Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2011-50

RK-36-2011-50.doc  RK-36-2011-50pr01.pdf
Číslo materiálu50
Číslo jednacíRK-36-2011-50
NázevŽádost o pořízení změny územního plánu města Havlíčkův Brod
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina zřizuje příspěvkovou organizaci s názvem Česká zemědělská akademie v Humpolci, střední škola. Jedním z dislokovaných pracovišť je areál v Havlíčkově Brodě. Areál je umístěn na jižním okraji Havlíčkova Brodu v blízkostí silnice I/38. Ukončení školských, stravovacích a ubytovacích služeb nastalo k 31. 12. 2010 a činnosti zde zajišťované se přesunuly do Humpolce.
Jedná se o areál o celkové výměře 3,18 ha s několika budovami (škola, tělocvična, internát, dílny, bytový objekt ad.). Areál není pro další využití v resortu školství potřebný. Je poměrně reálný předpoklad o budoucím prodeji nemovitostí tvořícím předmětný areál.
Město Havlíčkův Brod pořizuje nový územní plán sídelního útvaru. V současné době je již zpracován koncept, který předmětné území označuje jako stabilizovanou plochu občanského vybavení - veřejnou infrastrukturu. To znamená, že v tomto území je hlavní využití pouze občanské vybavení místního i nadmístního významu sloužící pro vzdělávání a výchovu, sociální služby, zdravotní služby, kulturu, vědu a výzkum, veřejnou správu či ochranu obyvatelstva. Přípustné využití potom pouze pro služební byty, zeleň, trasy a plochy technické a dopravní infrastruktury a veřejná prostranství. Protože je vysoce pravděpodobné, že takové další využití není příliš reálné, mohlo by dojít ke stavu, že nemovitosti nebudou využity, území bude chátrat a nebudou vytvořeny předpoklady pro nového vlastníka k jeho dalšímu využití a rozvoji.
O této záležitosti proběhlo v závěru roku 2010 jednání na Městském úřadu Havlíčkův Brod za účasti pana Libora Honzárka a úředníků městského a krajského úřadu. Na základě výsledků tohoto jednání rada kraje usnesením 1956/40/2010/RK uložila odboru majetkovému uplatnit připomínku kraje Vysočina ke zpracovanému konceptu územního plánu města Havlíčkův Brod spočívající v návrhu na změnu funkčního využití území tvořeného areálem bývalé Střední zemědělské technické školy z plochy stabilizované občanského využití, veřejné infrastruktury na plochu změn, občanské vybavení, komerční zařízení malá a střední nebo velká. Připomínka byla uplatněna dopisem OM adresovaným panu Liboru Honzárkovi, členu Rady města Havlíčkův Brod pro územní plán a rozvoj města dne 27. 12. 2010 s nabídkou na případné další jednání a hledání optimálního řešení pro zajištění využití a rozvoje předmětného území. Na dopis nebylo reagováno, záležitost byla několikrát telefonicky urgována vůči panu Honzárkovi s odpovědí, že věc je složitá, bude předložena výboru pro územní plán a rozvoj města a město se jí bude zabývat. Na další, písemnou urgenci náměstka hejtmana Ing. Libora Joukla vůči starostovi města Havlíčkův Brod Bc. Janu Teclovi ze dne 16. 9. 2011 bylo odpovězeno, že připomínka kraje Vysočina ke zpracovanému konceptu územního plánu města Havlíčkův Brod byla doručena po termínu a proto k ní nebude přihlédnuto a protože stavební zákon neukládá jakkoliv informovat osoby, které podaly námitku či připomínku ke konceptu územního plánu, nebylo na připomínku kraje reagováno. To však je v rozporu minimálně s telefonickými sděleními představitele samosprávy města odpovědného za oblast územního plánování.
Návrh řešení Na základě výše uvedených skutečností OM navrhuje podat žádost o pořízení změny stávajícího územního plánu města Havlíčkův Brod spočívající v návrhu na změnu funkčního využití území tvořeného areálem dislokovaného pracoviště České zemědělské akademie v Humpolci, střední školy (bývalé Střední zemědělské technické školy) z plochy občanská vybavenost - školství na území umožňující využití pro komerční občanskou vybavenost - obchod, popřípadě drobnou výrobu a služby. Stávající územní plán města Havlíčkův Brod je z roku 1995 a je samozřejmě poplatný tehdejší legislativě a době pořízení. Koncept nového územního plánu pracuje již s jiným členěním urbanizovaného území z hlediska funkčního využití.
Pořízení změny musí schválit Zastupitelstvo města Havlíčkův Brod a její pořízení hradí žadatel.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
podat žádost o pořízení změny územního plánu města Havlíčkův Brod spočívající v návrhu na změnu funkčního využití území tvořeného areálem dislokovaného pracoviště České zemědělské akademie v Humpolci, střední školy v Havlíčkově Brodě z plochy občanská vybavenost veřejná infrastruktura - školství na území umožňující využití pro komerční občanskou vybavenost - obchod, popřípadě drobnou výrobu a služby.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 3. 11. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz