Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2011-34

RK-11-2011-34.doc  RK-11-2011-34pr01.doc  RK-11-2011-34pr02.doc  RK-11-2011-34pr03.doc
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-11-2011-34
NázevPrezentace kraje Vysočina na výstavě Poklady Moravy - návrh rozpočtového opatření na kapitole Kultura
Zpracoval J. Komínová, M. Skryjová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuRadě kraje je předkládáno ke schválení rozpočtové opatření na kapitole Kultura a změna závazného ukazatele.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu kraje Vysočina obdržel od ředitele Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, který je pověřeným kurátorem, žádost o úhradu nákladů spojených s důstojnou prezentací kraje Vysočina na výstavě Poklady Moravy - příběh jedné historické země, která celkově zobrazuje historicko-kulturní souvislosti teritoria Moravy. Rozsáhlý výstavní projekt realizovaný v nové budově Národního muzea v Praze doprovází i celá řada doprovodných akcí, v jejichž rámci se i mimo jiné na vymezeném výstavním prostoru postupně střídají nejzajímavější sbírkové předměty z moravských krajů. Kraj Vysočina se zde bude prezentovat v období od 1. 4. do 15. 5. 2011 viz materiál RK-11-2011-34, př. 1. Během této doby dojde dle scénáře expozice kraje Vysočina třikrát k obměně exponátů a to tak, aby se mohly představit všechny muzea a galerie zřizované krajem Vysočina viz materiál RK-11-2011-34, př. 2. Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace zajišťuje souhrnnou smlouvu o výpůjčce se souhlasem jednotlivých správců, a rovněž i pojištění sbírkových předmětů po dobu své prezentace u Kooperativa pojišťovna, a. s., Vienna Insurance Group.
Na přípravě se podílejí příspěvkové organizace zřizované na úseku kultury a cestovního ruchu, odbor sekretariátu hejtmana, odbor informatiky a odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu. Součástí žádosti o platbu je rozpočet akce, který byl projednán
s Ing. Tomášem Škarydem, radním pro oblast cestovního ruchu a kultury, a je uveden v materiálu RK-11-2011-34, př. 3.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu navrhuje Radě kraje Vysočina schválit níže uvedené rozpočtové opatření na kapitole Kultura a změnu závazného ukazatele.
Prezentace kraje Vysočina na výstavě Poklady Moravy je nejen v souladu se zřizovacími listinami muzeí i galerií, jejichž hlavním účelem je získávat, shromažďovat, trvale uchovávat, evidovat, odborně zpracovávat a zpřístupňovat veřejnosti sbírky muzejní povahy a tyto sbírkové předměty prezentovat zejména prostřednictvím výstav v České republice, ale i se základními strategickými dokumenty kraje, např. Strategií rozvoje cestovního ruchu v kraji Vysočina na období 2008-2013.
Významnost této akce dokládá i množství spolupracujících příspěvkových organizací zřizovaných na úseku kultury a cestovního ruchu a výše zmiňovaných odborů Krajského úřadu kraje Vysočina.
Zapojení kraje Vysočina do této výjimečné výstavy je mimořádnou příležitostí k propagaci kraje, jakožto turistického cíle disponujícího velkým množstvím kulturních a přírodních památek, s poukázáním i na ostatní akce pořádané v průběhu celého roku.
StanoviskaOdbor ekonomický k předloženému materiálu nemá připomínky. K zajištění pořádání předmětné výstavy je ve schváleném rozpočtu na kapitole Kultura vyčleněna částka
500 tis. Kč a předložený návrh rozpočtového opatření předpokládá prozatím uvolnění částky 200 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* v rámci kapitoly Kultura rozpočtové opatření spočívající ve, zvýšení § 3315 - Činnosti muzeí a galerií a položky 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 200 000 Kč s určením pro Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvkovou organizaci na pořádání výstavy Poklady Moravy při současném snížení, § 3317 - Výstavní činnosti v kultuře a položky 5901 - Nespecifikované rezervy o stejnou částku 200 000 Kč;
* změnu závazného ukazatele Příspěvek na provoz u Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace na rok 2011 celkem o částku 200 000 Kč určenou na pořádání výstavy Poklady Moravy.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, odbor ekonomický, ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Termín 15. 4. 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz