Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-04-2012-59

RK-04-2012-59.doc
Číslo materiálu59
Číslo jednacíRK-04-2012-59
NázevDalší prověření činnosti Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace
Zpracoval K. Kotrba, V. Kotrbová
Předkládá J. Běhounek, Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuDne 10. 1. 2012 podal ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina společně s hejtmanem Kraje Vysočina trestní oznámení na základě zjištění z probíhající veřejnosprávní kontroly prováděné u Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace (dále jen KSÚSV ).
V návaznosti na podané trestní oznámení se rozpoutala diskuze, zda je možné a vhodné na KSÚSV vyslat další, v tomto případě auditní skupinu. Do diskuze se zapojily i politické subjekty (volební strany) zastoupené v Zastupitelstvu Kraje Vysočina a také sdělovací prostředky a část veřejnosti. Mediální prezentace problému je často silně zkreslená a plná spekulací. Ty není možné uspokojivě řešit bez dalších aktivit, mimo jiné i proto, že s ohledem na předpokládané šetření orgánů činných v trestním řízení není možné zveřejňovat podrobnosti k výstupům veřejnosprávní kontroly ani k podanému trestnímu oznámení. Diskuze může vést k poškozování dobrého jména a oprávněných zájmů KSÚSV, Kraje Vysočina jako zřizovatele této příspěvkové organizace a některých dalších právnických a fyzických osob (např. členů orgánů kraje, zaměstnanců kraje a zaměstnanců KSÚSV, obchodních partnerů KSÚSV apod.).
V současnosti je na KSÚSV stále ještě prováděna výše zmíněná veřejnosprávní kontrola ze strany Kraje Vysočina (složení kontrolní skupiny - Ing. Pavel Bartoš, Ing. Hana Strnadová, Mgr. Hana Motlová, Mgr. Václava Kotrbová, MSc., Ing. Iveta Veselá, Ing. Jan Jež). Lze předpokládat, že na základě podaného trestního oznámení bude v nejbližší době na KSÚSV vyslána vyšetřovací skupina Policie ČR.
Z hlediska procesního a věcného, ale i z pohledu širších společenských dopadů (kvalitně poskytované veřejné služby, dobré jméno kraje a jeho organizací, obecná důvěra ve veřejnou správu, ...) by bylo vhodné celou situaci neukončit pouze vyšetřením celého problému, ale bylo by žádoucí, aby do budoucna byla situace lépe zmapována a ošetřena.
Návrh řešení Předkladatelé navrhují Radě Kraje Vysočina uložit hejtmanovi Kraje Vysočina projednat a dohodnout se zástupci politických stran zastoupených v Zastupitelstvu Kraje Vysočina (s předsedy politických klubů) další možnosti prověření činnosti Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace.
StanoviskaKrajský úřad Kraje Vysočina doporučuje situaci projednat se zástupci politických stran zastoupených v Zastupitelstvu Kraje Vysočina (s předsedy politických klubů) a pokusit se o dosažení shody na volbě řešení.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
* hejtmanovi Kraje Vysočina projednat a dohodnout se zástupci politických stran zastoupených v Zastupitelstvu Kraje Vysočina další možnosti prověření činnosti Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace;
* Krajskému úřadu Kraje Vysočina připravit podklady pro jednání o dalších možnostech prověření činnosti Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace.
Odpovědnost hejtman kraje
Termín do 29. 2. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz