství cizích částic ve vodě, například úlomků rzi nebo písečných zrnek. Redukční ventil chrání vodovodní potrubí a připojené spotřebiče před nadměrným mechanickým namáháním. Montáží redukčního ventilu předejdeme poškození způsobeným nadměrným tlakovým namáháním a navíc sníží spotřebu vody. Nastavený výstupní tlak zůstává konstantní nezávisle na kolísání vstupního tlaku. Snížení pracovního tlaku a udržení na konstantní hodnotě navíc zajistí nízkou hlučnost vodovodní instalace.
Z důvodu zamezení časové prodlevy, kdy hrozí vznik havárie vodovodu a s ohledem na nutnost postupné výměny jednotlivých částí, spojené s uzavřením některých okruhů, majetkový odbor navrhuje, aby opravu realizovala a financovala škola. Předpokládaná cena je dle zpracovaného rozpočtu 376 200 Kč (z toho cca 60 tis. Kč HSV). Za tímto účelem je třeba posílit rozpočet školy.
Návrh řešení OŠMS radě kraje navrhuje:
* schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3121 Gymnázia o částku 376 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 376 000 Kč;
* schválit zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz o částku 376 000 Kč Gymnáziu Třebíč, IČO 60418435 na úhradu nákladů spojených s opravou havarijní části vodovodního potrubí.
Finanční prostředky jsou školám poskytovány dle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, v souvislosti s výkonem zřizovatelské funkce.
Realizací opravy vodovodu bude zabezpečena dodávka vody do objektu Gymnázia Třebíč.
StanoviskaOdbor informatiky: Žádost byla zaevidována v systému eDotace pod ID O00252.0003.
Odbor ekonomický: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 20. 2. 2012 je 43 355 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3121 Gymnázia o částku 376 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 376 000 Kč;
* zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz o částku 376 000 Kč Gymnáziu Třebíč, IČO 60418435 na úhradu nákladů spojených s opravou havarijní části vodovodního potrubí.
Odpovědnost odbor školství, odbor majetkový, odbor ekonomický, ředitel Gymnázia Třebíč
Termín březen 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz