Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2011-36

RK-11-2011-36.doc  RK-11-2011-36pr01.doc
Číslo materiálu36
Číslo jednacíRK-11-2011-36
NázevPředběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Komínová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuRadě kraje Vysočina je předkládán ke schválení předběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu kraje Vysočina obdržel od ředitele Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace předběžný záměr ve formě projektové fiše viz materiál RK-11-2011-36, př. 1.
Tento projekt s názvem Zámecký statek - mini ZOO domácích zvířat , jehož nositelem je Město Třebíč zastoupené starostou města MVDr. Pavlem Heřmanem, má být předložen v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod pro oblast podpory 2.1 Rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch. Předmětem projektu je rekonstrukce nevyužívaného objektu historického statku v zámeckém areálu v těsné blízkosti baziliky sv. Prokopa v Třebíči, za účelem vybudování mini ZOO domácích zvířat jako nového produktu cestovního ruchu. Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace bylo přizváno jako partner projektu, který má deklarovat vzájemnou spolupráci, zejména formou dodání výstavních exponátů pro naučnou 2D a 3D expozici fauny a flóry regionu umístěnou v 2. NP rekonstruovaného objektu a zajištěním vzájemné propagace spočívající ve výměně propagačních materiálů, umístěním odkazů na webové stránky apod.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu navrhuje Radě kraje Vysočina v souladu s Pravidly Rady kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne
25. 5. 2010 č. 09/10 schválit předběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace dle materiálu RK-11-2011-36, př. 1.
Projektový záměr plně odpovídá hlavnímu účelu výše uvedené příspěvkové organizace kraje Vysočina, která byla zřízena za účelem získávat, shromažďovat, trvale uchovávat, evidovat, odborně zpracovávat a zpřístupňovat veřejnosti sbírky muzejní povahy. V předmětu činnosti má tato organizace dále uvedeno, že vytváří a uchovává systematické sbírky dokladů k vývoji přírody a společnosti se zaměřením na území kraje Vysočina, zejména třebíčského regionu. Sbírkové předměty, odbornou dokumentaci k nim a poznatky získané jejich odborným zpracováním prezentuje zejména prostřednictvím stálých expozic a krátkodobých výstav, vlastní publikační a přednáškovou činností v České republice i v zahraničí a dalšími kulturně-výchovnými aktivitami určenými pro nejširší veřejnost, zvláště pak dětem a mládeži. Zapůjčuje sbírkové předměty do expozic a na výstavy pořádané jinými subjekty v České republice i v zahraničí.
S ohledem na skutečnost, že Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace se bude na projektu podílet pouze v roli spolupracujícího partnera, nepředpokládá se vznik okolností, které mohou mít dopad na zřizovatele, ani z tohoto závazku nevyplývají žádné finanční povinnosti.
Nově vybudovaný ZOO koutek vyřeší opravu zchátralé budovy ležící v zámeckém areálu, zatraktivnění těchto prostor pro novou cílovou skupinu, kterou jsou zejména rodiny s malými dětmi a v konečném důsledku přispěje k synergické podpoře dalších projektů, které jsou na tomto území realizovány včetně projektu Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic .
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s realizací projektu.

Odbor ekonomický k materiálu poznamenává, že se jedná o rozsáhlou rekonstrukci historického objektu v zámeckém areálu v Třebíči o předpokládaných rozpočtových nákladech akce za 69 500 tis. Kč a realizátorem projektu bude město Třebíč. I když dosud nejsou známy podmínky spolufinancování akce, lze předpokládat spoluúčast kraje. Projekt má být dokončen do 31. 12. 2013.

Odbor regionálního rozvoje nemá připomínky k navrženému usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
předběžný záměr Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace dle materiálu
RK-11-2011-36, př. 1.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu; ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Termín 16. 4. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz