Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2011-18

RK-37-2011-18.doc
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-37-2011-18
NázevRealizace stavby ČOV v k. ú. a obci Sněžné
Zpracoval P. Dvořák
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o realizaci stavby čistírny odpadních vod pro bytové domy č.p. 206 a č.p. 207 ve Sněžném a následné provozování stavby čistírny městysem Sněžné.
Kraj Vysočina je mimo jiné i vlastníkem nemovitostí, se kterými byla příslušná hospodařit státní příspěvková organizace Nemocnice Nové Město na Moravě ke dni 31. 12. 2002 a které dle zákona č. 290/2002 Sb. přešly do vlastnictví kraje Vysočina. Předmětem toho přechodu vlastnického práva byly i nemovitosti areálu Sanatoria Buchtův kopec včetně dvou bytových domů č.p. 206 a č.p. 207. Bytové domy byly převedeny v roce 2008 do vlastnictví městyse Sněžné. Součástí sanatoria je i stavba čistírny odpadních vod, ve které je zjištěno čištění odpadních vod z provozování areálu sanatoria, včetně odpadních vod z bytových domů č.p. 206 a č.p. 207 ve Sněžném. Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace uzavřela s městysem Sněžné Smlouvu o dodávce vody dne 15. 10. 2008, včetně Dodatku č. 1 ke Smlouvě o dodávce vody ze dne 2. 1. 2009. Uzavření smlouvy na dodávku vody mezi nemocnicí a městysem, bylo nezbytnou provozní podmínkou převodu bytových domů do vlastnictví městyse v roce 2008. Městys Sněžné v bytových domech č.p. 206 a č.p. 207, vyčlenil bytové jednotky a tyto postupně prodává.
Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace navrhuje ukončení provozu sanatoria Důvodem je restrukturalizace a optimalizace zdravotní péče a ekonomické hledisko, tj. ztráta z provozu sanatoria. Ukončením provozu sanatoria dojde k významnému poklesu množství odpadních vod svedených do stávající ČOV a následnému snížení efektu jejich čištění.
Návrh řešení Vzhledem k ukončení provozu sanatoria a přípravě budoucího využití celého areálu sanatoria, je nezbytné zajistit čištění odpadních vod pro bytové domy č.p. 206 a č.p. 207 ve Sněžném. Jednou z variant je pořízení samostatné stavby ČOV v blízkosti bytových domů na pozemku ve vlastnictví městyse Sněžné s tím, že nemocnice po dokončení a zkolaudování stavby ČOV tuto převede do vlastnictví městyse Sněžné. Současně s převodem stavby ČOV, dojde k postoupení závazku čištění odpadních vod z bytových domů na městys Sněžné. Vyčištěné odpadní vody z nově vybudované ČOV budou odváděny do stávající vodoteče přes areál sanatoria, tj. stávající kanalizací - pro tyto účely bude zřízeno bezplatné věcné břemeno ve prospěch městyse Sněžné. Zastupitelstvo městyse Sněžné na svém jednání dne 24. 10. 2011 s touto variantou řešení vyjádřilo souhlas.
K zajištění tohoto návrhu je nezbytné neprodleně zahájit projektovou přípravu stavby a následně zajistit výběr dodavatele stavby. Předpoklad zahájení stavby ČOV je jaro roku 2012. Před uzavřením smlouvy o dílo s dodavatelem stavby bude samosprávným orgánům kraje předložen návrh na zajištění finančního krytí s předpokladem poskytnutí investiční dotace Nemocnici Nové Město na Moravě.
Návrh usnesení předpokládá uložit Nemocnici Nové Město na Moravě zahájit přípravu stavby ČOV, zajistit uzavření smlouvy o budoucím převzetí stavby ČOV z vlastnictví nemocnice do vlastnictví městyse Sněžné, včetně postoupení závazku čištění odpadních vod z bytových domů č.p. 206 a č.p. 207 ve Sněžném na městys Sněžné.
StanoviskaOdbor zdravotnictví i Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace souhlasí s návrhem usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
realizovat stavbu ČOV pro bytové domy č.p. 206 a č.p. 207 ve Sněžném, investorem a vlastníkem stavby ČOV bude Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace;
ukládá
Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkové organizaci:
* zahájit přípravu a realizaci stavby ČOV;
* uzavřít smlouvu o budoucím převzetí stavby ČOV z vlastnictví Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace do vlastnictví městyse Sněžné, včetně postoupení závazku čištění odpadních vod z bytových domů č.p. 206 a č.p. 207 ve Sněžném z Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace na městys Sněžné.
Odpovědnost ředitelka Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace,
Termín 31. 12. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz