Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2012-31

RK-08-2012-31.doc
Číslo materiálu31
Číslo jednacíRK-08-2012-31
NázevZpráva o působení nestálého zástupce Kraje Vysočina v Bruselu ve dnech 26. 1. - 9. 2. 2012
Zpracoval M. Richtová Tomšů
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuOd 1. 7. 2010 je zástupkyní Kraje Vysočina v Bruselu Mgr. Martina Richtová Tomšů (dále jen zástupkyně ) z oddělení vnějších vztahů sekretariátu hejtmana. Kraj Vysočina má v Bruselu nestálé zastoupení, tzn. že zástupkyně vyjíždí do Bruselu v závislosti na konkrétních úkolech a s cílem budovat a udržovat důležité kontakty či zprostředkovávat informace o dění v institucích EU. Zástupce kraje v Bruselu je kontaktní osobou jak pro zahraniční subjekty, tak pro zastupitelské orgány ČR při EU.
Zástupkyně Kraje Vysočina se v termínu 26. 1. - 9. 2. 2012 zúčastnila v Bruselu zejména schůzek týkajících se možného zapojení Kraje Vysočina do neziskové organizace Regionálních a lokálních orgánů zodpovědných za oblast zdravotnictví (European Regional and Local Health Authorities, EUREGHA). Valného shromáždění EUREGHA, které se uskutečnilo dne 27. 1. 2012 v Bruselu, se účastnil také Martin Hyský, radní pro oblast regionálního rozvoje Kraje Vysočina, a Lukáš Kettner, vedoucí odboru zdravotnictví Kraje Vysočina. Organizaci EUREGHA tvoří regiony a místní úřady, příp. místní a regionální zdravotnické a nemocniční organizace, jejichž cílem je usilovat o vzájemnou spolupráci regionů v oblasti zdravotní péče, upozorňovat instituce Evropské unie na specifické výzvy, kterým regiony čelí a v neposlední řadě ovlivňovat tvorbu evropské politiky v této oblasti.
Dne 1. 2. 2012 nastoupila do kanceláře Kraje Vysočina nová stážistka. Stážistka Martina Veverková je studentkou Vysoké školy polytechnické Jihlava a je placena z evropského programu ERASMUS. Stážistka bude v kanceláři Kraje Vysočina působit do 30. 4. 2012. Jejím hlavním úkolem je sběr informací o dění v EU, návštěvy seminářů a konferencí v Bruselu, psaní zápisů ze schůzek, překlady či pomoc s organizací akcí Kraje Vysočina v Bruselu.
Zástupkyně se dále dne 3. 2. 2012 setkala s Régine Kramer, politickou koordinátorkou Shromáždění evropských regionů (Assembly of the European Regions, AER). Koordinátorka AER představila Shromáždění evropských regionů s tím, že se jedná o uskupení, které usiluje o výměnu zkušeností mezi regiony, organizuje semináře a konference, je platformou pro hledání projektových partnerů a příkladů dobré praxe. Členy AER je přes 270 regionů z 34 nejen evropských zemí.
Zástupkyně se rovněž zúčastnila pracovní skupiny pro přeshraniční zdravotní péči EUREGHA, která se konala dne 7. 2. 2012. V rámci skupiny se diskutovala Směrnice Evropského parlamentu a rady ze dne 9. března 2011 týkající se práv pacientů v přeshraniční zdravotní péči a Evropská strategie 2020.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana výše uvedené body projednal a radě kraje doporučuje vzít aktivity kanceláře Kraje Vysočina v Bruselu v období 26. 1. - 9. 2. 2012 na vědomí.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
aktivity Kanceláře kraje Vysočina v Bruselu v období 26. 1. - 9. 2. 2012.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 30. 3. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz