Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-27-2011-52

RK-27-2011-52.doc
Číslo materiálu52
Číslo jednacíRK-27-2011-52
NázevPřevod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet Revitalizace parků
Zpracoval M. Brom
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuV tomto materiálu se jedná o doporučení zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet kraje Revitalizace parků pro zpracování podkladů k vydání jednotlivých rozhodnutí o poskytnutí dotace ke všem akcím projektu Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina spolufinancovaného z evropských fondů prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí (dále jen OPŽP ).
Jedná se o zeleň v areálu těchto zařízení:
1. Domov důchodců Proseč-Obořiště
2. Ústav sociální péče pro mentálně postižené Těchobuz
3. Domov pro seniory Mitrov
4. Ústav sociální péče Křižanov
5. Dětský domov Nová Ves u Chotěboře
6. Dětský domov Budkov
7. Nemocnice Havlíčkův Brod
Dne 14. dubna 2009 Rada kraje Vysočina na svém zasedání usnesením č. 0537/13/2009/RK a následně Zastupitelstvo kraje Vysočina dne 12. května 2009 usnesením č. 0209/03/2009/ZK vzalo na vědomí postup na zabezpečení přípravy projektů Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina a uložila odboru životního prostředí, odboru sociálních věcí a odboru školství, mládeže a sportu připravit projekty k předložení do Operačního programu Životní prostředí.
Dne 4. ledna 2010 předložil odbor životního prostředí sedm žádostí k jednotlivým akcím projektu Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina na krajské pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v Havl. Brodě. Předmětem žádostí bylo zachránit vybrané parky před destrukcí či zánikem, případně celková revitalizace zeleně v majetku kraje Vysočina a svěřená do správy organizací zřizovaných; krajem Vysočina.
Žádosti byly akceptovány, přičemž pouze akce Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina-Dětský domov-Budkov uspěla v soutěži. Registrační list byl vydán 30. června 2010.
Krajský úřad všech šest neúspěšných žádostí upravil a aktualizoval a opětovně předložil do XX. výzvy k předkládání žádostí Operačního programu Životní prostředí dne 24. května 2010 na pracovišti Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v Havlíčkově Brodě.
Žádosti byly akceptovány a všechny uspěly v soutěži. Registrační listy byly na všechny akce shodně vydány 30. prosince 2010.
V průběhu dvou až tří týdnů dokončí Státní fond životního prostředí ČR časově náročné posuzování zadávací dokumentace pro výběrová řízení na dodavatele prací ke všem sedmi parkům s předpokladem vyhlášení nadlimitních veřejných zakázek v průběhu měsíce září a započetím vlastních prací v listopadu 2011.
Realizace vlastních zásahů a opatření v jednotlivých parcích se předpokládá postupně od listopadu 2011 až do roku 2014, dle charakteru lokalit, jednotlivých zásahů či opatření, přičemž čerpání finančních prostředků na tuto sanaci bude rovnoměrně rozloženo na celé plánované, realizační období projektů.
V průběhu administrace došlo k řadě změn v pravidlech administrace, právních předpisech a způsobu financování projektů z prioritní osy 6., oblasti podpory 6. 5 Podpora regenerace urbanizované krajiny. Některé nepovinné záležitosti či původně uznatelné náklady je žadatel nyní povinen zajistit či z vlastních zdrojů zafinancovat, v některých případech i zpětně, jako např. biologické posouzení, soudněznalecké posudky (ohodnocení finanční hodnoty dřeva kácených stromů) apod.
Návrh řešení Odbor životního prostředí navrhuje, aby rada kraje doporučila zastupitelstvu kraje převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši 2.000.000 Kč na zvláštní účet kraje Revitalizace parků pro zpracování podkladů k vydání jednotlivých rozhodnutí o poskytnutí dotace k sedmi akcím projektu Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina .
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s návrhem usnesení, v rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2011 byly na projekt Revitalizace parků schváleny finanční prostředky ve výši 4 212 tis. Kč.
Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu souhlasí s návrhem usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o průběhu přípravy projektu Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných krajem Vysočina spolufinancovaného z Operačního programu Životní prostředí;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši 2.000.000 Kč na zvláštní účet kraje Revitalizace parků s tím, že tyto finanční prostředky budou čerpány dle aktuálních potřeb projektu.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín 30. 09. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz