Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2011-16

RK-11-2011-16.doc  RK-11-2011-16pr01.pdf
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-11-2011-16
NázevUzavření smlouvy zakládající právo provést stavbu - k.ú. Nové Město na Moravě
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší žádost města Nové Město na Moravě o vyjádření ke zřízení přechodů na ul. Křičkova v Novém Městě na Moravě.
Na OM se obrátilo město Nové Město na Moravě se žádostí o vyjádření k plánovanému zřízení dvou nových přechodů na ul. Křičkova, která tvoří část silnice II/354. První přechod by měl být vybudován ve spodní části ul. Křičkova, kde je uvažováno se zúžením jízdního profilu vozovky a rozšířením chodníku tak, aby přechod odpovídal požadavkům MMR o bezbariérovém užívání staveb. Druhý přechod má být budován v horní části této ulice tak, aby vyhovoval podmínkám výše citované vyhlášky. Dle vyjádření žadatele je v dané lokalitě připravována stavba dopravního terminálu na ul. Nádražní, což vyvolá zvýšený pohyb motorových vozidel i pěších a zvýšené riziko dopravních nehod v této lokalitě. K zamýšlenému zřízení dvou přechodů na ul. Křičkova se kladně vyjádřila Policie ČR, dopravní inspektorát Žďár nad Sázavou.

V roce 2009 byl za přispění zdrojů Regionálního operačního programu Jihovýchod realizován projekt II/354 Nové Město - Svratka (CZ.1.11/1.1.00/02.00901), jehož je výše zmíněný úsek součástí. Na základě smlouvy o podpoře projektu z výše uvedeného dotačního titulu plyne povinnosti udržitelnosti projektu ve lhůtě pěti let od dokončení. Zřízením výše uvedených přechodů však dojde k zásahu do zrealizovaného projektu. Z tohoto důvodu byla celá záležitost projednávána s Úřadem Regionální rady Jihovýchod. Dle jeho sdělení je podmínkou souhlasu s provedením změny projektu vrácení části dotace, a to v předpokládané výši 20 232,- Kč bez DPH. Z tohoto důvodu je třeba smluvně zajistit, aby výše vratky byla kraji městem Nové Město na Moravě uhrazena.
Návrh řešení OM navrhuje s městem Nové Město na Moravě uzavřít smlouvu zakládající právo provést stavbu dvou přechodů na ul. Křičkova v Novém Městě na Moravě, kterou bude dotčena jednak silnice II/354 a dále pozemek par. č. 1058 - ost. plocha, silnice ve vlastnictví kraje Vysočina. Pokud kraj Vysočina chce požadovat od investora kompenzaci vratky dotace, musí smlouva obsahovat závazek města Nové Město na Moravě, že v případě, pokud kraji Vysočina bude Regionální radou JV vyúčtována vratka části dotace, uhradí město Nové Město na Moravě příslušnou částku kraji Vysočina do 30 dnů ode dne výzvy k úhradě.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnout uzavřít mezi krajem Vysočina a městem Nové Město na Moravě smlouvu zakládající právo provést stavbu přechodů za předpokladu úhrady částky předepsané kraji Vysočina Úřadem Regionální rady Jihovýchod.
StanoviskaODSH souhlasí s návrhem řešení.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít mezi krajem Vysočina na straně vlastníka silnice II/354 a pozemku par. č. 1058 v k. ú. Nové Město na Moravě a městem Nové Město na Moravě na straně investora stavby smlouvu zakládající právo provést stavbu dvou přechodů na ul. Křičkova v Novém Městě na Moravě za podmínky, že město Nové Město na Moravě uhradí kraji Vysočina částku požadovanou Úřadem Regionální rady Jihovýchod v souvislosti s porušením smluvních povinností k projektu II/354 Nové Město - Svratka (CZ.1.11/1.1.00/02.00901).
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 30. dubna 2011
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz