Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-33-2011-27

RK-33-2011-27.doc
Číslo materiálu27
Číslo jednacíRK-33-2011-27
NázevŘešení tepelného hospodářství v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci
Zpracoval E. Tomášová, J. Jelínek
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuRada Kraje Vysočina svým usnesením č. 0015/01/2011/RK schválila dne 4. 1. 2011 záměr Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, řešit tepelné hospodaření nemocnice metodou EPC.
Rada Kraje Vysočina dále svým usnesením č. 1090/23/2011/RK ze dne 28. 6. 2011 vzala na vědomí:
• výběr nejvhodnější nabídky, kterou podala firma ENESA a.s., U Voborníků 852/10,
190 00 Praha 9, Vysočany,
• popis průběhu veřejné zakázky,
• popis opatření EPC vybraného uchazeče s dopadem na majetek kraje,
• popis nakládání zadavatele s majetkem při realizaci projektu EPC.

Stejným usnesením č. 1090/23/2011/RK uložila rada kraje řediteli Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, předložit radě kraje ke schválení konečný projekt řešení tepelného hospodářství v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci, metodou EPC - v termínu
do 30. 9. 2011.

Vzhledem k vazbám na v současné době probíhající stavební akce v nemocnici (zateplení interního pavilonu a pavilonu urgentní a intenzivní péče), které velkou měrou ovlivňují energetické bilance celého areálu a mění potřeby v odběru jednotlivých médií, a to významnou měrou oproti původnímu zadání EPC, dochází ke zdržení projektových prací, respektive potřeby přeprojektování určitých částí. Z výše uvedených důvodů žádá Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, o posunutí termínu předložení konečného projektu k 30. 11. 2011. Termíny vyplývající ze smlouvy se společností ENESA, a.s. zůstávají v současné době beze změn. V případě, že projektovaný rozsah vyvolá potřebu úpravy termínů, bude radě kraje předložen dodatek smlouvy ke schválení.

Současně předkládá Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, k verifikaci aktualizovaný návrh opatření EPC.

Členění díla:
PS 01 - Likvidace centrální páry a realizace nových parních (plynových a elektrických) vyvíječů
PS 02 - Úpravy na kogeneračních jednotkách a vyvedení el. výkonu a předávací stanice
PS 03 - Chlazení ( chladící boxy)
PS 04 - Vzduchotechnika a rekuperace tepelné energie
PS 05 - Rekonstrukce otopného systému ( výměna ventilů)
PS 06 - Individuální regulace
PS 07 - Osvětlení a voda
PS 08 - Nadřazený řídící systém a centrální dispečink ENESA

PS 01 - zrušení parního provozu v kotelně a náhrada zrušené centrální výroby páry v kotelně (spotřeba páry - stravovací pavilon, sterilizace, VZT):
Pára:
Pára pro stravovací provoz bude vyráběna v nově instalovaném plynovém parním vyvíječi CERTUS 600 Kg/hod (navýšení výroby páry oproti zadávací dokumentaci na základě bilance spotřebičů v kuchyni) umístěném v suterénu ve strojovně UT.
Na základě požadavku Kraje Vysočina bude ve stejné strojovně instalován parní plynový vyvíječ CERTUS 500Kg/hod pro nově budovaný objekt PUIP (pro vlhčení vzduchu). Oba vyvíječe budou instalovány ve společné kotelně. Prostor kotelny bude od zbytku strojovny UT stavebně a požárně oddělen. Realizace předpokládá stavební povolení.
Pára pro sterilizaci bude vyráběna v nově instalovaném elektrickém vyvíječi umístěném v těsné blízkosti sterilizátorů. Pro výrobu bude použit elektrický parní vyvíječ fy. Getinge (stejný výrobce jako sterilizátory o výkonu 160 kg/hod). Jako napájecí bude použita demi voda.
Pára využívaná pro zvlhčování vzduchu ve VZT jednotkách bude vyráběna v místě spotřeby, v jednotlivých VZT strojovnách, kde budou instalovány parní zvlhčovače, včetně úpraven napájecí vody. Pro výrobu páry budou ve VZT strojovnách instalovány automatické elektrické parní vyvíječe BM 57/2 (5 x 100 kW s členěním výkonu po 25 kW).
Teplovodní kotelna:
Z důvodu lepší regulace výroby tepla v teplovodní kotelně a provozování kotlů včetně kogeneračních jednotek v kaskádě bude tato dovybavena jedním novým kondenzačním kotlem o výkonu 1 000 kW (fy. Hoval UltraGas 1000D).
Na jednom ze stávajících teplovodních kotlů bude demontován a nahrazen hořák 5,2 MW za nový o výkonu 1 500 kW od fy. PBS Třebíč (stejný výrobce jako u původního hořáku).

PS 02 - zprovoznění kogeneračních jednotek a rekonstrukce předávacích stanic:
Kogenerace:
Kogenerační jednotky budou nově zprovozněny autorizovaným servisem. Součástí bude oprava vadného odpínače DEON jedné z kogeneračních jednotek, výměna oleje a zapalovacích svíček.
V kotelně a všech strojovnách budou odstraněny HVDT.
Strojovny UT a TUV:
Součástí tohoto opatření je rekonstrukce jednotlivých objektových předávacích stanic. Na jednotlivých objektových předávacích stanicích budou demontovány HVDT včetně souvisejících čerpadel a polní instrumentace. Vstupní potrubí bude napojeno na rozdělovač objektu. Směšovací stanice na všech okruzích ÚT budou kompletně rekonstruovány. Topné větve objektů budou vybaveny novými oběhovými čerpadly s frekvenčními měniči a novými trojcestnými směšovacími armaturami pro ekvitermní řízení teploty topného okruhu. Větve pro VZT a TUV budou vybaveny novými čerpadly s frekvenčními měniči. Stávající systém MaR (Johnson Controlls) předávacích stanic bude nahrazen novým řídícím systémem.
Vyvedení el. výkonu:
Další podmínkou plnohodnotného provozu KGJ je provedení změn ve vyvedení elektrického výkonu KGJ do elektrické sítě nemocnice.
V rámci tohoto opatření bude provedeno vyvedení celého el. výkonu kogeneračních jednotek do rozvodny 22kV TS Diagnostika, která je v majetku nemocnice. Výkon bude vyveden přes nový blokový olejový transformátor 630kVA, 22/0,4kV. V rozvodně 22kV (Diagnostika) je k dispozici rezervní vybavené pole, s jehož využitím je počítáno.
Výkon z kogeneračních zdrojů tak bude spotřebován nemocnicí na úrovni 22kV, stávající propojení rozvoden na úrovni 22kV v celém areálu je již vybudováno. Další výhodnou je možnost spotřebování vyrobené el. energie v budoucnu i v nově postaveném objektu PUIP.
Toto opatření vyžaduje ohlášení stavby na stavebním úřadě.

PS 03 - chlazení ( chladící boxy):
V rámci tohoto opatření budou instalovány vrata k 17 ti chladícím boxům.

PS 04 - vzduchotechnika a rekuperace tepelné energie:
U VZT jednotek VZT č.4 (pavilon D), 11V a 11Z (interna), které nejsou vybaveny rekuperací odpadního tepla ani cirkulací vzduchu, bude doplněna rekuperace tepla pomocí glykolového okruhu.

PS 05 - rekonstrukce otopného systému ( výměna ventilů):
V rámci tohoto opatření budou v celém areálu nemocnice nahrazeny stávající dožívající kohouty a ventily na topných tělesech za nové termostatické ventily s možností hydraulického přednastavení.
Dodáno a namontováno bude 2 126 kusů vysoce kvalitních ventilů Danfoss RA-N s dlouhou životností.
Součástí opatření je nastavení hydraulického vyvážení nových ventilů podle projektu.
Jednotrubní větve na chodbách mostů budou regulovány jako celek.
V objektu jídelny budou demontovány podokenní VZT jednotky a tyto budou nahrazeny otopnými tělesy příslušného výkonu.

PS 06 - individuální regulace:
V celém areálu nemocnice bude realizován systém individuální regulace teploty v místnostech DOT smart DIRC.
Řídící a správní jednotka (dispečink) IPC-7K bude umístěna v kanceláři kotelny, případně v jiné místnosti vybrané společně s vedením.
Dodáno a namontováno bude celkem 2 064 kusů počítačem řízených hlavic 95REM-24 systému IRC pro přímé nesoučasné řízení místních zdrojů tepla (radiátorů).
Hlavice systému IRC budou osazeny na nové termostatické ventily Danfoss RA-N.
Umístění elektronických hlavic bude řešit projekt tak, aby byla zajištěna individuální regulace všech významných místností.
Součástí tohoto opatření je řídící dispečink systému IRC, umístěný v areálu nemocnice, který představuje specializovaná řídící jednotka IPC-7K, propojená na vhodný stávající PC.
V objektu interny bude sytém IRC rozšířen o okenní kontakty, navázané do systému.
Jednotrubní větve budou regulovat společně všechny radiátory.

PS 07 - osvětlení a voda:
Osvětlení:
V rámci opatření bude nahrazeno 7 400 kusů zářivkových trubic Spar Tube 1200mm, 25W normální bílá, za nové s nižším příkonem ale stejným světelným tokem. Dále bude provedena výměna poškozených stropních svítidel ( dle aktuálního stavu při montáži).
Součástí opatření je rekonstrukce venkovního osvětlení
Voda:
V rámci tohoto opatření budou na vodovodní baterie aplikovány úsporné perlátory nové generace s přednastavitelným průtokem. Perlátor je antivápenný, díly, se kterými přichází voda do styku, jsou ze speciální umělé hmoty, odolné proti usazování vodního kamene, odolné proti horké vodě a chemikáliím.
Do splachovačů WC bude použit tzv. automatický WC stop. Ten umožní využít rozdělení na malé a velké spláchnutí a zamezuje případnému protékání vody.
Výběr koncových spotřebičů studené a teplé vody, které budou opatřeny úspornými prvky, bude proveden ve spolupráci s provozním personálem na základě podrobného místního šetření a na základě údajů o stupni využití jednotlivých výtokových míst. Prioritně budou úspornými prvky opatřeny výtoky s vyšším stupněm využití tak, aby dosažené úspory na vodě a v případě teplé vody i na teple na její ohřev, byly co nejvyšší.

PS 08 - nadřazený řídící systém a centrální dispečink ENESA:
Řídící dispečink systému IRC umístěný v areálu nemocnice a obsluhovaný dle potřeby energetikem nemocnice bude napojen na centrální dispečink ENESA. Toto napojení na dispečink ENESA umožní účinné zavedení energetického managementu a kontrolu nad efektivním hospodařením s tepelnou energií. ENESA bude moci díky tomuto propojení provést v případě potřeby dálkový servisní zásah spočívající v úpravě topného režimu kterékoliv místnosti napojené na systém IRC. V rámci zavedeného energetického managementu bude ENESA sledovat systémem IRC archivované denní průběhy teplot v jednotlivých místnostech, porovnávat tyto hodnoty s požadovanými teplotami a optimalizovat nastavení systému IRC tak, aby tepelná energie byla v objektu využita maximálně efektivně.
Součástí realizovaných opatření bude osazení měřičů tepla na patách jednotlivých objektů s dálkovým přenosem do centrálního dispečinku a dále osazení vodoměrů studené vody pro ohřev TUV.
Pracoviště obou dispečinků budou vybavena potřebným novým HW, který bude zahrnovat výkonný počítač, velkoplošný displej a tiskárnu.
V rámci zprovoznění kogeneračních jednotek a rekonstrukce předávacích stanic bude provedeno vzájemné propojení dispečinků MaR v kotelně (zajišťuje nadřazený systém řízení kotelny a předávacích stanic) a dispečinku VZT (zajišťuje nadřazený systém řízení jednotlivých VZT zařízení a jednotlivých strojoven chlazení).
Systém MaR bude doplněn o zařízení pro hlídání 1/4 maxima spotřeby el. energie. Při projektovém řešení budou ve spolupráci s techniky nemocnice vytipována vhodná zařízení, která je možné vypínat pro zajištění regulace 1/4 hodinového maxima. Postupné vypínání jednotlivých zařízení bude podle předem stanoveného pořadí a bude ho zajišťovat systém MaR na základě skutečně odebrané el. energie ze sítě VN.
Návrh řešení Odbor zdravotnictví navrhuje radě kraje vzít na vědomí informaci dle materiálu
RK-33-2011-27 a s ohledem na nedodržení termínu předložení konečného projektu řešení tepelného hospodářství prodloužit termín k předložení konečného projektu EPC v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci, na 30. 11. 2011.
StanoviskaOdbor majetkový souhlasí s obsahem předkládaného materiálu a technickým řešením projektu EPC.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
aktualizovaný návrh opatření EPC v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci;
souhlasí
s prodloužením termínu předložení konečného projektu řešení tepelného hospodářství v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci, na datum 30. 11. 2011;
ukládá
řediteli Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, předložit radě kraje ke schválení konečný projekt řešení tepelného hospodářství v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci, metodou EPC.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, ředitel Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 30. 11. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz