Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2011-25

RK-17-2011-25.doc  RK-17-2011-25pr01.doc  RK-17-2011-25pr02.doc  RK-17-2011-25pr03.doc
Číslo materiálu25
Číslo jednacíRK-17-2011-25
NázevNařízení kraje Vysočina o zřízení přírodní památky Starý Přísecký rybník
Zpracoval M. Kratochvílová
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní památka s názvem Starý Přísecký rybník (dále také přírodní památka).
Podnět na vyhlášení přírodní památky vzešel ze závěrů ornitologické studie a hydrobiologického průzkumu. Desetiletá ornitologická studie (2000 - 2009) zaznamenala výskyt 117 druhů ptáků, z nichž velká část užívá tuto lokalitu ke hnízdění. Z celkového počtu je 45 druhů zvláště chráněných ve smyslu vyhlášky MŽP ČR č. 395/1992 Sb., v platném znění (dále jen vyhláška) a 54 druhů je uvedeno v Červeném seznamu (seznam ohrožených živočichů a rostlin, vydávaný každé dva roky Mezinárodní unií pro ochranu přírody a přírodních zdrojů, dále jen Červený seznam). Závěrem studie je konstatování, že se jedná o nejvýznamnější ornitologickou mokřadní lokalitu v okrese Jihlava a pro zachování optimálních podmínek pro výskyt a hnízdění ptáků je žádoucí její vyhlášení za zvláště chráněné území v kategorii přírodní památka. Rovněž hydrobiologický průzkum vyhodnotil lokalitu jako významnou pro celou řadu ohrožených vzácnějších vodních měkkýšů dle Červeného seznamu a zvláště chráněných druhů obojživelníků ve smyslu vyhlášky a navrhl hranice budoucího chráněného území.
Zákon o ochraně přírody a krajiny umožňuje vyhlásit za přírodní památku přírodní útvar menší rozlohy, zejména naleziště ohrožených druhů ve fragmentech ekosystémů, s regionálním ekologickým a vědeckým významem, a to i takový, který vedle přírody formoval svou činností člověk (zde rybníky), lze přitom také stanovit bližší ochranné podmínky.
Krajský úřad v souladu s § 38, § 40 a § 77a odst. 2 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny v pozdějších zněních (dále jen zákon ) zajistil zpracování návrhu na vyhlášení zvláště chráněného území a zpracování plánu péče.
Návrh řešení Lokalitu navrhované přírodní památky tvoří soustava tří rybníků s přilehlými mokřinami a travními porosty. Význam lokality je uveden v Popise problému. Cílem ochrany území je vytvoření a dlouhodobé zajištění podmínek pro výskyt přítomných zvláště chráněných druhů.
K zajištění cíle ochrany přírodní památky bude třeba především zajistit šetrné rybářské hospodaření na rybnících.
Odbor životního prostředí na základě odborných podkladů (ornitologická studie a hydrobiologické průzkumy, plán péče) navrhl vymezení hranice přírodní památky a následně nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ), včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částí parcel do operátů na katastrálním úřadě.
Návrh na vyhlášení přírodní památky odbor životního prostředí podle § 40 řádně projednal s vlastníky dotčených pozemků a jejich připomínky byly vypořádány ve správním řízení. Rozhodnutí o vypořádání připomínek nabyla právní moci dne 15. 12. a 17. 12. 2010. Současně byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru nevznesly připomínky.
Z důvodů uvedených výše a zejména v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí vydat nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní památky, jež ponese název Starý Přísecký rybník podle materiálu RK-17-2011-25, př.1.
Navrhovaná přírodní památka se rozkládá v kraji Vysočina, v okrese Jihlava v katastrálním území Příseka a Puklice (viz příloha č. 2 materiálu RK-17-2011-25). Předpokládaná celková výměra navrhované památky je 6,2 ha. Předmětem ochrany navrhované přírodní památky je ekosystém rybníka s doprovodnými rostlinnými a živočišnými společenstvy s výskytem zvláště chráněných druhů (zejména ptáků, obojživelníků a vodních měkkýšů) - viz příloha č. 3 materiálu RK-17-2011-25.
Vyhlášení přírodní památky nepředpokládá přímou finanční potřebu kraje vysočina na zajištění péče o území (předpokládáme extenzivní rybářské hospodaření vlastníky a nájemci rybníků). Pokud bude třeba některá menší opatření (označení území apod.) financovat z rozpočtu kraje Vysočina, bude to v řádu do 10 tis. Kč jednorázově, nikoliv každoročně. Tato skutečnost nepovede k navyšování výdajů z rozpočtu kraje Vysočina a bude řešena z obvyklé výše rozpočtu na paragrafu 3742 - chráněné části přírody.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení kraje Vysočina č. 2/2011, o zřízení přírodní památky Starý Přísecký rybník, dle materiálu RK-17-2011-25, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín 7. 12. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz