Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-31-2011-41

RK-31-2011-41.doc  RK-31-2011-41pr01.doc  RK-31-2011-41pr02.pdf
Číslo materiálu41
Číslo jednacíRK-31-2011-41
NázevNávrh na přípravu Krajského plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením
Zpracoval J.Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNa kraj Vysočina se obrátilo krajské zastoupení Národní rady se zdravotním postižením ČR, o.s. (dále jen NRZP) s návrhem spolupráce na krajském plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením. Jedná se o strategický dokument, který obsahuje cíle a opatření v různých oblastech života obyvatel kraje dotýkajících se nějakým způsobem života spoluobčanů se zdravotním postižením. Systém schvalování těchto plánů se opírá o Národní plán vytváření rovných příležitostí pro občany se zdravotním postižením na období 2010 - 2014 jako základní dokument celostátního významu. Dokument tohoto typu již byl přijat například v Moravskoslezském, Olomouckém nebo Královéhradeckém kraji. V příloze 2 tohoto materiálu je připojen Moravskoslezský krajský plán vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením na léta 2009 - 2013 . V této příloze se lze seznámit s tím, jaká opatření lze za účelem vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením na úrovni kraje. Připojený dokument se zabývá těmito oblastmi: participace organizací a občanů se zdravotním postižením, přístupnost staveb, dopravy a informací, vzdělávání, zaměstnávání, zdravotnictví, sociálních služby, poradenství, kultura, sport a volný čas. Některá opatření vyžadují rozsáhlejší financování z rozpočtu kraje, jiná však spočívají pouze ve změně přístupu k dosavadní praxi v některé oblasti. V příloze 1 tohoto materiálu jsou oblasti, které zástupci NRZP považují za nejdůležitější z hlediska potřebnosti řešení. Jedná se o oblasti: participace a ochrana před diskriminací, zdraví zdravotní péče a rehabilitace, vzdělání, zaměstnanost, sociální služby, přístupnost staveb a dopravy, přístup k informacím. Ke každé oblasti je uvedeno několik námětů, které by bylo možné z pohledu zástupců NRZP v rámci krajského plánu řešit. Zda budou řešeny a jakým způsobem, však musí posoudit v rámci další práce na dokumentu příslušné odvětvové odbory a následně další orgány kraje.
Návrh řešení V případě, že rada kraje uloží příslušným odborům zpracování, navrhujeme použít následující postup:
1) Sestavit pracovní a koordinační skupinu zahrnující zástupce odboru sociálních věcí, zdravotnictví, školství, dopravy, stavebního řád a územního plánování a regionálního rozvoje.
2) Stanovit systém komunikace s odvětvovými radními a s odpovědnými komisemi a výbory.
3) Projednat v jednotlivých odvětvích způsob práce na příslušné části krajského plánu a v případě potřeby sestavit expertní skupiny pro vybrané oblasti.
4) V případě potřeby a po dohodě s příslušným odvětvovým odborem zorganizovat pro každou oblast sérii workshopů expertních skupin. (1. worshop - seznámení s procesem, 2. workshop - diskuze zaměřená na formulování škály možných opatření, 3. workshop - definování návrhů opatření v daných oblastech a jejich finančních nároků)
5) Vyjednání finančního rámce a zpracování finálního návrhu krajského plánu.
6) Projednání krajského plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením v orgánech samosprávy.
Krajský plán vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením navrhujeme v kraji Vysočina konkretizovat na oblasti a témata, která jsou vnímána jako aktuální a řešitelná v rámci působnosti kraje a jeho orgánů. Obsahově nedoporučujeme krajský plán vázat na celostátní dokument, který zůstává oporou a inspirací. O výběru a znění přijímaných cílů a opatření rozhodnou samosprávné orgány kraje a tím určí, zda a jaké prostředky kraje budou použity na realizaci plánu.

Návrh složení pracovní a koordinační skupiny:
- 1 člen rady kraje
- 1 zástupce odboru sociálních věcí
- 1 zástupce odboru školství mládeže a sportu
- 1 zástupce odboru dopravy
- 1 zástupce odboru zdravotnictví
- 1 zástupce odboru územního plánování a stavebního řádu
- 1 tiskový mluvčí
- 2 zástupci krajské zastoupení NRZP
- 1 administrátor

Na základě tohoto materiálu rada kraje uloží příslušným odborům krajského úřadu pracovat na návrhu krajského plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením. Na základě usnesení rady by byl zpracován harmonogram celého procesu a byly by stanoveny odpovědné odbory a osoby. Zaměření a obsah plánu mohou být dále modifikovány na základě diskuze aktérů podílejících se na jeho zpracování.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
krajskému úřadu zajistit zpracování návrhu krajského plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením.
Odpovědnost OSV, OŠMS, OD, OZ, OÚPSŘ, OSH
Termín 30. 6. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz