Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2011-02

RK-12-2011-02.doc  RK-12-2011-02pr01.doc  RK-12-2011-02pr02.doc  RK-12-2011-02pr03.doc  RK-12-2011-02pr04.doc  RK-12-2011-02pr05.doc  RK-12-2011-02pr06.doc
Číslo materiálu02
Číslo jednacíRK-12-2011-02
NázevVýběrové řízení Dodávka spotřebního zdravotnického materiálu pro zdravotnická zařízení zřizovaná krajem Vysočina - Injekční, infuzní a transfuzní technika - návrh na zrušení zadávacího řízení
Zpracoval J. Jelínek, E. Tomášová
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuRada kraje Vysočina rozhodla svým usnesením č. 1235/25/2010/RK ze dne 10. 8. 2010
o vypsání veřejné zakázky na společný nákup spotřebního zdravotnického materiálu (Injekční, infuzní a transfuzní techniku) pro vybraná zdravotnická zařízení zřizovaná krajem Vysočina. Jednalo se o všechny nemocnice zřizované krajem Vysočina (Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace, Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace).
Koordinátorem této veřejné zakázky je firma RTS, a.s., Brno, která byla vybrána na základě veřejné zakázky malého rozsahu jako administrátor veřejných zakázek pro odbor zdravotnictví (Rozhodnutí zadavatele o výběru nejvhodnější nabídky ze dne 8. 10. 2009).
V průběhu této veřejné zakázky byly podány námitky proti zadávacímu řízení na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále ÚOHS). Ze strany ÚOHS pak byly zaslány k vyjádření zadavateli (kraji Vysočina) dva podněty od neznámého podavatele - taktéž proti postupu v tomto zadávacím řízení. Zadavatel se ke všem námitkám a podnětům vyjádřil v souladu se zákonem 137/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů i v souladu s Pravidly rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina.
ÚOHS zahájil na základě námitek uchazeče dne 2. 2. 2011 správní řízení proti zadavateli (navrhovatelem jsou společnosti B. Braun Medical s.r.o. a Ars Audio, spol. s r.o.).
Zadavatel v zadávacích podmínkách vymezil, že hodlá rámcovou smlouvu uzavřít s pěti dodavateli. Po posouzení nabídek získal zadavatel pouze jedinou vhodnou nabídku. Tento stav sice automaticky neznamená, že by bylo nezbytně nutné zadávací řízení zrušit, ale jako variantní možnost to nabízí.
Administrátor zakázky, firma RTS, a.s. Brno, připravil podklady pro zrušení zadávacího řízení.
Zadavatel v zadávacích podmínkách vymezil, že hodlá rámcovou smlouvu uzavřít s pěti dodavateli. Po posouzení nabídek získal zadavatel pouze jedinou vhodnou nabídku, což je stav předvídaný v ustanovení § 90 odstavec 2 zákona a současně jde o stav, který
podle § 84 odstavec 3 písmeno a) zákona opravňuje zadavatele ke zrušení zadávacího řízení, a to až do doby uzavření smlouvy.
Dalším důvodem je i to, že termín dořešení kauzy ze strany ÚOHS lze jen těžko předvídat a zadavateli vznikají škody ve výši cca 100 000 Kč měsíčně tím, že zatím neuzavřel smlouvu o dodávkách s vybraným uchazečem.
Naproti tomu, pokud by ÚOHS vydal takové stanovisko, že zadavatel není oprávněn smlouvu uzavřít, znamenalo by to riziko zaplacení pokuty v tom případě, kdyby smlouva byla uzavřena ještě před vydáním rozhodnutí ÚOHS
Odbor zdravotnictví společně s administrátorem veřejné zakázky přezkoumal opětovně napadené skutečnosti a dospěl k závěru, že jediná řádně podaná nabídka nezaručuje uzavření rámcové smlouvy s dostatečným následným konkurenčním prostředím pro realizaci následných výběrových řízení na základě rámcové smlouvy a současně, že jde o případ předvídaný v § 90 odstavec 2 zákona, což je případ, kdy je zadavatel oprávněn zrušit zadávací řízení. Z tohoto důvodu odbor zdravotnictví navrhuje zadávací řízení v souladu se zákonem zrušit.
Současně odbor zdravotnictví doporučuje zadavateli, aby požádal orgán dohledu (ÚOHS), aby veškerá řízení v této věci zastavil.

Dokumentace k návrhu na zrušení zadávacího řízení je následující:
RK-12-2011-02, př. 1 - Stanovisko zadavatele pro ÚOHS
RK-12-2011-02, př. 2 - Oznámení rozhodnutí zadavatele o zrušení zadávacího řízení,
Unomed
RK-12-2011-02, př. 3 - Oznámení rozhodnutí zadavatele o zrušení zadávacího řízení,
B. Braun Medical
RK-12-2011-02, př. 4 - Oznámení rozhodnutí zadavatele o zrušení zadávacího řízení,
Mediform
RK-12-2011-02, př. 5 - Oznámení rozhodnutí zadavatele o zrušení zadávacího řízení,
Promedica Praha Group
RK-12-2011-02, př. 6 - Oznámení rozhodnutí zadavatele o zrušení zadávacího řízení,
S.A.B. Impex
Návrh řešení Odbor zdravotnictví navrhuje radě kraje:
* rozhodnout zrušit zadávací řízení na veřejnou zakázku Dodávka spotřebního zdravotnického materiálu pro zdravotnická zařízení zřizovaná krajem Vysočina - Injekční, infuzní a transfuzní technika
* uložit odboru zdravotnictví aby ve spolupráci s administrátorem této veřejné zakázky oznámil uchazečům její zrušení, odeslal oznámení o zrušení zakázky do IS VZ a zároveň, aby zaslal stanovisko na ÚOHS s žádostí o zastavení veškerých řízení vůči zadavateli v souvislosti s touto veřejnou zakázkou.
Dle Pravidel Rady kraje Vysočina pro zadávání veřejných zakázek v podmínkách kraje Vysočina a příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina je ke zrušení zadávacího řízení příslušná Rada kraje Vysočina.
StanoviskaOdbor majetkový souhlasí s návrhem usnesení na zrušení veřejné zakázky.
Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zrušit zadávací řízení na veřejnou zakázku Dodávka spotřebního zdravotnického materiálu pro zdravotnická zařízení zřizovaná krajem Vysočina - Injekční, infuzní a transfuzní technika ;
ukládá
odboru zdravotnictví aby ve spolupráci s administrátorem této veřejné zakázky oznámil uchazečům její zrušení, odeslal oznámení o zrušení zakázky do IS VZ a zároveň, aby zaslal stanovisko na ÚOHS s žádostí o zastavení veškerých řízení vůči zadavateli v souvislosti s touto veřejnou zakázkou.
Odpovědnost odbor zdravotnictví
Termín 15. 4. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz