Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2011-42

RK-19-2011-42.doc
Číslo materiálu42
Číslo jednacíRK-19-2011-42
NázevProjektový záměr kraje Vysočina na čerpání prostředků z Operačního programu Životní prostředí Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - označení hranic lokalit se základní ochranou
Zpracoval M. Ferklová
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuCílem předkládaného záměru je získání prostředků z Operačního programu Životní prostředí pro potřeby kraje při plnění jeho podílu na vytváření soustavy Natura 2000.
Jednou z povinností plynoucích ze zákona 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny je vytvoření soustavy chráněných území evropského významu - soustavy Natura 2000, tato povinnost je zákonem přenesena na kraje. Evropsky významné lokality soustavy NATURA 2000, pro něž je v národním seznamu stanovena kategorie zvláště chráněného území, je nutné vyhlásit v uvedené kategorii zvláště chráněného území a dále u lokalit projednaných s ministerstvem životního prostředí u nichž je forma základní ochrany dostatečná provést označení hranic lokalit v terénu. Tato povinnost označení evropsky významných lokalit vyplývá pro kraje z ustanovení § 77a odst. 4 písm. l) zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Pro realizaci těchto aktivit je možné využít finanční prostředky z Operačního programu Životní prostředí 2007 - 2013. Kraj Vysočina, odbor životního prostředí, již využil z oblasti podpory 6.1 Implementace a péče o území Natura 2000 prostředky na vyhlášení celkem dvaceti osmi evropsky významných lokalit jako zvláště chráněných území ve třech dílčích projektech. V současné době je otevřená XXVII. výzva Operačního programu Životní prostředí pro oblast podpory v rámci prioritní osy 6 oblasti podpory 6.1. Dle Implementačního dokumentu jsou za způsobilé výdaje považovány mimo jiné náklady na označení hranic území chráněného institutem základní ochrany dle § 45c odst. 2 zákona č. 114/1992 Sb. na území evropsky významných oblastí a ptačích oblastí v terénu .
Pro oblast podpory 6.1 je možné získat 100% dotaci a kraje jsou jedinými možnými příjemci.
Návrh řešení Odbor životního prostředí navrhuje podat žádost o podporu do aktuálně otevřené výzvy Operačního programu Životní prostředí. Do žádosti doporučuje odbor zpracovat projekt Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - označení hranic lokalit se základní ochranou pro 15 lokalit (Sázava, Želivka, Lužný rybník, Dolní rybník u Újezda, Rybník u Zadního Zhořce, Břevnický potok, Martinický potok, Jankovský potok, Šlapanka a Zlatý potok, Trnava, Náměšť nad Oslavou - zámeček, Údolí Oslavy a Chvojnice, Čepičkův vrch a údolí Hodonínky, Loučka, Řeka Rokytná). Projekt bude zahrnovat jen náklady na značení dle vyhlášky 64/2011 Sb. (§ 10 odst. 1 písm. e) - pořízení a instalace tabulí s textem evropsky významná lokalita .
Odbor životního prostředí navrhuje, aby Rada kraje Vysočina schválila výše uvedený projektový záměr, následně odbor životního prostředí zahájí práce na přípravě projektu s pracovním názvem Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - označení hranic lokalit se základní ochranou a připraví žádost o spolufinancování projektu z Operačního programu Životní prostředí 2007 - 2013.
StanoviskaEkonomický odbor
Vzhledem ke 100% návratnosti vynaložených finančních prostředků ekonomický odbor souhlasí s návrhem usnesení. V případě schválení projektu a nutnosti jeho předfinancování bude samostatným materiálem řešen převod finančních prostředků na zvláštní účet.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
schválit projektový záměr Implementace soustavy Natura 2000 v kraji Vysočina - označení hranic lokalit se základní ochranou ;
ukládá
odboru životního prostředí dopracovat projektovou žádost.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín 30. 6. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz