Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2011-33

RK-37-2011-33.doc
Číslo materiálu33
Číslo jednacíRK-37-2011-33
NázevZpráva o působení nestálého zástupce Kraje Vysočina v Bruselu ve dnech 6. 9. - 9. 9. 2011 a 3. 10. - 13. 10. 2011
Zpracoval M. Tomšů
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuOd 1. 7. 2010 je zástupkyní Kraje Vysočina v Bruselu Mgr. Martina Tomšů (dále jen zástupkyně ) z oddělení vnějších vztahů sekretariátu hejtmana. Kraj Vysočina má v Bruselu nestálé zastoupení, tzn. že zástupkyně vyjíždí do Bruselu v závislosti na konkrétních úkolech a s cílem budovat a udržovat důležité kontakty či zprostředkovávat informace o dění v institucích EU. Zástupce kraje v Bruselu je kontaktní osobou jak pro zahraniční subjekty, tak pro zastupitelské orgány ČR při EU.

Zástupkyně Kraje Vysočina se během září a října 2011 účastnila zejména přípravných schůzek k organizaci Dnů regionů a měst v Bruselu (tzv. Open Days 2011), které se konaly ve dnech 10. - 13. 10. 2011. Kraj Vysočina se pod vedením Dolního Rakouska zapojil do konglomerátu regionů, které společně dne 12. 10. uspořádaly v Bruselu seminář zabývající se otázkami přeshraniční zdravotní péče v Evropské unii. Seminář mnozí přednášející využili také k vyjádření svých názorů k oficiálně publikovaným legislativním návrhům Evropské komise v oblasti kohezní politiky.
Na semináři představili zástupci Jižních Čech, Dolního Rakouska, regionů Alpeuregio a Extremadura své již probíhající přeshraniční projekty v oblastí zdravotní péče. V panelové diskusi dále vystoupil zástupce Generálního ředitelství pro regionální politiku pan Rudolf Niessler, který obhajoval nové legislativní návrhy Evropské komise v oblasti kohezní politiky. Svůj názor na nové legislativní návrhy měli možnost v panelové diskusi vyjádřit také Martin Černý (ředitel sekce pro rozvoj regionu KrÚ Kraje Vysočina), Elke Ledl (vedoucí oddělení EU Fondu pro zdravotnictví a sociálních služeb Dolního Rakouska), Agneta Granstrom (radní zodpovědná za zdravotnictví regionu Norrbotten) a Carl Johan Sonesson (vedoucí výboru pro zdravotnictví regionu Skane).

Zástupkyně se dále podílela na přípravách návštěvy hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka v Bruselu ve dnech 9. - 10. 10. 2011. Návštěva hejtmana Jiřího Běhounka se uskutečnila v rámci výjezdního zasedání Asociace krajů ČR. Čeští hejtmani se společně se slovenskými hejtmany sešli s eurokomisařem pro interinstitucionální vztahy a víceprezidentem Evropské komise panem Marošem Ševčovičem. Čeští hejtmani se dále setkali s eurokomisařem pro regionální politiku Johannesem Hahnem a eurokomisařem pro politiku sousedství a rozšíření Štefanem Fülem.
Hejtman Kraje Vysočina se separátně sešel s poslankyní Evropského parlamentu paní Zuzanou Brzobohatou a předsedou Nitranského samosprávného kraje panem Milanem Belicou.

Od 3. 10. 2011 nastoupila v kanceláři Kraje Vysočina v Bruselu stážistka z Vysoké školy polytechnické v Jihlavě. Stážistka bude působit v bruselské kanceláři po dobu tří měsíců. Jejím hlavním úkolem je pomáhat s organizací akcí v Bruselu, sběr informací o dění v EU, návštěva seminářů a konferencí, psaní zápisů.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana výše uvedené body projednal a radě kraje doporučuje vzít aktivity Kanceláře Kraje Vysočina v Bruselu v období 6. 9. - 9. 9. 2011 a 3. 10. - 13. 10. 2011 uvedené v materiálu RK-37-2011, př. 1 na vědomí.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
aktivity Kanceláře Kraje Vysočina v Bruselu v období 6. 9. - 9. 9. 2011 a 3. 10. - 13. 10. 2011.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 30. 11. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz