Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2011-43

RK-19-2011-43.doc  RK-19-2011-43pr01.doc
Číslo materiálu43
Číslo jednacíRK-19-2011-43
NázevProjektový záměr kraje Vysočina na čerpání prostředků z Operačního programu Životní prostředí Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - lokality novely evropského seznamu
Zpracoval M. Ferklová
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuCílem předkládaného záměru je získání prostředků z Operačního programu Životní prostředí pro potřeby kraje při plnění jeho podílu na vytváření soustavy Natura 2000.
Jednou z povinností plynoucích ze zákona 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny je vytvoření soustavy chráněných území evropského významu - soustavy Natura 2000. Evropsky významné lokality soustavy NATURA 2000, pro něž je v národním seznamu stanovena kategorie zvláště chráněného území, je nutné vyhlásit v uvedené kategorii zvláště chráněného území. Tato povinnost je zákonem přenesena na kraje.
Evropsky významné lokality byly aktualizovány rozhodnutím Evropské komise, ze dne 10. ledna 2011, kterým se přijímá čtvrtý aktualizovaný seznam lokalit významných pro Společenství v kontinentální biogeografické oblasti podle směrnice Rady 92/43/EHS. Blíže viz Úřední věstník Evropské unie. Každým dnem je v návaznosti na tuto skutečnost očekáváno vyhlášení novely evropského seznamu evropsky významných lokalit nařízením vlády. Pro kraj Vysočina to bude znamenat dalších 12 evropsky významných lokalit, jež je třeba vyhlásit v některé z kategorií zvláště chráněných území.
Ode dne zveřejnění lokalit v Úředním věstníku ES, tj. od 8. 2. 2011, běží lhůta 6 let, během které musí být evropsky významné lokality zajištěny statutem zvláště chráněného území.
Pro realizaci těchto aktivit je možné využít finanční prostředky z Operačního programu Životní prostředí 2007 - 2013. Kraj Vysočina, odbor životního prostředí, již využil z oblasti podpory 6.1 Implementace a péče o území Natura 2000 prostředky na zajištění implementace celkem dvaceti osmi evropsky významných lokalit.ve třech dílčích projektech.
Aktuálně je otevřená XXVII. výzva k předkládání žádostí do Operačního programu Životní prostředí v rámci prioritní osy 6 pro oblast podpory 6.1. Dle Implementačního dokumentu OPŽP je možné získat 100% dotaci a kraje jsou jedinými možnými příjemci.
Návrh řešení Odbor životního prostředí navrhuje připravit projekt Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - lokality novely evropského seznamu pro dvanáct lokalit (Habrová seč, Havranka, Kozének, Roštýnská obora, U Hamrů, Údolí Jihlavy, Zaječí skok, Na Ostrážné, Horní Mrzatec, Kamenický rybník, Maršovec a Čepička, Šilhánky) a předložit zpracovaný projekt do aktuální výzvy.. Projekt bude zahrnovat náklady na inventarizační průzkumy stávajícího stavu, zpracování plánů péče, geodetické práce a vyznačení území v terénu.
Odbor životního prostředí navrhuje, aby Rada kraje Vysočina schválila výše uvedený projektový záměr, následně odbor životního prostředí zahájí práce na přípravě projektu s pracovním názvem Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - lokality novely evropského seznamu a připraví žádost o spolufinancování projektu z Operačního programu Životní prostředí 2007 - 2013.
StanoviskaEkonomický odbor
Vzhledem ke 100% návratnosti vynaložených finančních prostředků ekonomický odbor souhlasí s návrhem usnesení. V případě schválení projektu a nutnosti jeho předfinancování bude samostatným materiálem řešen převod finančních prostředků na zvláštní účet.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
schválit projektový záměr Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - lokality novely evropského seznamu ;
ukládá
odboru životního prostředí dopracovat projektovou žádost.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín 30. 6. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz