Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2011-28

RK-23-2011-28.doc  RK-23-2011-28pr01.doc  RK-23-2011-28pr02.doc
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-23-2011-28
NázevPřihláška do soutěže o získání Ceny Ministerstva vnitra za kvalitu ve veřejné správě a Ceny Ministerstva vnitra za inovaci ve veřejné správě
Zpracoval P. Hrnčířová, D. Buřičová
Předkládá E. Janoušková
Počet příloh
Popis problému1. Cena Ministerstva vnitra za kvalitu ve veřejné správě
Krajský úřad kraje Vysočina se zabývá moderními metodami řízení a zvyšování kvality ve veřejné správě od zahájení své působnosti. V návaznosti na vizi Krajského úřadu kraje Vysočina bylo v letech 2004, 2005, 2006 a 2008 opakovaně realizováno sebehodnocení modelem CAF. CAF je nástroj pro zlepšení výkonnosti organizací veřejného sektoru prostřednictvím předem daného sebehodnotícího rámce - vychází z předpokladu, že vynikající výsledky ve výkonnosti úřadu, v oblasti vztahů k občanům, zaměstnancům a společnosti jsou dosahovány na základě řešení strategie a plánování za pomoci zaměstnanců, využíváním partnerství, zdrojů a procesů.
Rovněž pro období 2010 - 2012 si Krajský úřad kraje Vysočina ve strategických cílech předsevzal zrealizovat sebehodnocení Krajského úřadu kraje Vysočina metodou CAF. Pro plnění tohoto strategického cíle byla ředitelem krajského úřadu jmenována pracovní skupina, která v současné době intenzivně pracuje na vytvoření sebehodnotící zprávy.
Logickým vyústěním této činnosti je účast kraje realizovaná prostřednictvím krajského úřadu v soutěži o stříbrný stupeň Ceny Ministerstva vnitra za kvalitu ve veřejné správě.
K získání ceny je třeba podat přihlášku do soutěže nejpozději do 15. 7. 2011.

2. Cena Ministerstva vnitra za inovaci ve veřejné správě
Centrální evidence dotací, zkráceně eDotace, představuje integrované a automatizované řešení procesu poskytování dotací z rozpočtu kraje. Snižuje riziko a chybovost, automatizuje některé operace a napomáhá sjednocovat výstupy (např. materiály pro jednání orgánů kraje). Cílem je:
- získání jednotného a spolehlivého přehledu o všech dotačních titulech a darech kraje,
- získání jednotného a spolehlivého přehledu o jednotlivých žádostech či žadatelích,
- řešení problematiky centrální evidence veřejné podpory (de minimis),
- mapování finančních závazků kraje s vazbou např. na cash-flow kraje, na centrální evidenci smluv, účetní systém a další.
Na vytvoření SW eDotace a jeho zavedení do praxe se podílela pracovní skupina jmenovaná ředitelem.
Celkové pojetí tohoto SW řešení umožní řádně plnit povinnosti a požadavky vyplývající z obecně závazných právních předpisů, jako jsou: smlouva o fungování EU - veřejná podpora, zákon o krajích - rozhodovací procesy, občanský a obchodní zákoník - závazkové právní vztahy, zákon o finanční kontrole a malá rozpočtová pravidla - účelné, efektivní, hospodárné a kontrolovatelné nakládání s veřejnými prostředky. Vzhledem k tomu je vhodné ucházet se s tímto SW řešením o Cenu Ministerstva vnitra za inovaci ve veřejné správě.
K získání ceny je třeba podat přihlášku do soutěže nejpozději do 15. 7. 2011.
Návrh řešení Ředitelka Sekce ekonomiky a podpory krajského úřadu navrhuje radě kraje vyjádřit souhlasné stanovisko k přihlášení kraje Vysočina do soutěže o získání Ceny Ministerstva vnitra za kvalitu ve veřejné správě a Ceny Ministerstva vnitra za inovaci ve veřejné správě.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
o přihlášení kraje Vysočina do soutěže o Cenu Ministerstva vnitra za kvalitu ve veřejné správě a o Cenu Ministerstva vnitra za inovaci ve veřejné správě; projekty jsou realizovány prostřednictvím orgánu kraje - Krajského úřadu kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor analýz, odbor informatiky
Termín 31. 12. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz