Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-01-2012-32

RK-01-2012-32.doc  RK-01-2012-32pr01.doc
Číslo materiálu32
Číslo jednacíRK-01-2012-32
NázevReforma účetnictví státu a její implementace v podmínkách kraje - problematika odpisů dlouhodobého majetku
Zpracoval I. Šmídová, A. Krištofová
Předkládá E. Janoušková
Počet příloh
Popis problémuVláda ČR dne 23. května 2007 přijala usnesení k vytvoření účetnictví státu. Cílem účetnictví státu je vytvoření podmínek pro efektivní zajištění správných, úplných a včasných informací o hospodářské situaci státu a příslušných účetních jednotek. Reforma účetnictví státu se vztahuje mj. také na územně samosprávné celky a jimi zřizované příspěvkové organizace. Jedním z nových principů je účtování odpisů dlouhodobého majetku.
Z toho důvodu nastane pro všechny ÚSC, které jsou považovány za vybrané účetní jednotky, povinnost provádět odpisy z majetku, který má účetní jednotka ve své majetkové evidenci. Odpisy vyjadřují opotřebení majetku za jedno účetní období (kalendářní rok). Odpisy se účtují do nákladů, ale jedná se o nepeněžní náklad, tzn., že se z odpisů nevytváří žádný peněžní fond a také se od nikoho nezískají prostředky na krytí odpisů. Výše ročních odpisů se promítne do účetních výkazů - rozvahy a zejména výkazu zisku a ztráty, a to ve formě nákladů, které ovlivňují (snižují) hospodářský výsledek.
Ministerstvo financí vydalo závazný Český účetní standard č. 708, který stanoví odpisování dlouhodobého majetku, pro některé vybrané účetní jednotky, které vedou účetnictví podle vyhlášky č. 410/2009 Sb. Standard se vztahuje mj. na kraje a stanoví základní postupy pro určení výše odpisů dlouhodobého majetku a účtování odpisů dlouhodobého majetku a oprávek. Dle tohoto standardu musí účetní jednotka rozhodnout:
- o způsobu provádění odpisů (rovnoměrný, komponentní, výkonový způsob),
- o výši minimální hodnoty majetku v používání
- a o periodě účtování odpisů.
Pro zahájení odpisování od 1. 1. 2012 je potřeba provést do konce letošního roku tzv. dooprávkování . Tato jednorázová účetní operace, která by měla určitým způsobem zobrazovat opotřebení majetku za minulá léta, nebude mít dopad do nákladů účetní jednotky, ale promítne se v rozvaze v hodnotě majetku - a to jako oprávky, které snižují vstupní hodnotu majetku a souvztažně také jako snížení vlastního jmění.
Návrh řešení Pro postup odepisování dlouhodobého majetku, vedeného v majetkové evidenci krajského úřadu, jsou navrhovány následující obecné principy:
- Dlouhodobý majetek včetně technického zhodnocení bude odepisován ze stanoveného ocenění, provedeného v souladu s Českým účetním standardem č. 708.
- Dlouhodobý majetek včetně technického zhodnocení bude odepisován postupně, v průběhu jeho používání až do minimální hodnoty 1% pořizovací ceny.
- Pro odepisování je zvolen rovnoměrný způsob. Perioda zanesení odpisů do účetnictví bude vždy ke konci čtvrtletí, tj. 4krát ročně.
- Stanovené předpokládané doby používání dlouhodobého majetku pro účel odpisového plánu, viz příloha tohoto materiálu RK-01-2012-32, př1.
Oddělení hospodářské správy provedlo kategorizaci majetku podle přílohy č. 1 Českého účetního standardu č. 708 a stanovilo předpokládanou dobu používání (v letech) u jednotlivých položek majetku. Při stanovení doby používání byly zohledněny zejména: charakteristika majetku (materiálová podstata), intenzita používání majetku, rychlost morálního zastarávání majetku a stanoviska příslušných odborů.
Stanovení ocenění dlouhodobého majetku, tj. dooprávkování za dobu, kdy se majetek používal, ale neodpisoval, bude provedeno v souladu s Českým účetním standardem č. 708.
a. pro majetek, u něhož je znám okamžik zařazení do užívání a známo ocenění se výše oprávky stanoví podle doby používání. Tento postup se týká veškerého movitého majetku a výjimečně několika staveb, provedeným oprávkováním se u 53 % položek movitého majetku (odpisová skupina I, II a vozidla) dosáhne nulového ocenění.
b. b) u majetku, který přešel na kraj ze zákona, resp. kraj tento majetek nabyl jako dříve používaný majetek , se stanoví hodnota oprávek ve výši 40 % z ocenění majetku.

Následující tabulka obsahuje přehled o majetku, který podléhá odepisování, ve struktuře: pořizovací cena, ocenění dle účetního standardu a předpokládané roční odpisy.

Odpisová skupina/ doba používání Popis Pořizovací cena (tis. Kč) Ocenění k 1. 1. 2012
(tis. Kč) Roční odpisy
(tis. Kč) I/5 let Movité věci 14 804 1 516 597 II/8 let Movité věci 32 376 10 196 2 891 III/12 let Movité věci 66 38 5 IV/10 let Vozidla 12 859 5 889 1 076 IV/20 let Movité věci 1 697 1 216 85 VI/ 100 let Stavby 420 979 286 871 3 080 VII/ 100 let Budovy 4 783 379 2 873 209 31 081
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* provádět odpisy dlouhodobého majetku rovnoměrným způsobem;
* stanovit výši minimální hodnoty majetku v používání ve výši 1 % pořizovací ceny;
* stanovit periodu zanesení odpisů dlouhodobého majetku do účetnictví vždy ke konci čtvrtletí, tj. čtyřikrát ročně;
ukládá
krajskému úřadu zapracovat postup odepisování dlouhodobého majetku do vnitřních předpisů;
bere na vědomí
zprávu o způsobu a zajištění odepisování dlouhodobého majetku vedeného v majetkové evidenci krajského úřadu dle materiálu RK-01-2012-32.
Odpovědnost odbor ekonomický, oddělení hospodářské správy
Termín 31. 01. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz