Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2011-03

RK-17-2011-03.doc  RK-17-2011-03pr01.pdf
Číslo materiálu03
Číslo jednacíRK-17-2011-03
NázevDarování pozemků v k. ú. a obci Menhartice
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší darování pozemků v k.ú Menhartice do vlastnictví obce Menhartice
Na OM se obrátila obec Menhartice se žádostí o převod pozemků v k. ú. Menhartice zastavěných v minulosti chodníky a dále pozemku, na němž se plánuje nová výstavba chodníku. Na novou výstavbu chodníku chce obec využít dotace z Programu rozvoje venkova ČR. Chodníky jsou zastavěny části těchto pozemků: par. č. 1083/1, par. č. 1083/4, par. č. 1083/5 v k. ú. a obci Menhartice a par. č. 1089/3 - zde budou chodníky budovány.
Předpokladem pro převod pozemků je geometrické oddělení pozemků zastavěných chodníky, vyhotovení kterého zabezpečí obec.
Vzhledem k tomu, že výstavbu nového chodníku na části pozemku par. č. 1089/3 - ost. plocha, silnice chce obec realizovat za pomoci dotace, bude třeba doložit jak smlouvu zakládající právo provést stavbu, tak smlouvu o budoucí darovací smlouvě.
Pozemky, jejichž části mají být převedeny, vede Katastrální úřad pro Vysočinu, katastrální pracoviště Moravské Budějovice na LV 128 pro k. ú. a obce Menhartice ve vlastnictví kraje Vysočina, hospodaření s těmito pozemky bylo předáno Krajské správě a údržbě silnic Vysočiny.
Návrh řešení OM navrhuje požadované pozemky obci Menhartice darovat. Tomu musí předcházet zveřejnění záměru darování části pozemků na úřední desce krajského úřadu po zákonem stanovenou dobu.
Pozemky, které jsou již zastavěné chodníky, ztratily charakter silničních pozemků již v minulosti a pozemek, na jehož části má být chodník vybudován, přestane sloužit jako silniční pozemek svým zastavěním. Darování je v souladu se Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku ve vlastnictví kraje Vysočina - čl. II, odst. 2. Darované pozemky budou sloužit pro veřejně prospěšné účely a nebudou užívány komerčně.
Pro získání stavebního povolení na vybudování chodníku na pozemku par.č. 1089/3 v k. ú. a obci Menhrtice musí obec předložit smlouvu zakládající právo provést stavbu a dále musí z důvodu žádosti o dotační prostředky předložit smlouvu o budoucí darovací smlouvě na chodníkem zastavěnou část pozemku.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnout zveřejnit záměr darování části pozemků na úřední desce, vyslovit souhlas se stavbou chodníku na pozemku par. č. 1089/3, rozhodnout uzavřít mezi krajem Vysočina obcí Menhartice smlouvu zakládající právo provést stavbu a doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít smlouvu o budoucí darovací smlouvě a darovat části pozemků zastavěné chodníkem, popř. veřejnou zelení z vlastnictví kraje do vlastnictví obce Menhartice.
StanoviskaKrajská správa a údržba silnic Vysočiny, cestmistrovství Třebíč nemá výhrady k převodu částí pozemků par. č. 1083/1, par. č. 1083/5, par. č. 1083/5 a par. č. 1089/3 z vlastnictví kraje do vlastnictví obce Menhartice.
ODSH také souhlasí s darováním pozemků do vlastnictví obce Menhartice.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se stavbou chodníku, kterou bude dotčen pozemek par. č. 1089/3 - ost. plocha, silnice v k. ú. a obci Menhartice;
rozhoduje
* zveřejnit záměr darování části pozemků par. č. 1083/1 - ost. plocha, silnice, par. č. 1083/4 - ost. plocha, silnice, par. č. 1083/5 - vodní plocha a par. č. 1089/3 - ost. plocha, silnice zastavěných chodníkem a určených k zastavění chodníkem, popř. veřejnou zelení v k. ú. a obci Menhartice z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Menhartice;
* uzavřít mezi krajem Vysočina na straně vlastníka pozemku a obcí Menhartice na straně investora smlouvu zakládající právo provést stavbu chodníku mimo jiné na pozemku par. č. 1089/3 v k. ú. a obci Menhartice;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout:
* převést darem části pozemků par. č. 1083/1 - ost. plocha, silnice, par. č. 1083/4 - ost. plocha, silnice, par. č. 1083/5 - vodní plocha zastavěné chodníkem, popř. veřejnou zelení v k. ú. a obci Menhartice z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Menhartice;
* uzavřít mezi krajem Vysočina a obcí Menhartice smlouvu o budoucí darovací smlouvě na část pozemku par. č. 1089/3 - ost. plocha, silnice zastavěnou chodníkem, popř. veřejnou zelení.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 21. června 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz