Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2011-16

RK-17-2011-16.doc  RK-17-2011-16pr01.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-17-2011-16
NázevFinanční kontrola dopravce
Zpracoval Z. Navrkal
Předkládá H. Strnadová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina má uzavřeny s 22 dopravci smlouvy o závazku veřejné služby na zajištění základní dopravní obslužnosti kraje veřejnou linkovou osobní dopravou. Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina zajišťuje průběžnou kontrolu podkladů pro smlouvy, zejména údaje (podklady) používané dopravcem k výpočtu prokazatelné ztráty, předběžných odborných odhadů, kontrolu vyúčtování plnění smluv o závazku veřejné služby na základě předložených faktur.
Provedení kontroly použití finančních prostředků poskytnutých dopravci z rozpočtu kraje, řeší uzavřené smlouvy o závazku veřejné služby v článku VI. a to prostřednictvím nezávislého auditora. Účelem kontroly u vybraných dopravců je prověřovat nakládání s veřejnými prostředky.
V roce 2010 byly provedeny čtyři kontroly v provozovnách dopravce. Z kontrol byly vyhotoveny zprávy o kontrole. Při těchto kontrolách nebylo zjištěno neoprávněné použití veřejných finančních prostředků poskytnutých krajem Vysočina na úhradu prokazatelné ztráty vzniklé při provozování veřejné osobní linkové dopravy v rámci závazku veřejné služby.
Vzhledem k dobrým zkušenostem získaných při realizaci těchto kontrol v předchozích letech, navrhuje odbor dopravy a silničního hospodářství řešit tyto kontroly v roce 2011 obdobným způsobem. Kontrolor byl vybrán v souladu s pravidly Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina č. 16/10 ze dne 21. 12. 2010 (podle Čl. 3 pravidel).
Návrh řešení Odbor dopravy a silničního hospodářství navrhuje řešit provádění kontroly zaměřené na použití veřejných finančních prostředků poskytnutých krajem Vysočina dopravcům na úhradu prokazatelné ztráty vzniklé při provozování veřejné osobní linkové dopravy v rámci závazku veřejné služby ve spolupráci s externím kontrolorem na základě smlouvy, se kterým navrhujeme uzavřít smlouvu o kontrolní činnosti podle materiálu RK-17-2011-16, př. 1.
Stejným způsobem byly řešeny tyto kontroly v předchozích letech.
Finanční prostředky na krytí smlouvy jsou alokovány v rozpočtu na rok 2011 kapitola doprava paragraf 2212.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
odboru dopravy a silničního hospodářství ve spolupráci s externím kontrolorem Ing. Zdeňkem Novotným, bytem Bratří Čapků 2064/12, 591 01 Žďár nad Sázavou, provést čtyři kontroly v roce 2011 zaměřené na použití veřejných finančních prostředků poskytnutých krajem Vysočina na úhradu prokazatelné ztráty vzniklé při provozování veřejné linkové osobní dopravy v rámci závazku veřejné služby;
rozhoduje
uzavřít smlouvu o kontrolní činnosti podle materiálu RK-17-2011-16, př. 1.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství
Termín 2011- 12- 31
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz