Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2011-11

RK-18-2011-11.doc
Číslo materiálu11
Číslo jednacíRK-18-2011-11
NázevInformace o možnosti stavebních úprav Domova mládeže Na Stoupách v Jihlavě pro 2 třídy mateřské školky
Zpracoval P. Kolář, K. Ubr
Předkládá P. Kolář, M. Pech
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina zřizuje Střední školu obchodu a služeb Jihlava, se sídlem Karoliny Světlé 4428/2, Jihlava. Škola hospodaří s nemovitým majetkem kraje, m.j. i s budovou č.p. 144 zapsanou v katastru nemovitostí jako objekt bydlení v ulici Na Stoupách. Jedná se o budovu domova mládeže, kuchyň a jídelnu. V současné době nejsou kapacity ubytování plně využívány a není předpoklad plného využití pro studenty středních škol ani v budoucnu.
Ředitel střední školy po předběžném jednání se specializovaným projektantem tedy navrhuje využít jedno patro budovy Na Stoupách pro mateřskou školu s kapacitou 50 dětí. V této věci proběhlo předběžné jednání zástupců kraje a města, na které město potvrdilo potřebu navýšení kapacit mateřských škol a připustilo možnost využít část budovy Na Stoupách pro provozování mateřské školy zřizované městem (vhodná lokalita, odhad potřebnosti minimálně 5 let). Město by uvítalo hrazení nákladů na rekonstrukci oběma stranami.
Pro případné další jednání bylo nezbytné ověřit možnost umístění mateřské školy (prostorové nároky v interiéru i exteriéru) a odhadnout náklady potřebné na rekonstrukci.
OM zadal prověření stavebně technického řešení využití části budovy domova mládeže v ulici Na stoupách v Jihlavě pro zřízení mateřské školky o dvou třídách.
Návrh řešení Stavební záměr ověřuje možnost využití části 3. nadzemního podlaží budovy pro zřízení mateřské školky o dvou třídách včetně zázemí pro kapacitu 50 dětí. Navržené dispoziční řešení obsahuje dvě velké herny (každá o ploše cca 100 m2), sociální zařízení pro děti a personál, šatny, kancelář, přípravnu stravy a komunikační prostory. Variantně je možné prodloužit nákladní výtah do tohoto podlaží. Pro MŠ je nutné zajistit odpovídající venkovní hrací plochu - zahradu o minimální ploše 200 m2, to je možné řešit využitím a úpravami stávajícího hřiště na sídlišti Srázná v bezprostředním sousedství objektu. Hřiště je ve vlastnictví statutárního města Jihlava. Provoz předpokládá 6 zaměstnanců (4 výchovný personál, 2 ostatní zaměstnanci). Návrh řešení - stavební záměr byl projednán s orgány hygieny a hasiči. V případném dalším stupni projektové dokumentace bude nutné doložit hlukovou studii, která prověří ovlivňování a případné rušení provozu MŠ a kuchyně s jídelnou.
Předpokládané náklady stavební záměr odhaduje ve výši 3 665 mil. Kč (bez prodloužení výtahu 3 230 mil. Kč) bez DPH + 0,54 mil. Kč bez DPH na úpravy zahrady. Projekční náklady se dají předpokládat ve výši cca 0,2 mil. Kč.
Stavební záměr bude k dispozici na jednání rady kraje.
OŠMS navrhuje umožnit vybudování mateřské školky za předpokladu jejího zřízení a provozování městem či jinou organizací než krajskou organizací. K jednání s městem Jihlava je pověřena radní pro školství Marie Kružíková usnesením rady kraje č. 0588/13/2011/RK ze dne 12. 4. 2011.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o možnosti stavebních úprav části 3. nadzemního podlaží budovy č.p. 144 Domova mládeže Na Stoupách v Jihlavě pro 2 třídy mateřské školky;
ukládá
odborům majetkovému a školství, mládeže a sportu zpracovat přehled možností financování stavby včetně časových nároků projednání v orgánech kraje a města.
Odpovědnost OM, OŠMS
Termín 30. 6. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz