Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2011-57

RK-21-2011-57.doc  RK-21-2011-57pr01.doc  RK-21-2011-57pr02.pdf  RK-21-2011-57pr03.pdf
Číslo materiálu57
Číslo jednacíRK-21-2011-57
NázevSmlouva o partnerství pro akci Biodiverzita-EVL Údolí Chlébského potoka v rámci projektu kraje Vysočina na ochranu přírody s názvem Biodiverzita
Zpracoval M. Brom
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuJedná se o materiál k uzavření Partnerské smlouvy mezi krajem Vysočina a obcí Skorotice, Chlébské 27, 592 62 Nedvědice, okres Žďár nad Sázavou, IČ 48895636, za účelem přípravy realizace a spolupráce při realizaci akce Biodiverzita-EVL Údolí Chlébského potoka v rámci projektu kraje Vysočina na ochranu přírody s názvem Biodiverzita a čerpání evropských prostředků z Operačního programu Životní prostředí (dále též OPŽP ).
Zásahy a opatření jsou navrženy s ohledem a za účelem přiblížení a ukázky výjimečně cenného a zachovalého místa přírody návštěvníkům a usměrnění pohybu lidí v chráněném území tj. omezení negativních vlivů vysoké návštěvnosti na předmět ochrany (zřízení naučné stezky jejichž součástí budou např. mostky, povalové chodníky, informační tabule, odpočívací místa). Evropsky významná lokalita Údolí Chlébského potoka představuje významné území chránící krajinný segment říčního údolí, kde se zachovala velmi hodnotná a druhově bohatá společenstva rostlin a živočichů.
Odbor životního prostředí navrhuje využít k péči o přírodní biotopy (i k budování návštěvnické infrastruktury) finančních prostředků z OPŽP. V tomto případě prostřednictvím spolupráce s obcí Skorotice a vzájemným uzavřením Smlouvy o partnerství (viz materiál
RK-21-2011-57, př. 1).
Kraj v tomto případě není oprávněným žadatelem finančních prostředků z OPŽP, avšak obce, dle současně platných pravidel OPŽP, jsou možnými příjemci finanční podpory na budování návštěvnické infrastruktury z oblasti podpory 6.2 Podpora biodiverzity. Globálním cílem oblasti podpory 6.2 je obnova a ochrana přírodních a přírodě blízkých biotopů a ohrožených rostlinných a živočišných druhů. Specifickým cílem je posílení populací ohrožených druhů rostlin a živočichů a jejich biotopů, posílení biologické rozmanitosti na úrovni stanovišť a snížení antropogenních vlivů na přírodu a krajinu.
Návrh řešení Kraje mají ze zákona povinnost pečovat na svém území o přírodní památky a přírodní rezervace. Protože předměty ochrany v přírodních památkách a rezervacích jsou v řadě případů shodné s cíly oblasti podpory dotačních titulů lze pro některá opatření v péči o tato území využít finančních prostředků z evropských fondů. Odbor životního prostředí proto navrhuje na lokalitu Údolí Chlébského potoka využít finančních prostředků z OPŽP. Nositelem akce Biodiverzita-EVL Údolí Chlébského potoka do OPŽP, bude obec Skorotice, Chlébské 27, 592 62 Nedvědice, okres Žďár nad Sázavou, IČ 48895636 tj. realizátorem přípravných prací, zpracovatelem a předkladatelem žádosti.
Předběžný rozpočet akce činí cca 1.300.000,- Kč (viz kumulativní rozpočet v materiálu
RK-21-2011-57, př. 3). Lze předpokládat, že tato suma bude snížena při výběrových řízeních na dodavatele prací.
Kraj se v rámci spolupráce bude spolupodílet na akci Biodiverzita-EVL Údolí Chlébského potoka v rámci projektu Biodiverzita finančními prostředky, a proto se zavazuje poskytnout obci Skorotice dotaci ve výši do 10% z celkových způsobilých výdajů projektu, celkem však maximálně 150.000,- Kč v rámci Operačního programu Životní prostředí. Dotace bude krajem Vysočina obci Skorotice poskytnuta do 30 dnů ode dne, kdy obec Skorotice oznámí a doloží, že bylo rozhodnuto, že projekt bude financován z OPŽP.
Dále bude kraj Vysočina zajišťovat odborný dohled nad aktivitami akce Biodiverzita-
-EVL Údolí Chlébského potoka , především v době realizace a udržitelnosti projektů.
Předmětem žádosti o poskytnutí finanční podpory do OPŽP je vybudování návštěvnické infrastruktury v EVL Údolí Chlébského potoka, předkladatelem je obec Skorotice (žádost viz materiál RK-21-2011-57, př. 2).
Kompletní žádost je nutné předložit na Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR v Havlíčkově Brodě do pátku dne 15. července 2011.
Realizace zásahů a opatření v jednotlivých lokalitách se předpokládá postupně v letech 2012 až 2015, dle charakteru zásahů či opatření, přičemž čerpání finančních prostředků na tuto sanaci bude rovnoměrně rozloženo na celé tříleté, plánované, realizační období projektů.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s návrhem usnesení.
Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu souhlasí s návrhem usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít Smlouvu o partnerství pro akci Biodiverzita-EVL Údolí Chlébského potoka dle materiálu RK-21-2011-57, př. 1;
ukládá
Odboru životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina realizovat potřebné kroky k zabezpečení dopracování žádosti u akce Biodiverzita-EVL Údolí Chlébského potoka (žádost viz materiál RK-21-2011-57, př. 2) projektu kraje Vysočina s názvem Biodiverzita do Operačního programu Životní prostředí.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín 15. 07. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz