Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2011-52

RK-15-2011-52.doc  RK-15-2011-52pr01.doc  RK-15-2011-52pr02.doc
Číslo materiálu52
Číslo jednacíRK-15-2011-52
NázevRozdělení druhé etapy Transformace Ústavu sociální péče Jinošov II. (současný Domov bez zámku, příspěvková organizace) na projekty II. a III. a schválení jejich předfinancování
Zpracoval J. Bína, E. Komínková, E. Pausarová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina navrhl zařazení Ústavu sociální péče (dále jen ÚSP) Jinošov, příspěvkové organizace (v současné době Domov bez zámku, dále jen DBZ), do projektu transformace pobytových zařízení sociální péče, jehož investiční náklady jsou financované z Integrovaného operačního programu. Důvodem byla skutečnost, že areál, ve kterém organizace sídlila, po stavební stránce nevyhovoval potřebám bydlení klientů a nebyl vhodný ani k přestavbě. Umístění na okraji malé obce navíc ztěžuje sociální začleňování obyvatel. Správnost tohoto rozhodnutí následně potvrdilo i bližší prověření stavu hlavního objektu areálu po zřícení části stropu.
Na základě těchto skutečností byl usnesením rady kraje č. 0604/12/2010/RK schválen Transformační plán ÚSP Jinošov a usnesením č. 0628/13/2010/RK byl schválen stavební záměr pro první část projektu Transformace ÚSP Jinošov I. . Samotný projekt týkající se transformace části zařízení byl radou kraje č. 14/2010 schválen dne 4. 5. 2010. Kraj Vysočina podal dne 18. 06. 2010 projektovou žádost do Integrovaného operačního programu a projekt Transformace Ústavu sociální péče Jinošov pod registračním č. CZ.1.06/3.1.00/02.06970 byl výběrovou komisí ze dne 26. 10. 2010 doporučen k podpoře. Výše finanční podpory z veřejných prostředků byla stanovena na 59 235 550,- Kč (rozpočet celkem na projekt: 70 822 466,- Kč) a díky těmto financím bude vybudováno v průběhu roku 2011 a 2012 zázemí pro management ÚSP Jinošov, prostory pro denní terapie, denní stacionář a sociálně terapeutickou dílnu a dále dojde k výstavbě 4 objektů pro bydlení (4 domácnosti po 6 uživatelích).
V současné době dochází k přípravě (dříve uváděné) 2. etapy projektu pod názvem Transformace Ústavu sociální péče Jinošov II., kdy dojde k procesu transformace druhé části zařízení, která se bude týkat celkem 48 uživatelů současného Domova bez zámku. Usnesením 0270/07/2011/RK byl radou kraje schválen záměr zahájení druhé etapy transformace bývalého ÚSP Jinošov, příspěvkové organizace, která byla po poradě s pracovníky MPSV a Národním centrem podpory transformace sociálních služeb (dále jen NC) rozdělena na dvě části z důvodu velké finanční náročnosti a limitu výdajů Integrovaného operačního programu na jeden projekt. Celkově tedy bude zahájen projekt Transformace ÚSP Jinošov II., který zahrnuje výstavbu nových objektů (pro 29 stávajících uživatelů + 1 lůžko pro odlehčovací službu) a Transformace ÚSP Jinošov III., který zahrnuje rekonstrukci dvou objektů (pro stávajících 19 uživatelů).
Předpokládaný termín podání projektů Transformace ÚSP Jinošov II. a III. je plánován na období červen 2011 až podzim 2011 (samotné podání jednotlivých projektů bude v radě řešeno samostatným materiálem). V rámci 1. etapy obou projektů II. a III. vyvstanou náklady na stavební záměr, investiční záměr, geodetické zaměření pozemků, energetický audit, geologický průzkum, nákup nemovitostí, projekt pro stavební povolení, realizační projektovou dokumentaci, znalecké posudky, případně další náklady dle podmínek IOP a personální náklady na finančního a projektového manažera, který bude zajišťovat všechny potřebné činnosti pro projekt. Část nákladů je uznatelnými již před podáním žádosti (studie vhodnosti vybraných lokalit k transformaci, náklady na stavební a investiční záměr, geologický průzkum, znalecké posudky, nově i nákup nemovitostí atd.), ostatní po jeho podání. Ovšem tyto náklady je třeba předfinancovat do ukončení 1. etapy, kdy dojde na základě žádosti o platbu k proplacení nákladů za 1. etapu projektu z prostředků Integrovaného operačního programu. 1. etapy projektů budou zahájeny datem podání žádosti do IOP a jejich ukončení je předpokládáno cca 9 měsíců po podání žádosti o poskytnutí dotace (dle administrativní náročnosti projektu). Předpokládaný termín proplacení nákladů z IOP je odhadován na červen až září 2012 s ohledem na administrativní proces posuzování monitorovacích zpráv a žádostí o platbu.
Návrh řešení Odbor sociálních služeb navrhuje, aby rada doporučila zastupitelstvu vzít na vědomí informaci o projektech Transformace ÚSP Jinošov II. a Transformace ÚSP Jinošov III. dle materiálu RK-15-2011-52, př. 2 a schválit poskytnutí zálohy pro účely financování projektů Transformace ÚSP Jinošov II. a III. na úhradu nákladů podle materiálu RK-15-2011-52, př. 1 ve výši 14 500 000,- Kč Kč. Tímto způsobem bude zajištěno předfinancování nákladů prvních etap projektů a je možné, že bude nutné také předfinancování při realizaci dalších etap (především mzdové náklady), což bude řešeno vždy samostatným materiálem.
StanoviskaStanovisko ekonomického odboru:
Projekt bude profinancován v celé výši z Integrovaného operačního programu, takže i finanční prostředky kraje použité na předfinancování by nám měly být v celé výši vráceny. Krajem budou muset být uhrazeny pouze neuznatelné výdaje, proto je doporučujeme co nejvíc minimalizovat. V případě nedostatku finančních prostředků ve Fondu strategických rezerv bude muset kraj využít na předfinancování II. a III. etapy projektu kontokorentní úvěr.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* vzít na vědomí informace o projektech Transformace ÚSP Jinošov II. a Transformace ÚSP Jinošov III. dle materiálu RK-15-2011-52, př. 2;
* schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účty projektů Transformace ÚSP Jinošov II. a III. v celkové hodnotě max. 14 500 000,- Kč na přípravu a částečnou realizaci obou projektů. Finance budou uvolňovány v průběhu 1. etap postupně dle aktuální potřeby projektů.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, odbor ekonomický
Termín 30. 6. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz