Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2011-19upr1

RK-20-2011-19upr1.doc
Číslo materiálu19upr1
Číslo jednacíRK-20-2011-19upr1
NázevNávrh na zařazení nové akce Nemocnice Havlíčkův Brod - emergency do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 a návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Nemovitý majetek a kapitole Zdravotnictví
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář, L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na provedení rozpočtového opatření pro zajištění finančního krytí nově zařazených staveb do rozpočtu kraje pro rok 2011 v oblasti zdravotnictví.
Rada kraje rozhodla zařadit do rozpočtu kraje pro rok 2011 několik akcí v oblasti zdravotnictví.

Usnesením 0662/15/2011/RK ze dne 26. 4. 2011 byly zařazeny akce:
* ZZS kraje Vysočina - rekonstrukce střech objektu Jihlava. Jedná se o komplexní rekonstrukci střešních plášťů včetně světlíků, střešních prostupů, úprav atik a návětrných fasád. OM zadal zpracování projektové dokumentace v úrovni prováděcího projektu. PD bude dokončena 17. 6. 2011. Finanční krytí výdajů na pořízení PD bylo zajištěno v rámci stávající výše kapitoly Nemovitý majetek. Předpokládané náklady na realizaci akce jsou odhadovány ve výši cca 5 mil. Kč. Tyto výdaje rozpočet kraje neobsahuje.
* Nemocnice Nové Město na Moravě - stavební úpravy pro LDN. Jedná se o stavební úpravy objektu v areálu nemocnice související s ukončením provozu na odloučeném pracovišti nemocnice v areálu Buchtův kopec. OM zadal zpracování projektové dokumentace v úrovni prováděcího projektu. PD bude dokončena 30. 6. 2011. Finanční krytí výdajů na pořízení PD bylo zajištěno v rámci stávající výše kapitoly Nemovitý majetek. Předpokládané náklady na realizaci akce jsou odhadovány ve výši cca 6 - 8 mil. Kč. Tyto výdaje rozpočet kraje neobsahuje.
Usnesením 0767/17/2011/RK ze dne 17. 5. 2011 byly zařazeny akce:
* Nemocnice Jihlava - rekonstrukce výtahů Jedná se o rekonstrukci stávajících výtahů v objektu Interního pavilonu Nemocnice Jihlava. Jedná se o 7 výtahů - 2x osobní ( rok výroby 1979) a 5x nákladní ( rok výroby 1982). Všechny výtahy jsou v provozu téměř 30 let bez generální opravy, nesplňují požadavky na odstranění bezpečnostních rizik ve smyslu normy a nevyhovují požadavkům na provoz z pohledu evakuace pavilonu s 354 lůžky. OM zadal zpracování projektové dokumentace v úrovni prováděcího projektu. PD bude dokončena 17. 6. 2011. Finanční krytí výdajů na pořízení PD bylo zajištěno v rámci stávající výše kapitoly Nemovitý majetek. Předpokládané náklady na tuto rekonstrukci jsou odhadovány ve výši cca 14 -16 mil. Kč. Tyto výdaje rozpočet kraje neobsahuje.
* Nemocnice Jihlava - stavební úpravy gynekologicko - porodnického oddělení Jedná se o stavební úpravy celého podlaží gynekologicko - porodnického oddělení. Projektová dokumentace je z roku 2007 a OM zadal její aktualizaci s termínem dokončení
15. 6. 2011. Finanční krytí výdajů na aktualizaci PD bylo zajištěno v rámci stávající výše kapitoly Nemovitý majetek. Předpokládané náklady na tyto stavební úpravy jsou odhadovány ve výši cca 6 000 tis. Kč. Část výdajů bude kryta z vlastních prostředků Nemocnice Jihlava a sponzorských darů. Podrobný popis záměru - viz materiál
RK-20-2011-19upr1, př. 1.
* Nemocnice Pelhřimov - rekonstrukce dětského oddělení Jedná se o dispoziční a stavební úpravy lůžkového oddělení, intenzivní péče, řídících složek a ambulancí do dvou podlaží stávajícího pavilonu. OM zadal zpracování projektové dokumentace v úrovni prováděcího projektu. PD bude dokončena 15. 7. 2011. Finanční krytí výdajů na pořízení PD bylo zajištěno v rámci stávající výše kapitoly Nemovitý majetek. Předpokládané náklady na tyto stavební úpravy jsou odhadovány ve výši cca
7 500 tis. Kč. Podrobný popis záměru - viz materiál RK-20-2011-19upr.1 př.2.
Na úrovni hejtmana kraje, náměstka hejtmana pro oblast dopravy a majetku, odboru zdravotnictví, odboru majetkového a vedení Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace byly projednávány potřeby nemocnice v oblasti stavebních investic. Vedení Nemocnice Havlíčkův Brod představilo záměr soustředění příjmu akutních pacientů do jednoho místa. Realizace tohoto záměru má za cíl zlepšení podmínek pro prvotní ošetření urgentních stavů pacientů a vytvoření předpokladů pro systémové zajištění kvalitní péče při urgentních stavech při příjmu.
Návrh řešení předpokládal přístavbu třípodlažního objektu před současným hlavním vstupem do nemocnice o rozměrech cca 25 x 20 m a vedle hlavního účelu řešil i některé další problémy nemocnice. Po řadě jednání, posuzování oprávněnosti potřeb, provozních vazeb a finančních možností se dopělo z redukci záměru na přístavbu dvoupodlažního objektu. Předpokládané náklady na objekt se pohybují na úrovni cca do 30 mil. Kč a jsou v současné době propočítány pouze na základě základní studie přístavby podle objemových cen. Základní zdůvodnění a cíle záměru jsou zpracovány ředitelem Nemocnice Havlíčkův Brod MUDr. Vítem Kaňkovským, viz materiál RK-20-2011- 19upr.1 př.3, s tím že upřesnění využití a rozvržení prostor bude provedeno na základě dalších diskusí a výrobních výborů při zpracování projektové přípravy stavby.
Návrh řešení Odbor majetkový a odbor zdravotnictví na základě projednání záměru navrhují zařadit novou akci Nemocnice Havlíčkův Brod - emergency do rozpočtu kraje a okamžitě zahájit projektovou přípravu stavby. Při rychlém postupu a za předpokladu bezproblémového vyřešení všech fází přípravy záměru by bylo možné zahájit stavbu ještě v letošním roce a dokončit ji v roce 2012.

OM a OZ dále navrhují na výše uvedené akce zařazené do rozpočtu kraje na základě usnesení rady kraje zajistit rozpočtové krytí na realizaci či zahájení v letošním roce.
Realizaci akce Nemocnice Nové Město na Moravě - stavební úpravy pro LDN by podle předběžného projednání zajistila přímo nemocnice za základě projektové dokumentace zajištěné krajem. Realizace by měla z větší části proběhnout do konce letošního roku pro co nejrychlejší ukončení provozu na odloučeném pracovišti nemocnice v areálu Buchtův kopec.
Realizaci ostatních akcí by zajišťoval kraj Vysočina prostřednictvím odboru majetkového. V současné době nelze s jistotou určit přesné termíny zahájení a dokončení těchto akcí ani přesné výše nákladů. Na všech akcích se intenzivně pracuje s cílem připravit co nejdříve podklady pro příslušná povolení správních orgánů a veřejné zakázky. Předpoklad je zahájení všech staveb v letošním roce a jejich dokončení ve vazbě na technologické postupy, provozní potřeby a možnosti uživatelů budov. Předpokládá se podstatná rozestavěnost či přímo dokončení v letošním roce. Pro tento předpoklad je nutné zajistit finanční krytí umožňující zahájení zadávacího řízení na dodavatele staveb a uzavření smluvních vztahů.
OM a OZ proto navrhují doporučit zastupitelstvu kraje
* poskytnout investiční dotaci Nemocnici Nové Město na Moravě na realizaci akce Nemocnice Nové Město na Moravě - stavební úpravy pro LDN ve výši 6 000 tis. Kč
* schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví o částku 14 000 tis.Kč, na akce:
- ZZS kraje Vysočina - rekonstrukce střech objektu Jihlava
- Nemocnice Jihlava - rekonstrukce výtahů
- Nemocnice Jihlava - stavební úpravy gynekologicko - porodnického oddělení
- Nemocnice Pelhřimov - rekonstrukce dětského oddělení
- Nemocnice Havlíčkův Brod - emergency
Toto rozpočtové opatření se navrhuje krýt současným snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti, j.n., položky Nespecifikovaná rezerva o 20 000 tis. Kč.
Finanční prostředky pro Nemocnici Nové Město na Moravě jsou poskytovány jako investiční dotace dle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů.
StanoviskaEkonomický odbor: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položka Nespecifikovaná rezerva ke dni 25. 5. 2011 činila 112 189 tis. Kč. Do RK č. 18/2011 byl předložen požadavek na čerpání položky ve výši 17 049 tis. Kč, prostředky jsou určeny pro Zdravotnickou záchrannou službu kraje Vysočina. Do RK č. 19/2011 byly předloženy požadavky na čerpání rezervy ve výši 6 177,5 tis. Kč pro kapitolu Sociální věci, ve výši 2 400 tis. Kč pro kapitolu Nemovitý majetek a ve výši 26 800 tis. Kč pro kapitolu Doprava na nově zařazené akce do přílohy D2 (mosty a propustky). Požadavek z tohoto materiálu činí 20 000 tis. Kč. Po případném schválení všech předložených požadavků bude stav položky Nespecifikovaná rezerva činit 39 762,5 tis. Kč.
Odbor informatiky: Finanční prostředky jsou zaevidovány v systému eDotace - ID O00122
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zařadit novou akci Nemocnice Havlíčkův Brod - emergency do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví;
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit:
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení:
- kapitoly Zdravotnictví, § 3522 - Ostatní nemocnice a položky 6351 - Investiční transfery zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 6 000 000 Kč s určením pro Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci dle materiálu RK-20-2011-xx při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti j.n., položky Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku 6 000 000 Kč;
- kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví o částku 14 000 000 Kč dle materiálu RK-20-2011-19upr.1 při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti j.n., položky Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku 14 000 000 Kč;
* zvýšení závazného ukazatele Investiční dotace u Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace o částku 6 000 000 Kč na realizaci akce Nemocnice Nové Město na Moravě - stavební úpravy pro LDN .
Odpovědnost odbor majetkový, odbor zdravotnictví, odbor ekonomický, ředitelka Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace
Termín 21. 6. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz