Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2012-40

RK-03-2012-40.doc
Číslo materiálu40
Číslo jednacíRK-03-2012-40
NázevInformance o změně stuktury Krajského úřadu Kraje Vysočina
Zpracoval I. Hanáková Kosourová, V. Kotrbová, K. Kotrba
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuRada Kraje Vysočina na svém zasedání dne 7. 12. 2010 stanovila počet zaměstnanců Kraje Vysočina zařazených do Krajského úřadu Kraje Vysočina k 1. 3. 2011 na 427 zaměstnanců.

V souvislosti s legislativní změnou spočívající v převodu agend v oblasti dávek státní sociální podpory, dávek pomoci v hmotné nouzi, dávek sociální péče pro těžce zdravotně postižené občany a příspěvku na péči došlo k přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů u zaměstnanců, kteří do 31. 12. 2011 plnili úkoly v uvedené oblasti. Převod byl realizován z Kraje Vysočina na Českou republiku - Ministerstvo práce a sociálních věcí - Úřad práce České republiky. Legislativní změna byla zveřejněna ve Sbírce zákonů dne 6. 12. 2011, částka č. 128, zákon č. 366/2011 Sb., účinná je od 1. 1. 2012. Došlo tak k uvolnění 3 pracovní míst na Odboru sociálních věcí Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Na základě změny zákona č. 137/2006 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o VZ ), dojde od 1. 4. 2012 (předpokládaný termín nabytí účinnosti novely zákona) k značnému nárůstu administrativních i věcných činností na úseku přípravy a realizace veřejných zakázek. Informace o nejdůležitějších změnách je Radě Kraje Vysočina předložena v samostatném materiálu RK-03-2012-40.

Na uvedené legislativní změny je třeba se dostatečně, zejména kapacitně, připravit (zajištění výběrového řízení, příp. alespoň zapracování nových zaměstnanců).
Proto ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina provede kompenzaci u míst uvolněných po provedení delimitace a u míst souvisejících s potřebou zajištění nových legislativních povinností vyplývajících ze zákona o VZ. V rámci struktury krajského úřadu zařadí pak uvolněná místa takto:
1) 1 funkční místo na Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina, který zajišťuje metodickou pomoc při zadávání veřejných zakázek na dodávky a služby,
2) 1 funkční místo na Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Kraje Vysočina, který realizuje zakázky na stavební práce, a který dosud na rozdíl od Odboru majetkového Krajského úřadu Kraje Vysočina posílen nebyl (k posílení odboru majetkového ve vztahu k agendě zadávání veřejných zakázek došlo využitím interních zdrojů resp. personálních úspor ve II. pololetí roku 2011),
3) 1 funkční místo na Odbor analýz Krajského úřadu Kraje Vysočina ke koordinaci a zajištění centralizovaných nákupů.

Variantou k realizovanému řešení by bylo snížení počtu zaměstnanců o 3 funkční místa. Tato varianta by však byla pouze dočasná a Radě Kraje Vysočina by bylo v krátké době, ještě před nabytím účinnosti novely zákona o VZ, navrhováno opětovné navýšení počtu zaměstnanců.
Návrh řešení Ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje Radě Kraje Vysočina:
- vzít na vědomí informace o změně struktury Krajského úřadu Kraje Vysočina a
- vyjádřit souhlas s provedením změn organizační struktury.
StanoviskaŘeditelka sekce ekonomiky a podpory souhlasí s navrženou změnou organizační struktury.

Ředitel sekce pro službu veřejnosti souhlasí s návrhem na změnu struktury krajského úřadu s tím, že je potřeba nastavit postup rozhodování o administraci zadávání VZ externímu subjektu. Rozhodným ukazatelem nemůže být pouze finanční hodnota zakázky.

Ředitel sekce pro rozvoj regionu podporuje provedení navržených změn.

Vedoucí odboru regionálního rozvoje, koordinátorka týmu pro VZ, nemá k předloženému materiálu připomínky.

Odbor dopravy a silničního hospodářství nemá k předloženému materiálu připomínky a souhlasí se zněním usnesení.

Odbor analýz souhlasí s navrženou změnou organizační struktury, k předloženému materiálu nemá připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o změně struktury Krajského úřadu Kraje Vysočina;
souhlasí
s provedením změn organizační struktury podle materiálu RK-03-2012-40.
Odpovědnost ředitel krajského úřadu
Termín 17. 1. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz