Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-40-2011-23

RK-40-2011-23.doc  RK-40-2011-23pr01.pdf
Číslo materiálu23
Číslo jednacíRK-40-2011-23
NázevAktualizace Programu ke zlepšení kvality ovzduší Kraje Vysočina
Zpracoval J. Růžička
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší zpracování aktualizace Programu ke zlepšení ovzduší Kraje Vysočina (dále jen PZKO). Povinnost krajů zpracovat a přijmout aktualizaci PZKO byla upravena v průběhu projednávání nového zákona o ochraně ovzduší posunutím jeho účinnosti nejdříve až na 1. 7. 2012. V návrhu nového zákona má již povinnost zpracovávat krajské PZKO ministerstvo životního prostředí (MŽP) ve spolupráci s příslušnými krajskými úřady a vydávat je formou opatření obecné povahy.
Aktualizace PZKO musí být provedena do 30. 6. 2012 (poslední aktualizace byla provedena k 30. 6. 2009) a v souladu s platnou legislativou musí krajské úřady a města Praha a Brno dle § 7 odst. 7 zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění, (dále jen zákon o ochraně ovzduší) zpracovat aktualizaci PZKO v tříletých intervalech nebo do 18 měsíců od konce kalendářního roku, v němž došlo na území zóny nebo aglomerace k překročení imisního limitu a meze tolerance a na základě tohoto překročení byla vyhlášena oblast se zhoršenou kvalitou ovzduší pro příslušné území kraje.
Krajský úřad Kraje Vysočina zpracoval ve smyslu § 7 odst. 6 zákona o ochraně ovzduší v roce 2003 Program ke zlepšení kvality ovzduší kraje Vysočina a následně jeho dvě aktualizace v letech 2006 a 2009. Dokumenty jsou zveřejněny na internetu Kraje Vysočina (cesta Titulní stránka > Koncepční materiály Kraje Vysočina > Životní prostředí > Ochrana ovzduší).
Návrh řešení Pro zpracování aktualizace PZKO v roce 2012 připadají v úvahu dvě možnosti rozsahu zpracování PZKO: zpracování aktualizace v plném rozsahu, nebo pouze vybrané body (minimální verze). Možnosti jsou podrobněji popsány v příloze 1 tohoto materiálu (komentovaný metodický pokyn odboru ochrany ovzduší MŽP). Pro Kraj Vysočina navrhujeme zpracování PZKO v rozsahu minimální verze (v příloze popsané varianty č. 1) v rozsahu bodů g), h) a i) přílohy č. 3 zákona o ochraně ovzduší, která bude dostačující pro splnění zákonných požadavků a zároveň dostatečně kvalitním podkladem potřebným pro reporting Evropské Komisi o plnění opatření ke zlepšení kvality ovzduší v ČR.
Odbor životního prostředí připraví a provede veškeré administrativní úkony zadávacího řízení veřejné zakázky malého rozsahu 1. kategorie ve smyslu Pravidel Rady Kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách Kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina (ze dne 21. 12. 2010) na aktualizaci Programu ke zlepšení kvality ovzduší. Výsledky zadávacího řízení odbor následně předloží radě kraje zároveň s návrhem na uvolnění výše finančních prostředků z rozpočtu kraje 2012. V návrhu rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2012 (Příloha R1: Seznam strategických a koncepčních materiálů) jsou navrhovány finanční prostředky určené na aktualizaci Programu ke zlepšení kvality ovzduší Kraje Vysočina.
Odbor životního prostředí navrhuje radě kraje, aby rozhodla o zpracování aktualizace PZKO Kraje Vysočina. Po výběru zpracovatele odbor předloží radě kraje návrh na provedení rozpočtového opatření na financování zakázky.
StanoviskaEkonomický odbor: V návrhu Rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2012 na kapitole Rezerva a rozvoj kraje, položka Strategické a koncepční materiály (příloha R1) je uvažováno s krytím aktualizace Programu ke zlepšení kvality ovzduší Kraje Vysočina.
OddPKŽÚ nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zpracovat aktualizaci Programu ke zlepšení kvality ovzduší Kraje Vysočina dle stávajícího zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění;
ukládá
odboru životního prostředí zajistit veřejnou zakázku na zpracování aktualizace PZKO Kraje Vysočina.
Odpovědnost OŽP
Termín 31. 1. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz