Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-20-2011-63

RK-20-2011-63.doc
Číslo materiálu63
Číslo jednacíRK-20-2011-63
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Nemovitý majetek
Zpracoval P. Kolář, K. Ubr
Předkládá P. Kolář, M. Pech
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina zřizuje Střední školu obchodu a služeb Jihlava, se sídlem Karoliny Světlé 4428/2, Jihlava. Škola hospodaří s nemovitým majetkem kraje, m.j. i s budovou č.p. 144 zapsanou v katastru nemovitostí jako objekt bydlení v ulici Na Stoupách. Jedná se o budovu domova mládeže, kuchyň a jídelnu. V současné době nejsou kapacity ubytování plně využívány a není předpoklad plného využití pro studenty středních škol ani v budoucnu.
Ředitel střední školy po předběžném jednání se specializovaným projektantem tedy navrhuje využít jedno patro budovy Na Stoupách pro mateřskou školu s kapacitou 50 dětí. K jednání s městem Jihlava byla pověřena radní pro školství Marie Kružíková usnesením rady kraje č. 0588/13/2011/RK ze dne 12. 4. 2011. V této věci následně proběhla jednání zástupců kraje a města, na kterých město potvrdilo potřebu navýšení kapacit mateřských škol a je připraveno využít část budovy Na Stoupách pro provozování mateřské školy zřizované městem (vhodná lokalita, odhad potřebnosti minimálně 5 let).
Pro případné další jednání bylo nezbytné ověřit možnost umístění mateřské školy (prostorové nároky v interiéru i exteriéru) a odhadnout náklady potřebné na rekonstrukci.
OM zadal prověření stavebně technického řešení využití části budovy domova mládeže v ulici Na stoupách v Jihlavě pro zřízení mateřské školky o dvou třídách.
Stavební záměr ověřuje možnost využití části 3. nadzemního podlaží budovy pro zřízení mateřské školky o dvou třídách včetně zázemí pro kapacitu 50 dětí. Navržené dispoziční řešení obsahuje dvě velké herny (každá o ploše cca 100 m2), sociální zařízení pro děti a personál, šatny, kancelář, přípravnu stravy a komunikační prostory. Variantně je možné prodloužit nákladní výtah do tohoto podlaží. Pro MŠ je nutné zajistit odpovídající venkovní hrací plochu - zahradu o minimální ploše 200 m2, to je možné řešit využitím a úpravami stávajícího hřiště u objektu obchodní akademie ve vlastnictví kraje Vysočina (přes ulici) nebo části stávajícího hřiště na sídlišti Srázná v bezprostředním sousedství objektu ve vlastnictví statutárního města Jihlava. Provoz předpokládá 6 zaměstnanců (4 výchovný personál, 2 ostatní zaměstnanci). Návrh řešení - stavební záměr byl projednán s orgány hygieny a hasiči. V dalším stupni projektové dokumentace bude nutné doložit hlukovou studii, která prověří ovlivňování a případné rušení provozu MŠ a kuchyně s jídelnou.
Předpokládané náklady stavební záměr odhaduje ve výši 3 665 mil. Kč (bez prodloužení výtahu 3 230 mil. Kč) bez DPH + 0,54 mil. Kč bez DPH na úpravy zahrady. Projekční náklady se dají předpokládat ve výši cca 0,2 mil. Kč.
Z pohledu platné legislativy se jako nejlepší řešení v současné době jeví provozování této mateřské školy příspěvkovou organizací zřizovanou statutárním městem Jihlava. Předkládaný návrh přispívá k řešení nedostatečných kapacit v mateřských školách v Jihlavě. Rekonstrukcí uvedených prostor dojde k využití uvolněných prostor po domově mládeže SŠOS Jihlava a nenaplněná kapacita školní jídelny bude využita ve prospěch zajištění stravování pro MŠ.
OŠMS navrhl umožnit vybudování mateřské školky za předpokladu jejího zřízení a provozování městem či jinou organizací než krajskou organizací.
Rada kraje usnesením 0832/18/2011/RK vzala na vědomí informaci o možnosti stavebních úprav části 3. nadzemního podlaží budovy č.p. 144 Domova mládeže Na Stoupách v Jihlavě pro 2 třídy mateřské školky, rozhodla zařadit novou akci SŠOS Jihlava - zřízení MŠ v DM Na Stoupách do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství a uložila odborům majetkovému a školství, mládeže a sportu zpracovat přehled možností financování stavby včetně časových nároků projednání v orgánech kraje a města a odboru majetkovému zahájit projekční konzultace a zajistit projektovou přípravu akce. Výdaje spojené s projektovou přípravou jsou kryty v rámci stávající výše kapitoly Nemovitý majetek, náklady na realizaci akce rozpočet kraje pro letošní rok nekryje.
OM neprodleně zadal zpracování projektové dokumentace na akci s termínem dokončení PD v polovině července 2011.
Návrh řešení Na základě jednání je navrhován postup, kdy kraj Vysočina zajistí na své náklady realizaci stavebních prací pro zřízení mateřské školky v budově ve svém vlastnictví. Statutární město Jihlava bude mateřskou školku provozovat v určených prostorech na základě smlouvy o pronájmu či výpůjčky. Statutární město Jihlava bude během let 2012 - 2014 kraji kompenzovat výdaje spojené s investicí.
OM a OŠMS navrhují na výše uvedenou akci zařazenou do rozpočtu kraje na základě usnesení rady kraje zajistit rozpočtové krytí na realizaci v letošním roce. OM a OŠMS proto navrhují doporučit zastupitelstvu kraje schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství o částku 5 100 tis.Kč, na akci SŠOS Jihlava - zřízení MŠ v DM Na Stoupách .
Toto rozpočtové opatření se navrhuje krýt současným snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti, j.n., položky Nespecifikovaná rezerva o 5 100 tis. Kč.
StanoviskaRada kraje usnesením 0588/13/2011/RK uložila odboru majetkovému a odboru školství, mládeže a sportu zajistit zpracování předběžné projektové studie za účelem ověření možnosti umístění mateřské školy s kapacitou 50 dětí do budovy domova mládeže Na Stoupách ve správě Střední školy obchodu a služeb Jihlava a odhadu nákladů na rekonstrukci a pověřila Marii Kružíkovou, radní pro oblast školství, k jednání s městem Jihlava o dalším postupu.
Rada kraje usnesením 0832/18/2011/RK vzala na vědomí informaci o možnosti stavebních úprav části 3. nadzemního podlaží budovy č.p. 144 Domova mládeže Na Stoupách v Jihlavě pro 2 třídy mateřské školky, rozhodla zařadit novou akci SŠOS Jihlava - zřízení MŠ v DM Na Stoupách do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství a uložila odborům majetkovému a školství, mládeže a sportu zpracovat přehled možností financování stavby včetně časových nároků projednání v orgánech kraje a města a odboru majetkovému zahájit projekční konzultace a zajistit projektovou přípravu akce.

Ekonomický odbor: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položka Nespecifikovaná rezerva ke dni 25. 5. 2011 činila 112 189 tis. Kč. Do RK č. 18/2011 byl předložen požadavek na čerpání položky ve výši 17 049 tis. Kč, prostředky jsou určeny pro Zdravotnickou záchrannou službu kraje Vysočina. Do RK č. 19/2011 byly předloženy požadavky na čerpání rezervy ve výši 6 177,5 tis. Kč pro kapitolu Sociální věci, ve výši 2 400 tis. Kč pro kapitolu Nemovitý majetek a ve výši 26 800 tis. Kč pro kapitolu Doprava na nově zařazené akce do přílohy D2 (mosty a propustky). Do RK č. 20/2011 jsou předkládány požadavky na čerpání rezervy ve výši 14 000 tis. Kč pro kapitolu Nemovitý majetek a 6 000 tis. Kč pro kapitolu Zdravotnictví na realizaci akce Nemocnice Nové Město na Moravě - stavební úpravy pro LDN. Požadavek z tohoto materiálu činí 5 100 tis. Kč. Po případném schválení všech předložených požadavků bude stav položky Nespecifikovaná rezerva činit 34 662,5 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Technická zhodnocení a vyjmenované opravy ve školství o částku 5 100 000 Kč dle materiálu RK-20-2011-63 při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti j.n., položky Nespecifikovaná rezerva o stejnou částku 5 100 000 Kč
Odpovědnost OM, OŠMS
Termín 21. 6. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz