Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2011-64

RK-26-2011-64.doc  RK-26-2011-64pr01.doc
Číslo materiálu64
Číslo jednacíRK-26-2011-64
NázevPodání projektové žádosti Žijeme a pracujeme na Vysočině
Zpracoval I. Matoušková, V. Švarcová, H. Šteflová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuOdbor sociálních věcí (dále jen OSV) byl v roce 2009 pověřen radou kraje přípravou koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina. (Kraj však zahájil realizaci prorodinných aktivit již v roce 2006 přijetím projektu Rodinné pasy, který zavedl jako druhý kraj v ČR a který aktuálně probíhá na přeshraniční úrovni).
OSV se v rámci příprav koncepce seznámil s Národní koncepcí rodinné politiky (MPSV, 2005), s manuálem MPSV k tvorbě rodinné politiky na úrovni krajů a obcí z r. 2008, s projekty a vybranými inovativními a inspirativními aktivitami realizovanými zejména v rámci projektů Iniciativy Společenství EQUAL v různých částech EU (viz www.rovnesance.cz)
a s projekty zpracovanými a realizovanými v kraji Vysočina Českým svazem žen (dále též ČSZ) ve spolupráci s agenturou Dema. Dále v březnu t. r. OSV uspořádal na krajském úřadě konferenci na téma Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí , která se stane dalším zdrojem koncepce společně s Analýzou potřeb rodin kraje Vysočina. Tento dokument zpracovala společnost Sociotrendy.
OSV nyní zpracoval projekt Žijeme a pracujeme na Vysočině , který bude předložen nejpozději 31. 8. 2011 v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (dále jen OP LZZ) se žádostí o finanční podporu na základě výzvy MPSV ČR k předkládání grantových projektů č. 76 - Rovné příležitosti žen a mužů na trhu práce a slaďování pracovního a rodinného života. Zpracovaný projekt se bude zabývat analýzou možností a implementací podpory slaďování pracovního a rodinného života do personální strategie příspěvkových organizací Kraje Vysočina. Ty se stanou modelovými zaměstnavateli, u nichž bude možné ověřit efektivitu firemní prorodinné politiky, která by mohla být osvojována dalšími podnikatelskými subjekty. Záměrem projektu bude motivovat management příspěvkových organizací k realizaci politiky přátelské rodině s cílem přilákat kvalifikované odborníky a stabilizovat lidské zdroje. V rámci projektu bude probíhat soutěž Podnik přátelský rodině , která by měla zavést prvky nové firemní kultury do jednání se zaměstnanci. Další klíčová aktivita předpokládá vybudování tří Family Pointů - jádro budoucí sítě těchto nízkoprahových zařízení v kraji.
Výzva stanovuje výši finanční podpory z ESF od 1,5 mil. do 8 mil. Kč. Předkládaný projekt je rozpočtován do celkové výše nákladů 8 mil. Kč. V případě, že bude uvedený projekt vybrán k podpoře z OP LZZ, obdrží 100 % způsobilých finančních prostředků na jeho realizaci.
Návrh řešení Navrhujeme, aby rada kraje uložila OSV předložení projektové žádosti Žijeme a pracujeme na Vysočině - zavádění prorodinných opatření do personální politiky příspěvkových organizací Kraje Vysočina v kontextu rodinné politiky kraje do OP LZZ k výše uvedené výzvě. Základní teze projektu jsou obsaženy v materiálu RK-26-2011-64, př. 1.
StanoviskaStanovisko projektové kanceláře bude sděleno na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
odboru sociálních věcí podání projektové žádosti Žijeme a pracujeme na Vysočině - zavádění prorodinných opatření do personální politiky příspěvkových organizací Kraje Vysočina v kontextu rodinné politiky kraje dle materiálu RK-26-2011-64, př. 1, a to v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost k výzvě č. 76.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 31. 8. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz