Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2011-17

RK-15-2011-17.doc  RK-15-2011-17pr01.doc  RK-15-2011-17pr02.doc  RK-15-2011-17pr03.doc
Číslo materiálu17
Číslo jednacíRK-15-2011-17
NázevUzavření majetkoprávních smluv a smluv o zřízení věcného břemene pro stavbu Přeložka silnice II/352 Jihlava - Heroltice
Zpracoval P. Krepčík
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o uzavření majetkoprávních smluv na pozemky a smluv o zřízení věcného břemene na vynucené přeložky sdělovacího vedení, stavební objekt kanalizace a jejího vyústního objektu v katastrálním území Pávov, Jihlava, Bedřichov u Jihlavy, Hruškové Dvory a Heroltice u Jihlavy.
Kraj Vysočina byl v roce 2010 investorem stavby Přeložka silnice II/353 Jihlava - Heroltice a s tím spojené vynucené překládky sdělovacího vedení a stavebního objektu kanalizace a jejího vyústního objektu. Před zahájením vlastní stavby byly s vlastníky pozemků dotčených těmito vynucenými přeložkami dle podkladů a projektové dokumentace a s vlastníky sdělovacího vedení uzavřeny smlouvy o smlouvě budoucí o zřízení věcného břemene, dohoda o majetkovém vypořádání a smlouva o výpůjčce (zrušení části stavby vodního díla).
Po dokončení stavby bylo její skutečné provedení a trasy vedení zaměřeny a současně byly vyhotoveny geometrické plány, kterými byl vymezený rozsah věcných břemen a současně byly odděleny pozemky určené k navrhovaným majetkoprávním převodům.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje radě kraje rozhodnout uzavřít smlouvy o zřízení věcného břemene v rozsahu a za podmínek dle materiálu RK-15-2011-17, př.1 mezi vlastníky pozemků, které byly skutečně dotčeny vynucenou překládkou podzemního vedení a zařízení veřejné komunikační sítě, stavbou kanalizace a jejího vyústního objektu jako povinnými z věcného břemene a oprávněným z věcného břemene, společností Telefónica O2 Czech Republic, a.s., TeliaSonera International Carrier Czech Republic a.s. a Vysočinou. Účastníkem těchto smluv bude i kraj Vysočina jako investor stavby a stavebník vynucené překládky, který zaplatí povinným z věcného břemene jednorázovou úhradu za zřízení věcných břemen ve výši 50 Kč/bm. V případech kdy je oprávněným z věcného břemene Telefónica O2 Czech Republic, a.s., bude zřízené věcné břemeno za jednorázovou náhradu v částce 100 Kč. V případě, kdy je vlastníkem pozemků kraj Vysočina, bude ve smlouvě o zřízení věcného břemene uvedena dohoda smluvních stran na započtení vzájemné pohledávky ve výši 100 Kč.
Kraj Vysočina uzavřel dne 2. 9. 2008 s Telefónicou O2 Czech Republic, a.s. jako s budoucím oprávněným a se Statutárním městem Jihlava jako s budoucím povinným smlouvu o budoucí smlouvě o zřízení věcného břemene, ve které se účastníci smlouvy dohodli, že budoucí věcné břemeno bude zřízeno bezúplatně. Vzhledem ke skutečnosti, že v době od uzavření předmětné smlouvy do současnosti došlo ke změně daňových předpisů, požaduje Telefónica O2 Czech Republic, a.s. zřízení věcného břemene za úplatu. U pozemků ve vlastnictví ČR - Pozemkového fondu ČR uzavřel dne 21. 7. 2008 kraj Vysočina smlouvu o smlouvě budoucí o zřízení věcného břemene, ve které se účastníci smlouvy dohodli, že budoucí věcné břemeno bude zřízeno za jednorázovou úplatu ve výši, která bude stanovena na základě znaleckého posudku a bude obsahovat i správní poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Vzhledem ke skutečnosti, že v době od uzavření předmětné smlouvy do současnosti došlo ke změně interního metodického postupu u Pozemkového fondu, požaduje tento zřízení věcného břemene za jednorázovou náhradu odpovídající výši 60 Kč za každý započatý běžný metr navýšenou o správní poplatek za vklad smlouvy do katastru nemovitostí. V obou výše uvedených případech navrhuje OM požadavkům společnosti Telefónica O2 Czech Republic, a.s. a Pozemkového fondu ČR vyhovět a uzavřít smlouvy odlišně než bylo smluvně dohodnuto ve smlouvách budoucích.
Ve všech výše uvedených případech se jedná o věcná břemena spočívající v užívání části pozemků za účelem zřízení, provozu, údržby a oprav podzemního vedení a zařízení veřejné komunikační sítě, kanalizace a jejího vyústního objektu.
Odbor majetkový dále navrhuje doporučit ZK rozhodnout o darování pozemků a stavebních objektů v rozsahu dle materiálu RK-15-2011-17, př.2 do vlastnictví Statutárního města Jihlavy a Povodí Vltavy s.p.. U pozemků, které by mělo na základě darovací smlouvy převzít Statutární město Jihlava jde o pozemky, které před zahájením stavby Přeložka silnice II/353 Jihlava - Heroltice darovalo jako součást trvalého záboru stavby Statutární město Jihlava kraji Vysočina. Vyhotovenými geometrickými plány po zaměření skutečného provedení stavby byly odděleny části těchto pozemků, které stavbou zastavěné nebyly. Tyto pozemky by kraj Vysočina daroval zpět do vlastnictví Statutárního města Jihlava. Dále jde o pozemky pod SO 103, který napojuje nově vybudovanou komunikaci na stávající místní komunikaci. Tyto pozemky převezme Statutární město Jihlava do svého vlastnictví spolu s vlastní stavbou SO 103 a se stavbou hospodářského sjezdu s propustkem. Další darování se týká pozemku pod hospodářským sjezdem spolu s vlastní stavbou hospodářského sjezdu na pozemcích par. č. 6259/9 a dle GPL č. 5534-1004/2009 par. č. 5288/5 v k.ú. Jihlava a pozemku par. č. 653/4 spolu se stavbou hospodářského sjezdu s propustkem v k.ú. Hruškové Dvory. U pozemků, které by měly být součástí darovací smlouvy s Povodím Vltavy s.p. se uzavřením dohody o majetkovém vypořádání ze dne 24. 7. 2008 se Zemědělskou vodohospodářskou správou (vykonávala v té době správu drobných toků), zavázal kraj Vysočina k darování nově vybudovaného vodního díla spolu s vodním tokem zastavěnými pozemky Zemědělské vodohospodářské správě. Na základě uzavřené dohody byla část původního vodního díla Bedřichov odstraněna. S účinností k 1. 1. 2011 došlo ke změně v oblasti výkonu správy drobných vodních toků, jejichž správu vykonávala Zemědělská vodohospodářská správa. Správa přešla v tomto případě na státní podnik Povodí Vltavy.
Odbor majetkový dále navrhuje doporučit ZK rozhodnout o nabytí do vlastnictví kraje Vysočina pozemků v rozsahu, způsobem a za cenu dle materiálu RK-15-2011-17, př. 3 od vlastníků vedených v katastru nemovitostí ke dni uzavření kupní smlouvy. Jedná se o pozemky zastavěné stavbou kraje nad rámec původního trvalého záboru stavby a o pozemek pod stavebním objektem C 151 Propustek na bezejmenném potoku v rámci stavby vybudovaném
Smlouvy nejsou předkládány z důvodu, že se jedná o standardní smlouvy.
StanoviskaVýbor regionální rady udělil na svém 25. zasedání ze dne 16.6.2010 souhlas s převodem majetku v případě SO 103, který napojuje nově vybudovanou komunikaci na stávající místní komunikaci s pozemky a SO 301, přeložky vodního toku s pozemky.
Souhlas se zřízením věcného břemene na pozemcích , které byly pořízeny z dotace ROP JV a jsou ve vlastnictví příjemce dotace kraje Vysočina, udělila Regionální rada regionu soudržnosti Jihovýchod dne 18.4.2011.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít smlouvy o zřízení věcného břemene v rozsahu a za podmínek dle materiálu RK-15-2011-17, př.1

doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* rozhodnout převést darem pozemky a stavební objekty v rozsahu dle materiálu
RK-15-2011-17, př. 2 do vlastnictví Statutárního města Jihlavy a Povodí Vltavy s. p.;
* rozhodnout nabýt do vlastnictví kraje Vysočina pozemky v rozsahu, způsobem a za cenu dle materiálu RK-15-2011-17, př. 3 od vlastníků vedených v katastru nemovitostí ke dni uzavření kupní smlouvy.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31. 12. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz