Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2011-61

RK-26-2011-61.doc  RK-26-2011-61pr01.doc  RK-26-2011-61pr02.doc
Číslo materiálu61
Číslo jednacíRK-26-2011-61
NázevUniverzita třetího věku
Zpracoval T. Křížová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuKrajský úřad Kraje Vysočina ve spolupráci s Vysokou školou polytechnickou Jihlava (dále jen VŠPJ ) připravil seniorům z Vysočiny další možnost jejich vzdělávání a od září 2011 otevře právě v rámci Univerzity třetího věku kurz s názvem Zdravý životní styl seniorů . Tento nově vzniklý kurz představuje ojedinělou alternativu, protože je primárně určen seniorům z domovů pro seniory a uživatelům domovů pro osoby se zdravotním postižením na Vysočině. Přirozeně je kurz otevřen i široké veřejnosti ze spádové oblasti Velkého Meziříčí. Místem konání je sídlo Domova pro seniory Velké Meziříčí, příspěvková organizace.
V současné době probíhá úvodní přednáškový cyklus Univerzity třetího věku, kterého se účastní téměř čtyřicet uživatelů domovů pro seniory a ústavů sociální péče zřizovaných Krajem Vysočina a dále cca třicet seniorů z řad občanů Velkého Meziříčí a okolí. Senioři tak mají možnost vyzkoušet si způsob výuky a dozvědět se nové a zajímavé informace. Lektorka úvodního přednáškového cyklu Jana Vejsadová odpřednášela témata Tajemství paměti a Tóny hudby zdokonalují i léčí, ThMgr. Milan Klapetek přinesl poutavou přednášku Člověk a náboženství a druhé téma Společenská zábava a konverzace. V průběhu léta tento lektor ještě seznámí seniory s problematikou Emoce a zkušenosti. Poslední přednáška úvodního přednáškového cyklu RNDr. Eleonory Čermákové se bude zabývat otázkou vlivu slunečního záření na zdraví člověka. Organizátoři projektu tak provádí pilotní ověřování vzdělávání seniorů a připravují se na zahájení výuky nového kurzu Univerzity třetího věku, které se uskuteční symbolicky 1. září letošního roku.
Součástí kurzu s názvem Zdravý životní styl seniorů budou přednášky zaměřené na správné stravování, pohyb a životosprávu seniorů, ale i trénování paměti, mezilidské vztahy, komunikace, zdraví a nemoc a řada dalších zajímavých témat. V lektorském týmu budou školitelé z úvodního přednáškového cyklu a další osobnosti z řad pedagogů VŠPJ.
Výuka bude probíhat jednou za dva týdny v učebně Domova pro seniory Velké Meziříčí, ul. Zdenky Vorlové 2160 a uskuteční se ve dvou základních skupinách. První bude určena pro uživatele domovů pro seniory a domovů pro osoby se zdravotním postižením Kraje Vysočina a ve druhé skupině budou obyvatelé z řad veřejnosti ze spádové oblasti Velkého Meziříčí.
Přihlášky do nového kurzu jsou k dispozici na webových stránkách Kraje Vysočina, VŠPJ a Domova pro seniory Velké Meziříčí. Na těchto místech budou k dispozici přihlášky i v tištěné podobě. Termín odevzdání přihlášek je do 22. 8. 2011 na adrese koordinátora vzdělávání uvedené na přihlášce. Studijní program je uveden v příloze č. 2 materiálu.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí navrhuje uzavřít smlouvu o spolupráci s VŠPJ (příloha č. 1) za účelem spolupráce při vzdělávání seniorů v Kraji Vysočina. Tato smlouva navazuje na předcházející Smlouvu o vzájemné spolupráci mezi Krajem Vysočinou a VŠPJ, ze dne 24. 3. 2009.
V současné době probíhá kalkulace vzdělávacího modulu s tím předpokladem, že účastníci první skupiny (uživatelé domovů pro seniory a domovů pro osoby se zdravotním postižením) nebudou hradit žádný poplatek a úhrada bude provedena z dotace Kraje Vysočina. Druhá skupina účastníků bude hradit účastnický poplatek 500,- Kč za jedno studijní období (září 2011 - červen 2012). Ustanovení o poskytnutí dotace ze strany Kraje Vysočina VŠPJ bude předmětem samostatného dodatku smlouvy o spolupráci. Za hrubých výpočtů z dosud známých údajů dotace nepřesáhne částku 30000,- Kč za školní rok 2011/2012.
StanoviskaNávrh smlouvy byl projednán s vedením VŠPJ, připomínky byly zapracovány.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít smlouvu o spolupráci dle materiálu RK-26-2011-61, př. 1.
Odpovědnost OSV
Termín 1. 9. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz