Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-26-2011-47

RK-26-2011-47.doc
Číslo materiálu47
Číslo jednacíRK-26-2011-47
NázevÚčast Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické z Havlíčkova Brodu na soutěži Župná Kalokagatia - Mladý záchranář 2011 v Nitrianskom samosprávnom kraji
Zpracoval P. Dvořák
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuNa základě vzájemné dohody s Nitrianskym samosprávnym krajom v oblasti krizového řízení nabídla slovenská strana Kraji Vysočina účast v soutěži ŽUPNÁ KALOKAGATIA - MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2011 .
Kalokagatia ve starém Řecku byla ideálem harmonicky, fyzicky, duševně, ale především mravně kultivované osobnosti. Šlo o snahu sladit krásu a dobro tak, aby se přibližovali starořeckému ideálu dokonalosti. Kalokagatia byla a je chápána jako ideál starořecké výchovy - soulad venkovního a vnitřního, těla a ducha.
Mladý záchranář svým konáním využívá získané teoretické zkušenosti v praxi při poskytování pomoci a ochrany jiným v nouzi. Mladý záchranář je schopný vyřešit teoretické a praktické poznatky na zvládnutí krizových situací, které mohou nastat vlivem mimořádných událostí a které ohrožují život člověka, jeho majetek a životní prostředí.
Soutěž je určena pro studenty středních škol a má sportovní a vědomostní charakter v oblastech civilní ochrany, první pomoci, ekonomiky, historie a geografie. Kritériem hodnocení je i fyzická zdatnost (orientační běh, šplh na laně apod.). Soutěžící jsou tedy hodnoceni z teoretických i praktických vědomostí.
Na pracovním jednání dne 21. 2. 2011, kterého ze zúčastnil za Kraj Vysočina Ing. Ladislav Seidl, MBA a Kateřina Holíková, B. A., které proběhlo na Úřadu Nitrianskeho samosprávneho kraje, Kraj Vysočina projevil zájem zúčastnit se soutěže. Kraj Vysočina měl své zástupce na soutěži již jednou, a to v roce 2009. Soutěže se zúčastnilo pětičlenné smíšené družstvo ze Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické z Havlíčkova Brodu. V letošním roce má škola zájem opět se soutěže zúčastnit.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana navrhuje radě kraje podpořit účast Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické z Havlíčkova Brodu jako zástupců kraje Vysočina na soutěži ŽUPNÁ KALOKAGATIA - MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2011 v Duchonce v Nitrianskom samosprávnom kraji s použitím prostředků na zajištění spolupráce kraje Vysočina s partnerskými zahraničními regiony schválených v rozpočtu kraje na rok 2011, v kapitole Zastupitelstvo kraje. Náklady kraje spojené s účastí na soutěži nepřesáhnou částku 18 000 Kč.
Účast Kraje Vysočina na soutěži se jeví jako oboustranně výhodná spolupráce při výchově a rozvoji mládeže v oblasti ochrany obyvatel při mimořádných situacích. Studenti účastnící se soutěže si v praxi ověří své teoretické znalosti a praktické dovednosti, které získali během svého studia. Tyto aktivity přinášejí cenné zkušenosti a napomáhají tak dalšímu všestrannému růstu mládeže.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky. Ve schváleném rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2011 v kapitole Zastupitelstvo kraje, § 6223 - Mezinárodní spolupráce - Prostředky na zajištění spolupráce kraje Vysočina s partnerskými zahraničními regiony jsou uvažovány finanční prostředky ve výši 1 300 tis. Kč na zajištění partnerských vztahů Kraje Vysočina.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s účastí Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické z Havlíčkova Brodu na soutěži Župná Kalokagatia - mladý záchranár 2011 konané ve dnech 22. - 23. září 2011 v místě Duchonka na území Nitrianskeho samosprávneho kraja;
ukládá
odboru sekretariátu hejtmana zajistit prostředky spojené s účastí týmu kraje na soutěži a účast organizačně zabezpečit.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 23. 9. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz