Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2011-65

RK-37-2011-65.doc  RK-37-2011-65pr01.doc
Číslo materiálu65
Číslo jednacíRK-37-2011-65
NázevTransformační plán ÚSPMP Těchobuz, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Bína, E. Komínková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV tomto materiálu předkládá odbor sociálních věcí ke schválení Transformační plán ÚSPMP Těchobuz, příspěvkové organizace, který bude sloužit jako příloha k projektu Transformace ÚSPMP Těchobuz I. Předfinancování tohoto projektu bylo schváleno usnesením zastupitelstva kraje č. 0246/03/2011/ZK dne 10. 5. 2011.
Kraj Vysočina navrhl zařazení Ústavu sociální péče pro mentálně postižené Těchobuz, příspěvkové organizace, do projektu transformace pobytových zařízení sociální péče, jehož způsobilé náklady jsou financované z Integrovaného operačního programu. Důvodem byla skutečnost, že organizace sídlí v historickém objektu zámku, který nevyhovuje stavebně modernímu požadavkům poskytování sociálních služeb. Objekt není možné z hlediska dispozice zrekonstruovat do podoby domácností rodinného typu, které budou vyhovovat individuálním potřebám uživatelů, zajistí jim potřebné soukromí a životní standart běžné společnosti. Umístění organizace v malé obci s nedostatečnou dopravní obslužností ztěžuje sociální začleňování obyvatel a jejich případné uplatnění na trhu práce.

Projekt Transformace ÚSPMP Těchobuz je v současné době v přípravné fázi. Probíhá zpracovávání projektové žádosti, která se týká transformace první části zařízení o kapacitě 24 uživatelů. V rámci tohoto projektu dojde k výstavbě 4 objektů bydlení, 2 v obci Cetoraz a 2 ve městě Pelhřimově. V těchto 4 skupinových domácnostech po 6 uživatelích bude poskytována sociální služba chráněné bydlení. Proces přípravy, samotný průběh a další související změny celého procesu transformace zařízení ÚSPMP Těchobuz, příspěvkové organizace blíže popisuje předkládaný Transformační plán (RK-37-2011-65, př. 1). Plán předpokládá postupné opuštění stávajícího areálu v Těchobuzi.
Transformační plán byl v rámci jeho příprav konzultován s pracovníky MPSV a Národním centrem podpory transformace sociálních služeb, dále připomínkován OSV a následně bude předkládán hodnotící komisi MPSV. Po vydání usnesení hodnotící komise bude přiložen k projektu Transformace ÚSPMP Těchobuz I. - IV.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje schválení Transformačního plánu ÚSPMP Těchobuz, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-37-2011-65, př. 1 a uložit této organizaci postupovat podle tohoto plánu. Dále navrhujeme radě kraje uložit odboru sociálních věcí, aby předložila tento materiál hodnotící komisi MPSV a použila ho jako přílohu k projektové žádosti projektu Transformace ÚSPMP Těchobuz I.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
Transformačního plánu ÚSPMP Těchobuz, příspěvkové organizace dle materiálu
RK-37-2011-65, př. 1;
ukládá
ÚSPMP Těchobuz, příspěvkové organizaci, ve spolupráci s odborem sociálních věcí a odborem majetkovým podle tohoto plánu postupovat, odboru sociálních věcí předložit transformační plán hodnotící komisi MPSV a použít ho jako přílohu k projektové žádosti projektu Transformace ÚSPMP Těchobuz I.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, ředitelka ÚSPMP Těchobuz, příspěvkové organizace
Termín 31. 5. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz